Tässäkö Huuhkajien miehistö vuonna 2022? Listasimme mahdollisen avauksen – mukana tuttuja ja uusia nimiä

© Kuva: Juha Tamminen

Jalkapallovuoden 2020 suurin tapahtuma on luonnollisesti kesällä 12 eri maassa pelattava EM-lopputurnaus, jossa Suomen miesten jalkapallomaajoukkuekin on historiallisesti mukana.

Spekulointi kisajoukkueesta on käynyt jo viime viikot kuumana, kun on pohdittu, ketkä pelaajat Markku Kanerva jättää turnauksen ulkopuolelle. Entä nouseeko mukaan yllätysnimiä, joko kokemattomampia tai jo ennestään maajoukkueen jättäneitä miehiä?

Kesän kisojen jälkeen Huuhkajien on mahdollista pelata jalkapallon arvoturnauksessa seuraavan kerran vuonna 2022, kun MM-kisat järjestetään Qatarissa. Silloin ottelupäivät ajoittuvat poikkeuksellisesti vuoden lopulle ja finaali joulun alle, eli kisoihin on aikaa lähes kolme vuotta.

Millä ryhmällä Huuhkajat silloin voisi pelata? SuomiFutis-sivusto spekuloi, mikä voisi mahdollisesti olla Suomen avauskokoonpano Qatarissa, jos joukkue selviäisi ensimmäistä kertaa MM-turnaukseen. Listatussa 11 pelaajan miehistössä on päättyneestä EM-karsinnasta tuttuja, mutta vielä myös ilman A-maajoukkuedebyyttiä olevia nimiä.

Huuhkajien mahdollinen avauskokoonpano vuonna 2022

Jesse Joronen
Jäänyt toistaiseksi pitkälti Lukas Hradeckyn varjoon, vaikka Hradecky on itsekin sanonut Jorosen olevan erinomainen, jopa häntä parempi torjuja. Kokeneemman ja moitteettomasti maajoukkueessa pelanneen virkaveljen kehut rautjärveläistä kohtaan eivät todellakaan ole turhia. Joronen, 26, kärsi nuorempana Englannissa useista vammoista, mutta on viime kausina todistanut kunnossa ollessaan olevansa huippuveskari, joka loistaa nyt Italian Serie A:n nousijaseura Bresciassa. Jos saa tasaisesti minuutteja ja harppaa vielä pykälän ylöspäin urallaan siirrolla kovempaan seuraan, voi haastaa Hradeckyn ykkösmolarin paikasta.

Nicholas Hämäläinen
Mielenkiintoinen vaihtoehto puolustuksen oikealle laidalle. Ikää vasta 22 vuotta, joten ehtii vielä kypsyä seuraavaan MM-turnaukseen mennessä. Saanut lainapestillään Kilmarnockissa ison roolin ja vakuuttanut otteillaan. Viime tammikuussa A-maajoukkuedebyyttinsä tililleen Viroa vastaan saanut Hämäläinen voi hyvinkin saada näyttöpaikan kevään ja alkukesän valmistavissa maaotteluissa. QPR:n sopimuspelaaja ei ole vielä tehnyt lopullista valintaansa siitä, haluaako edustaa A-maajoukkuetasolla synnyinmaataan Yhdysvaltoja vai Suomea. Sanoi kuitenkin marraskuussa MTV:lle, että olisi ”ylpeä ja otettu”, jos saisi kutsun kesän EM-kisajoukkueeseen.

Aapo Halme
Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen kapteeni ei pystynyt viime kaudella, osittain jo alkuvaiheessa tulleen loukkaantumisensa takia, murtautumaan englantilaisen perinneseuran Leedsin pelaavaan kokoonpanoon. Sen seurauksena Hongan kasvatti vaihtoi maisemaa täksi kaudeksi niin ikään Mestaruussarjassa pelaavaan Barnsleyyn. Vahva pallollisena ja palloa ylöspäin vievänä pelaajana, joka on köykäisestä ruumiinrakenteestaan huolimatta vahva ilmassa. Ellei ihmeitä käy, tulee varmasti nousemaan A-maajoukkueeseen jossakin vaiheessa uraansa. Qatarin kisojen aikaan Halme olisi 24-vuotias. Tarvitsee luonnollisesti peliaikaa kovatasoisessa ympäristössä ja onnistumisia, jotta nousisi nokkimisjärjestyksessä aina avaukseen asti, ohi Joona Toivion ja Paulus Arajuuren sekä Väisästen veljesten Saulin ja Leon.

Joona Toivio
Muodostanut jo pitkään luotettavan ja erinomaisesti toisiaan lukevan toppariparin Paulus Arajuuren kanssa, siksi ei olekaan helppoa kuvitella, että kaksikon väliin voisi tällä hetkellä mennä. Noin kolmen vuoden päästä tilanne voi olla jo huomattavasti erilainen riippuen monesta eri tekijästä. Toivio, nyt 31, on hyvä pallollisena ja yksi Huuhkajissa vähäiselle huomiolle esityksiinsä peilaten jääneistä pelaajista. Eikä ihme, sillä sipoolainen ei juuri pidä melua itsestään. Avaa hyvin peliä eikä juuri tee virheitä. Edustaisi kokenutta kaartia Qatarissa.

Jere Uronen
Ollut pelipaikallaan eli vasempana laitapuolustajana Huuhkajien luottomies jo pitkään, vaikka ikää on vasta 25 vuotta. A-maajoukkueessa jo 17-vuotiaana debytoinut turkulainen solmi noin vuosi sitten vuoteen 2022 ulottuvan jatkosopimuksen belgialaisseura Genkin kanssa. Tyytyykö Uronen isoon rooliin ja pysyy seurauskollisena vai vaihtaako hän vielä seuraa kovempaan ympäristöön? Laitapakit ovat harvinainen luonnonvara maajoukkueelle, siksi Urosen paikka lienee turvattu vielä pitkäksi aikaa. Hyvä puolustussuuntaan, mutta nousee myös aktiivisesti.

Glen Kamara
Suomen kansan otteillaan hurmannut uurastaja pelaa isossa ruudussa skottijätti Glasgow Rangersissa pelaajalegenda Steven Gerrardin opissa. Ellei jotain mullistavaa tapahdu, keskikentän keskustan lukko vaihtaa suhteellisen pian maisemaa kovempaan sarjaan, kenties jopa Valioliigaan, josta seurat ovat kyselleet brittimedian mukaan Kamaran perään. Huippusiirron myötä tasainen kehitys jatkuisi todennäköisesti entisestään, mutta minkäänlaista varsinaista hätää Kamaralla ei A-maajoukkueen pelipaikkansa menettämisestä ole, vaikka pysyisi nykyisellä tasollaan. Tällä hetkellä ei nimittäin löydy parempaa suomalaista keskenttäpelaajaa kuin Kamara. On joskus turhankin rohkealta vaikuttava pallon kanssa, mutta muun muassa juuri se ominaisuus tekee Kamarasta niin hyvän. Poikkeuksellinen pelaaja A-maajoukkueessa, josta kuullaan vielä paljon enemmänkin.

Jaakko Oksanen
Kenties suurin kysymys tulevaisuuden joukkuetta koskien on, kuka pelaa Kamaran vierellä sitten, kun kapteeni Tim Sparv päättää A-maajoukkueuransa. Joni Kauko ja Rasmus Schüller ovat vaihtoehtoja, mutta kumpikaan ei varsinaisesti loista. Vuoden lupaavana nuorena pelaajana vuonna 2018 palkittu ja jo kaksi vuotta aiemmin vuoden poikapelaajaksi valittu Jaakko Oksanen oli Suomen U19-maajoukkueen kenties paras pelaaja viime vuoden EM-kotikisoissa. Pallovarma ja kekseliäs Brentfordin pelaaja ei ole vielä saanut isoa roolia edes Juha Malisen U21-maajoukkueessa Kaan Kairisen ja Lucas Lingmanin takana, mutta kovin kaukana isompi tontti ei varmasti ole. Voisiko hyppy A-maajoukkueeseen olla edessä nopeastikin, jos Oksanen lyö läpi sauman saadessaan? HJK:n kasvatti on viimeistään kesällä uransa toistaiseksi suurimman päätöksen edessä, kun sopimus Brentfordin kanssa päättyy. Seuraavan askeleen myötä peliaikaa on tultava kovatasoisessa sarjassa, jotta 19-vuotias pääsee lunastamaan hänessä vallitsevan potentiaalin.

Robin Lod
Vakuuttaa maajoukkueessa pelistä toiseen ja ollut tuttu näky sinivalkoisissa jo pitkään. HJK:n kasvatti siirtyi kesällä MLS:n Minnesota Unitediin ja pelasi viime kaudella 11 ottelussa. Siirto vaikutti olevan askel oikeaan suuntaan, sillä Espanjan toinen sarjataso, jossa Lod pelasi aiemmin Sporting Gijonin riveissä, ei vaikuttanut oikealta tasolta Lodin tasoiselle pelaajalle. Hän on pelaaja, joka voi pelata laidalla, kymppipaikalla tai keskustassa, mutta tontti maajoukkueessa on vakiintunut laidalle. Sieltä Lod voi keskustaan ajaessaan kokeilla hyvää laukaustaan tai päätyrajaa kohti ajaessaan jaella nappisyöttöjä. Taitava pallollinen pelaaja, joka ruokkii ympärillään olevia. Qatarin turnauksen aikaan ikää olisi 29 vuotta.

Lassi Lappalainen
Sai joukkueesta roolin jo EM-karsinnoissa. Vastuuta olisi tullut ilman vammoja ja sairastelua enemmäkin. Tuulennopea laituri toi virkistävän muutoksen laidalle. Hyvät eväät nousta runkopelaajaksi, jos seurajoukkuepuoli pysyy toimivana. Päättyneellä kaudella espoolainen pelasi lainalla MLS:ää Montreal Impactissa, mutta jossain vaiheessa edessä lienee siirto emoseuraan, italialaiseen Bolognaan. Tehot Pohjois-Amerikassa olivat suhteellisen vahvat: viisi maalia 11 pelissä. Maaleja sekä syöttöjä Lappalaiselta toivotaan myös A-maajoukkueessa, että kärkipää saisi viereltä tulitukea.

Marcus Forss
Kun maaleja tulee, odotusarvokin nousee. Näin on käynyt Marcus Forssin kohdalla. Lainapesti Brentfordista Ykkösliigan Wimbledoniin on ollut suomalaiskärjelle suotuisa. Forss on tehnyt sarjassa jo 10 maalia ja nostanut profiiliaan. Samalla paine valmentaja-Kanervaa kohtaan on kasvanut, kun on tiedusteltu, pitäisikö Forssin nousta esitystensä puolesta jo Huuhkajiin tai ainakin tapella paikasta EM-kisajoukkueessa. Kanerva antoi tiukan viestin Forssille marraskuussa sanomalla lehdistötilaisuudessa, että vaatii maajoukkueessa tiettyä sitoutumista. Viesti on osin ymmärrettävä, sillä Forss on loistanut poissaolollaan Pikkuhuuhkajissa ja laittanut paukut seurajoukkueeseen. Kärki kuitenkin muistutti Ilta-Sanomien haastattelussa poissaolonsa maajoukkueesta johtuvan ennen kaikkea siitä, että Ykkösliigassa ei pidetä maaottelutaukoa eli sarjapelit jatkuvat päällekkäin kansainvälisten ottelujen kanssa. Jos Forss lähtisi maajoukkueen mukaan, hän istuisi vaihdossa seuraavat pelit seurassaan.

20-vuotias Forss sanoi IS:lle myös jättävänsä seurajoukkuetapahtumat väliin, jos saisi kutsun Huuhkajien EM-kisoihin valmistavaan tapahtumaan. Halua pelata sinivalkoisissa siis riittää, vaikka aiempien tapahtumien perusteella se ei välttämättä ihan siltä näytä.

Loukkaantumisten kanssa paininutta Joel Pohjanpaloa ei sovi suinkaan unohtaa kärkipään pelaajaspekulaatioista, sillä hän on tehnyt kovaa jälkeä maajoukkueessa ollessaan pelikunnossa. Ainakaan Kanervan papereissa Forss tuskin ohittaa ”Jollea” ihan heti nokkimisjärjestyksessä, jos Bayer Leverkusenin kärki on pelikunnossa.

Teemu Pukki
Suomen itseoikeutettu ykköshyökkääjä, jonka uran paras vire ei jäänyt yhteen kauteen Mestaruussarjassa. Jos haluaa, pääsee varmasti pelaamaan vielä Valioliigassa vaikka Norwich tippuisikin sarjasta kuluvan kauden päätyttyä. Ensi kevääna 30 vuotta täyttävä kotkalainen on vuorenvarma viimeistelijä, joka hurmaa oikea-aikaisilla juoksuillaan. Saanut aiempina vuosina rapaa niskaansa kiltteydestään, mutta ollut jo pidempään kovaotteinen jässikkä, joka ei kaadu helpolla pienestä töytäisystä. Tekee armottoman määrän töitä ja toimii esimerkkinä kanssapelaajilleen. Yhteispeli Pohjanpalon kanssa on todistettu jo aiemmin, mutta Pukki voisi hyvinkin muodostaa toimivan parin myös Forssin kanssa.