TPS-ennakko 2020: Historia tuntuu toistavan itseään – käynnistetäänkö projekti taas uudelleen vuoden päästä?

TPS:n joukkue-ennakko kaudelle 2020.
© Kuva: Juha Tamminen

Sisällysluettelo

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.

Viime kausi

 • Toinen sija Ykkösessä
 • Pisteitä 55
 • 16 voittoa, 7 tasapeliä, 4 tappiota
 • Suomen Cup: lohkovaihe

Ykkösen kaudella 2019 kaksi joukkuetta olivat ylitse muiden, Haka ja TPS. Tosin näistä kahdesta Haka oli suorastaan ylivoimainen, mikä toisaalta antoi Palloseuran kaudesta huonomman kuvan, mitä se todellisuudessa oli. TPS tahkoi Ykkösessä keskiarvolla 2,04 pistettä per peli.

Pistesaldo näytti 27 ottelun jälkeen 55 pistettä, mikä olisi riittänyt suoraan nousuun esimerkiksi kausilla 2018, 2016, 2015, 2014, jolloin sarjassa pelattiin samainen 27 ottelua.

Pisteiden valossa TPS:n kausi sujui varsin tasaisesti. Pahin retkahdus nähtiin touko-kesäkuussa, kun viiteen peliin sattui kolme tappiota (Hakalle, MuSalle ja MYPAlle). MuSa- ja MYPA-tappiot tulivat vielä perätysten. Toisaalta koko kaudella TPS hävisi vain neljästi.

Loppukautta varjosti panoksettomuus. Haka varmisti hyvissä ajoin Ykkösen voiton, joten suorasta noususta ei syntynyt loppukauden kliimaksia. Toisaalta TPS oli vankasti kiinni toisessa sijassa ja kirittäjät puuttuivat. Asetelma näkyi loppukauden tuloksissa. TPS pelasi viimeiseen yhdeksään otteluun kuusi tasapeliä.

Vaikein vastustaja oli mestari Haka, jolle TPS hävisi kahdesti. Toisaalta TPS oli ainoa joukkue, joka pystyi tuottamaan Hakalle tappion koko kaudella. Syyskuussa TPS haki Tehtaan kentältä makoisan 2-1-voiton Eliécer Espinosan kahdella osumalla.

Espinosa olikin TPS:n paras pelaaja, ja seuran kannalta Espinosan yksivuotinen jatkosopimus oli ensiarvoisen tärkeää. Ykkösessä kolumbialaishyökkääjä teki komeat 18 maalia, joilla irtosi sarjan maalipörssissä toinen sija. Edellä oli vain huippukauden Hakassa pelannut Salomo Ojala, joka tykitti peräti 23 täysosumaa.

Klubi 04:sta Tepsiin kaudeksi 2019 siirtynyt Espinosa, 24, nousi TPS-kannattajien suosikiksi ymmärrettävistä syistä. TPS valitsi Espinosan kauden päätösjuhlassaan syystäkin joukkueen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Mielenkiintoista on nähdä, pysyykö maalitahti yhtä kovana Veikkausliigan puolella. Tuskin, mutta vastuuta on varmasti luvassa myös pääsarjan puolella.

Toiseksi eniten maaleja teki pääasiassa laidalla pelannut Albijon Muzaci, 23, joka teki Ykkösessä seitsemän osumaa. TPS:n kannalta erinomainen asia on, että Espinosan lisäksi myös Muzaci jatkaa tulevalla kaudella Veikkausliigassa. Kosovossa syntynyt Muzaci pokkasi TPS:n päätösjuhlassa vuoden lupaavimman pelaajan palkinnon.

Rasmus Holma on TPS:n ruumiillistuma. Kuva: Juha Tamminen.

Puolustuksen keskustassa loistivat hiljalleen seuralegendaksi itseään rakentava Rasmus Holma, 27, sekä toinen kolumbialaisvahvistus Aldayr Hernández. Molemmat topparit nähdään seurassa myös ensi kaudella.

Keskikentän keskustassa loistavana pallorosvona nähtiin Alim Moundi, joka myös allekirjoitti vuoden jatkosopimuksen kauden jälkeen. Loppukaudesta erittäin vahvoja otteita esittänyt Matej Hradecky sen sijaan lähti SJK:hon. Hradecky palasi pitkän loukkaantumisen jälkeen keskikesällä tositoimiin. Loppukaudesta Hradecky osoitti jälleen olevansa aivan liian hyvä pelaaja Ykköseen. Seura ja pelaaja eivät päässeet lopulta yhteisymmärräykseen jatkosta, joten Hradeckyn veljesten nuorimmainen lähti Jani Honkavaaran alaisuuteen Seinäjoelle, jossa hän pelasi myös kausilla 2016-17.

Maalinsuulla vastuuta jakoivat Anton Lepola sekä Miikka Mujunen, joista lopulta Mujunen sai sopimuksen myös kaudelle 2020. Jere Koponen saapui kesken kauden ja pelasikin loppukaudesta vahvasti, mukaan lukien kaksi nollapeliä karsinnoissa KPV:tä vastaan.

Koponen jatkaa myös ensi kaudella, ja häntä kirittämään hankittiin Hakassa viime kauden pelannut Santeri Aaltonen. Aaltonen on kuntoutumassa selkävammasta kauden kynnyksellä. Lopulta myös Mujunen sai seuralta jatkosopimuksen.

Kauden 2019 Suomen Cupissa TPS jäi lohkovaiheeseen. Tällä kaudella 2020 TPS eteni lohkovaiheesta jatkoon lohkonsa neljäntenä. TPS voitti HIFK:n, pelasi tasapelit Hongan ja IFK Mariehamnin kanssa ja hävisi HJK:lle ja derbyssä Interille. TPS:llä kävi cupin jatkopelien arvonnassa onni, kun se sai vastaansa Kolmosen seura TiPSin.

Valmennus

 • Päävalmentaja: Tommi Pikkarainen
 • Valmentaja: Joonas Laurikainen
 • Maalivahtivalmentaja: Mikko Känkänen
 • Fysiikkavalmentaja: Simone Lucchesi
Projekti jatkuu Pikkaraisen johdolla, mutta riittääkö eväät liigassa? Kuva: Juha Tamminen.

TPS oli tullut tiensä päähän kauden 2018 päätteeksi, kun seura putosi Veikkausliigasta. Mika Laurikainen oli tehnyt viisi vuotta töitä TPS:n eteen, ja se sai riittää. Laurikainen oli karsintaotteluiden jälkeen loppuunkulutettu. Ilmat olivat pihalla.

Laurikaisen vastuu TPS:ssä oli valtava. Mies kantoi seuraa olkapäillään läpi taloudellisen kurimuksen. Mukaan mahtui upeita hetkiä, kuten liiganousu kauden 2017 päätteeksi, mutta putoaminen heti liigasta oli kova paikka. Varsinkin, kun työ oli vienyt mehut.

– Monien seurojen organisaatiot ovat kapeita, joten useat valmentajat joutuvat nykyään tekemään muutakin kuin valmentamista. Otin muun muassa toisena valmentajavuotenani itse yhteyttä pelaajiin ja neuvottelin kaikki pelaajasopimukset. Talousongelmiin en joutunut puuttumaan, Laurikainen kertoi helmikuussa 2019 Aamuset-lehdelle.

Vaikka yksi Laurikainen lähti, niin toinen Laurikainen jäi. Mika Laurikaisen poika Joonas Laurikainen on tehnyt pitkään töitä TPS:n junioripuolella. Hiljalleen hän on noussut myös edustusjoukkueen valmennusryhmään. Isältä pojalle on varmasti kerrottu asia jos toinenkin, joten Joonas tietänee, mitä kaikkea pesti sisältää.

Mika Laurikaisen valtaviin saappaisiin hyppäsi lopulta Tommi Pikkarainen, jolle TPS oli tuttu seura jo entuudestaan. Pikkarainen tuntee TPS:n junioripuolen varsin hyvin, sillä mies työskenteli junioripuolen valmennuspäällikkönä vuosina 2011-16.

Ennen TPS-pestiä Pikkarainen luotsasi TPS:n ”farmiseuraa” Salon Palloilijoita, joka pelasi kaudella 2018 Kakkosessa. Löytyy ansioluettelosta myös veikkausliigaseuran päävalmentaminen kausina 2010-11, jolloin Pikkarainen työskenteli VPS:n käskijänä. Matka tyssäsi kesken kauden 2011, kun Pikkarainen sai potkut. VPS putosi kauden päätteeksi Ykköseen.

Pikkarainen oli Tepsin näköinen valinta. Varma valinta, josta ei nousisi suuria otsikoita, mutta tehtäväänsä sopivan pätevä. Ei erinomainen, mutta ei huonokaan, näin kansan kielellä. Pikkarainen ymmärsi myös pelin nimen. Tulosta on tultava ja mielellään nopeasti. TPS ei halunnut joutua samanlaiseen limboon kuin viimeksi Ykkösessä, jolloin seuralla meni lopulta kolme vuotta Ykkösessä ja seuran kassa huusi hoosiannaa.

Kun Pikkarainen laittoi nimensä sopimuspaperiin, allekirjoitti hän samalla seuran tavoitteen: ”Veikkausliigaan niin nopeasti kuin mahdollista”. Pikkarainen ymmärsi, että mikäli nousu ei tapahdu heti seuraavalla kaudella, voi tilanne muuttua hyvin tukalaksi. Tuloksia oli tultava nopeasti. Kassa tykkäisi huomattavasti enemmän Veikkausliigasta kuin Ykkösestä.

Jalkapallossa tavoite määrittää aina vahvasti pelaamista ja pelitapaa. Halusi tai ei. Jos tulosta on tehtävä hinnalla millä hyvänsä, on selvää, että vain tuloksilla on merkitystä. Pelitapa ei katoa mihinkään, mutta se ei määritä pelaamista niin vahvasti. Tulokset määrittävät. Tulosurheilussa se on toki osittain väistämätöntä. Tulosten tavoittelu hinnalla millä hyvänsä ei välttämättä aina johda pitkäjänteisesti parhaaseen tulokseen.

Toki tulosten tavoitteluun voi olla monenlaisia reittejä. Prosessissa usein mietitään keinot, joiden avulla tavoite on mahdollista saavuttaa pitkäjänteisesti. Ikään kuin rakennetaan vahva peruspilari, jonka päälle hiljalleen talo kasataan.

Projektissa taas pilari kyllä rakennetaan, mutta talon seinät ovat jo samanaikaisesti maalattu. Vastamaalatut seinät koristavat taloa komeasti, mutta niistä on hyvin vähän iloa, jos pilari sortuu alta.

Yksi olennainen ero prosessin ja projektin välillä on pituus. Projekti on lyhyt ajanjakso, prosessi pitkä. Pikkaraisen ja TPS:n yhteinen projekti sai ansaitusti jatkoa kaudelle 2020, kun seura käytti jo syyskuussa vuoden optionsa päävalmentajansa kanssa. Lopulta kausi päättyi upeasti nousujuhliin, mikä oli Pikkaraiselta tiimeineen loistava suoritus. Projektin tavoite oli täyttynyt.

Veikkausliiga on armoton sarja

Pikkaraisen TPS:stä ei luvalla sanottuna saanut oikein selvää vielä Ykkösessä. Pelissä oli joitain toisteisia elementtejä, varsinkin puolustuspelissä, mutta selkeää kuvaa oli silti vaikea rakentaa. Miten Pikkarainen halusi Tepsin pelaavan? Se jäi hieman epäselväksi, varsinkin pallollisena hyökätessä.

Puolustuksen Pikkarainen sementoi heti kättelyssä, kuten projektivalmentajat usein tekevät. TPS piti linjansa tiiviinä, vähän kuin Markku Kanervan Huuhkajat. Linjat eivät säntäilleet eivätkä höntyilleet, ne puolustivat alueita. Lisäksi parhaimmillaan TPS prässäsi oikea-aikaisesti korkealta ja sai paljon riistoja vastustajan kenttäpuoliskolla.

Pikkarainen luotti pääasiassa 4-4-2-muotoon. Kahden hyökkääjän tehtävä oli aloittaa prässi, kun tilaisuus avautui. Yksi huono kosketus ja mustavalkopaidat riensivät paikalle pallonriiston toivossa. TPS ei halunnut antaa vastustajalleen mahdollisuutta kääntyä keskikentällä. Selässä oli aina paine. Se tuotti myös ihailtavasti tulosta.

4-4-2-muoto auttoi myös pelinavaamisessa vaikeilla hetkillä. TPS:llä oli lähes aina kaksi pelaajaa ylhäällä, joita kohti pallo pyrittiin purkaa. Hyökkääjien ensisijainen tehtävä oli suojata palloa ja odottaa muu joukkue mukaan. Tuki tuli yllättävän ripeästi.

Loppukaudella Matej Hradeckylla oli suuri rooli pelin rytmittämisessä keskikentällä. Alkukaudesta pallot lähtivät jopa turhan vihaisesti vastustajan selustaan, mutta kauden edetessä pelaamiseen tuli enemmän rauhallisuutta. Vastustajaa houkuteltiin enemmän lähtemään kuorestaan. Topparit levittivät ja Hradecky putosi topparien väliin luomaan peliä tai sitten Hradecky loi topparin ja laitapuolustajan kanssa ylivoiman laidalle.

Talvella Suomen Cupin lohkovaiheessa TPS nähtiin hyvin samanlaisena kuin viime kaudella Ykkösessä. Pikkarainen tarvitsee kuitenkin keskustaan Alim Moundin rinnalle peliä tekevän keskikenttäpelaajan. Viimeisimpänä joukkueeseen saapunut, AC Milaniakin urallaan edustanut, Rodney Strasser saattaa olla Pikkaraisen täsmäase pallollisempaan rooliin.

Tulevalla kaudella TPS tullaan näkemään entistä vähemmän pallossa. Pikkaraiselle tämä tavallaan sopii. Sarjanousija aikoo jälleen voittaa pisteitä puolustamalla pallottomana. Tämä on nähty niin monta kertaa aiemminkin.

Huomionarvoista on pohtia, miksi TPS:n kanssa kauden 2017 päätteeksi Veikkausliigaan noussut Honka selvisi viime kauden päätteeksi Eurooppa-liigan karsintoihin ja miksi TPS taisteli samalla kaudella Ykkösessä. Taloudelliset resurssit eivät ole välttämättä ainoa vastaus.

Uhkakuvana on, että pallollinen peli ei ole ottanut riittävää kehitysaskelta viime kaudesta, kun vastustajat vaikeutuvat kertaheitolla. TPS pyrkii etenemään nopeasti positiivisen tilanteenvaihdon jälkeen, mutta sen hallitseminen Liverpoolin lailla on äärettömän vaikeaa.

Siksi TPS:n maaliodottama (xG) jää pieneksi tulevalla kaudella. Toiveet ovat silloin tiiviissä puolustamisessa. Sillä saatetaan juuri ja juuri säilyä tai sitten ei. Pikkaraisen projekti saattaa tulla kauden päätteeksi tiensä päähän. Olisiko Palloseurassa sitten aika selkeämmän pelitavallisen prosessin, mikä voisi jonain päivänä viedä Palloseuran vaikkapa Eurooppa-liigan karsintoihin?

Arvio

Sija: 11

TPS pelaa jälleen Veikkausliigassa. 2010-luvulla paikallisesta Palloseurasta on tullut hissijoukkue Ykkösen ja liigan välillä. Talous on sanellut pitkään TPS:n toimintaa, ja sitä se tekee yhä edelleen. Turussa on edetty rauhallisesti velkoja maksamalla, ja hiljalleen seuran infraa rakentamalla. Matka on kuitenkin kesken.

Nousu Veikkausliigaan oli TPS:n tärkein tavoite kauden 2018 päätteeksi, jolloin seura putosi karsintojen kautta Ykköseen. Tommi Pikkarainen otti vetovastuun ja viime kaudella TPS pelasi vahvan kauden melko huonotasoisessa Ykkösessä.

Tulevalla kaudella Turussa pitäisi tekeminen nostaa pääsarjatasolle. Kaudella 2018 siinä ei onnistuttu. Silloin TPS:n sanottiin olleen liian nuori ja kokematon. Nyt kokemusta pitäisi olla enemmän, mutta sama uhkakuva on yhä olemassa. Riittävätkö eväät?

Pikkaraisen ja TPS:n projekti onnistui alkuperäisessä tavoitteessaan erinomaisesti. Eli nousemisessa takaisin liigaan. Se tapahtui niin nopeasti kuin se vain oli mahdollista, yhdessä kaudessa. Ensi kauden tavoite on selvä, pysyä liigassa. Jatkuva hissiliike Ykkösen ja liigan välillä kuormittaa taloutta paljon. Seuraavaksi TPS:n pitäisi nostaa itsensä keskikastin joukkueeksi. Se on helpommin sanottu kuin tehty.

Veikkausliigan kausi 2020 viivästyi koronapandemian takia. Yllättävät asiat usein satavat altavastaajien laariin. Koronapandemia saattoi antaa TPS:lle mahdollisuuden, johon sen on tartuttava kaksin käsin. Kun kukaan ei oikein tiedä, missä kunnossa joukkueet ovat, peruspelaaminen ja puolustaminen korostuvat.

TPS:n kohdalla varsinkin puolustamisen pitäisi olla viime kauden jäljiltä kunnossa. Topparit Rasmus Holma ja Aldayr Hernández olivat viime kaudella hyviä. Heidän varaan Pikkarainen palapelinsä rakentaa. Talven aikana TPS kunnostautui siirtomarkkinoilla tuoden Italia-taustaisia pelaajia sisään. Seuraan tuli esimerkiksi Zlatan Ibrahimovicin potkima Rodney Strasser (keskikenttä) sekä mielenkiintoinen 21-vuotias laitapelaaja Muhamed Tehe Olawale, jonka kanssa Serie A -seura Parma kirjoitti 4,5 vuoden sopimuksen tammikuussa.

Potentiaalia löytyy, mutta usean pelaajan CV jättää myös aukkoja, joihin vastaukset saadaan vasta kentällä.

Espinosalta odotetaan tehoja myös Veikkausliigassa. Kuva: Juha Tamminen.

TPS onnistui pitämään melko hyvin viime kauden tärkeimmät lenkkinsä. 18 osumaa tehnyt Eliécer Espinosa, jo mainittu toppari Hernández sekä seitsemän kaappia Ykkösessä tehnyt Albijon Muzaci jatkavat seurassa. Lisäksi keskikentän työhevosen, Alim Moundin, jatkosopimus saatiin maaliin hyvissä ajoin. Erinomaisia kiinnityksiä kaikki.

Kova pelitahti ja vaillinainen harjoituskausi tuovat sarjanousijalle haasteensa, kuten toki kaikille joukkueille. Vaikka pelaajat sanovat aina haluavansa pelata mahdollisimman paljon, valmentaja usein näkee asian hyvin eri tavalla. Syykin on selvä. Tiheä otteluohjelma tarkoittaa väsymystä, ja väsymys tarkoittaa pidemmällä aikavälillä loukkaantumisia. Sarjanousijalle loukkaantumiset ovat kirosana, koska pelaajamateriaali on yleensä jo valmiiksi kapea.

TPS on vahvistanut rivejään, ja ennen kauden alkua rosterissa on mukavasti leveyttä. Toki talven aikana hankitut pelaajat ovat osittain katsomattomia kortteja, vaikka ansioluettelossa lukisikin AC Milan.

TPS tuskin hallitsee ensi kaudella pelivälinettä kovinkaan paljoa. Pikkaraisen TPS puolustaa tiiviinä ja pyrkii hyödyntämään positiiviset tilanteenvaihdot. Kun vastustajat kovenevat, hyökkääminen muuttuu hankalammaksi. Mikäli TPS luopuu entistä enemmän pallosta, on sen entistä vaikeampaa hyökätä. Tässä skenaariossa myös maaliodottama laskee. Pitkällä aikavälillä se tarkoittaa käytännössä, että TPS tekee vähän maaleja.

TPS:n on onnistuttava erinomaisesti tilanteenvaihtojalkapallossaan sekä uhmattava maaliodottamaa tai muuten Turussa taistellaan jälleen sarjapaikasta. Todennäköisyyksien valossa saattaa hyvin olla, että kauden jälkeisissä liigakarsinnoissa nähdään jo kolmatta vuotta putkeen Turun Palloseura sekä Kokkolan Pallo-Veikot.

Tärkein pelaaja – Rodney Strasser

Rodney Strasser (vasemmalla) tuulettaa osumaansa Robinhon ja Clarence Seedorfin kanssa AC Milanin paidassa vuonna 2011. Kuva: Getty Images.

TPS voittaa tai häviää pelit keskikentän kautta. Keskikentän keskustaan päävalmentaja Tommi Pikkarainen haluaa selkeän parivaljakon, joka täydentää toisiaan. Alim Moundi on erinomainen pallorosvo, mutta vierelle pitäisi löytyä pelintekotaitoa. Siksi Turkuun hankittiin kovalla CV:llä varustettu Rodney Strasser.

Strasser on kovissa liemissä keitetty, joten häneltä on lupa odottaa pallollista varmuutta. TPS menetti viime kauden jälkeen Matej Hradeckyn, ja Strasseria lyödään alustavasti Hradeckyn rooliin. Peli tulee kulkemaan AC Milanissa Serie A:n mestaruuden voittaneen sierraleonelaisen keskikenttäpelaajan kautta.

Strasserin on vastattava huutoon, sillä odotukset hänen harteillaan ovat kovat. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, onko 30-vuotiaasta Strasserista täyttämään TPS:n keskikentän pallollisen pelaajan rooli vai ei, mutta siksi hän onkin joukkueensa tärkein pelaaja. Rooli on kriittinen, ja siinä onnistuminen tai epäonnistuminen määrittää pitkälti sarjanousijan kauden.

Läpimurtopelaaja – Aldayr Hernández

Ykkösessa parhaimmistoa. Liigassa myös? Kuva: Juha Tamminen.

24-vuotias toppari oli viime kaudella Ykkösen paras toppari, eikä liigaan nousu suoranaisesti tule miehen osakkeita laskemaan. Hernández on TPS:n puolustuslinjan tukipilari, joka on kouliintunut Kolumbian kovatasoisissa nuorisomaajoukkueissa.

Hernándezilta on lupa odottaa todella vahvaa kautta, eikä olisi ihme, mikäli kauden jälkeen Veikkausliigan suurseurat kiinnostuisivat topparista. Toisaalta iän puolesta Hernández saattaa hyvin myös lähteä onnistuneen kauden jälkeen ulkomaille.

Väitteet

 • TPS voittaa ainakin toisen Turun derbyistä. Derbyt sytyttävät TPS:n aina.
 • Tommi Pikkarainen ei jatka Palloseuran päävalmentajana kauden jälkeen. Projekti on tulossa päätökseen.
 • TPS kohtaa jälleen KPV:n liigakarsinnassa kauden päätteeksi. Kaikki muu olisi Palloseuralta ylisuorittamista. Liigapaikka saattaa silti säilyä karsinnan kautta.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
-suomiMiikka MujunenMVMaalivahti14.8.1996
-suomiSanteri AaltonenMVMaalivahti17.3.1993
1suomiJere KoponenMVMaalivahti23.5.1992
4suomiRasmus HolmaKPToppari13.9.1992
25kolumbiaAldayr HernándezKPToppari4.8.1995
14suomiJuhani PikkarainenKPToppari30.7.1998
3suomiVilho HeikkinenKPToppari18.5.1999
19ghanaMasahudu AlhassanVPVasen laitapuolustaja1.12.1992
7suomiSami Rähmönen (C)OPOikea laitapuolustaja19.4.1987
33suomiTatu VarmanenOPOikea laitapuolustaja9.7.1998
-sierra leoneRodney StrasserPKKPuolustava keskikenttä30.3.1990
22suomiJami SiirtolaPKKPuolustava keskikenttä9.10.1996
2kamerunAlim MoundiKKKeskikentän keskusta3.2.1995
5suomiJuho LähdeKKKeskikentän keskusta11.2.1991
6suomiJonni PeräahoKKKeskikentän keskusta5.2.1994
20suomiJesper KarlssonKKKeskikentän keskusta7.2.2000
23suomiJoakim LatonenHKKHyökkäävä keskikenttä24.2.1998
11suomiMika ÄäritaloVHVasen laitahyökkääjä25.7.1985
31ruotsiYassin HousniVHVasen laitahyökkääjä25.11.1997
16suomiAlbijon MuzaciOHOikea laitahyökkääjä11.6.1996
9suomiOskari JakonenOHOikea laitahyökkääjä22.4.1997
17kolumbiaEliécer EspinosaKHKeskushyökkääjä12.3.1996
15suomiEetu KoluKHKeskushyökkääjä20.2.1994
18norsunluurannikkoMuhamed Tehe OlawaleKHKeskushyökkääjä20.2.1999
10senegalBabacar DiopKHKeskushyökkääjä21.10.1993
27norjaKabamba KalabatamaKHKeskushyökkääjä27.1.2002

Pelaajasiirrot – saapuneet

 • Rodney Strasser, 30, ilman seuraa
  Strasser tulee kovalla ansioluettelolla Turkuun. Muun muassa AC Milanin riveissä Serie A:n mestaruuden voittanut Strasser on kuitenkin viime vuosina vaellellut Italian alemmilla sarjatasoilla. Viimeisimmät ottelut tulivat ASD Villafrancan riveissä kaudella 2018-19 Serie D:ssä, eli Italian neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. Kesästä 2019 asti Strasser on ollut ilman seuraa, joten miehen pelikunto on täysi arvoitus. Keskikentän pohjalla viihtyvä Strasser on kärsinyt urallaan lukuisia loukkaantumisia, jotka ovat varjostaneet koko uraa. Huomionarvoista on kuitenkin se, että pelikunnossaan Strasser on ainakin ennakkoarvioissa hyvä vahvistus Veikkausliigaan. Kova pelitahti ja pelikunnon arvoitus saattavat kuitenkin tehdä tehtävänsä.
 • Juho Lähde, 29, VPS
  Juho Lähde Tepsin paidassa vuonna 2011. Kuva: Juha Tamminen.

  TPS:n oma poika palasi usean vuoden tauon jälkeen takaisin Turkuun. Urallaan muun muassa Vaasan Palloseuraa ja SJK:ta edustanut Lähde tuo TPS:n keskisektorille rutkasti pääsarjakokemusta. Yli 200 veikkausliigaottelua näkyvät varmuutena otteissa. Lähde oli päävalmentaja Tommi Pikkaraisen hankintalistalla kärkipäässä, joten rooli lienee suuri.

 • Santeri Aaltonen, 26, Haka
  Kaudella 2019 Ykkösen mestarin Hakan maalinsuulla 15 peliä pelannut Aaltonen tuo kilpailua Jere Koposelle. Aaltonen on kärsinyt talvella selkävammasta, ja hänen pelikuntonsa on vielä melkoinen mysteeri, kun kausi alkaa. Loppukaudesta Aaltonen saattaa kuitenkin jo saada saumansa ja antanee Koposelle huilia peliruuhkan keskellä.
 • Kabamba Kalabatama, 18, Björnevatn IL (Norja)
 • Jami Siirtola, 23, SalPa
 • Babacar Diop, 26, Dogan TBSK (Kypros)
  Turkin liigaa urallaan muutaman pelin pelannut Diop tuo fyysisyyttä Palloseuran hyökkäykseen. Onnistuessaan Diop saattaa olla TPS:n uusi Babatunde Wusu, mutta talven Suomen Cupin lohkovaihe ei vielä ollut kovin lupauksia herättävä.
 • Juhani Pikkarainen, 21, KPV
  Isän valvovan silmän alle. Pikkarainen lähti jo nuorena poikana Itävaltaan hakemaan oppia Red Bull Salzburgin akatemiasta. Viime kaudeksi Pikkarainen palasi Suomeen ja pelasi KPV:n takalinjoilla kohtalaisen kauden. Vastuu kuitenkin väheni kauden edetessä. Heinäkuussa 22 vuotta täyttävä toppari ei ole enää mikään nuori poika. Nyt odotetaan selkeää tasonnosta, mikäli toppari haluaa vielä palata ulkomaille.
 • Muhamed Tehe Olawale, 21, Parma (Italia)
  Todella mielenkiintoinen hankinta. Harvoin Serie A -seuran pelaajia näkee Veikkausliigassa lainalla. Parman sopimuspelaaja Olawale hakee vauhtia uralleen TPS:n paidasta. Parma sitoutui laitahyökkääjäänsä viime tammikuussa 4,5 vuoden sopimuksella. Nyt Olawale hakee vastuuta Turusta. Olawalella on mahdollisuus nousta nopeasti turkulaiskannattajien suosikkipelaajaksi, sillä jalat tikkaavat siihen tahtiin, että puolustajilla pitää kiirettä. Serie D:ssä yhdeksän maalia 16 peliin on kova meriitti laiturille.
 • Masahudu Alhassan, 27, Al-Ain (Saudi-Arabia)
  TPS:n ilmasilta Italiaan toi ensi kaudeksi myös Masahudu Alhassanin, jolta löytyy vyöltään muun muassa neljä Serie A -peliä sekä 86 Serie B -ottelua. Laitapuolustajana viihtyvä Alhassan on meriittiensä puolesta kova vahvistus Veikkausliigaan, mutta viime vuosien tilastot eivät anna aihetta riemunkiljahduksiin. Viime kesästä ilman seuraa ollut Alhassan sai kuitenkin Pikkaraiselta kehut ammattimaisuudestaan. Se on hyvä viesti siitä, että töitä mies on valmis tekemään. Silloin Veikkausliigassa on mahdollista pärjätä erittäin hyvin.
 • Vilho Heikkinen, 20, TPS U19
 • Yassin Housni, 22, Gefle
  Tukholmassa jalkapallo-oppinsa saanut Housni tuo TPS:lle vaihtoehdon laidalle. Housni on valmennukselle siinä mielessä helppo pelaaja, että mies taitaa suomen kielen, sillä laiturilta löytyy sukulaisia Turusta.
 • Eetu Kolu, 26, TPV

Pelaajasiirrot – lähteneet

 • Matej Hradecky, 25, ilman seuraa
  Matej Hradecky palaa SJK-paitaan. Kuva: Juha Tamminen.

  Valtava menetys. Hradecky oli vaikean loukkaantumisen takia sivussa kokonaan kauden 2018, mutta palasi TPS:n riveissä pelikentille viime kaudella. Kauden puolivälissä Hradecky nousi kokoonpanoon takaisin ja loppukaudesta mies oli jälleen yksi Ykkösen parhaista keskikenttäpelaajista. Hradecky osaa rytmittää peliä erinomaisesti. Hradeckyn ruutua on TPS:ssä vaikea, ellei jopa mahdoton, täyttää.

 • Valtteri Vesiaho, 20, FC KTP
  TPS ei halunnut käyttää Vesiahon optiota, vaikka kesken kauden saapunut toppari pelasikin varsin mukiinmenevästi Tepsin keskuspuolustuksessa Ykkösessä. Ehkäpä Juhani Pikkaraisen saapuminen Turkuun tiesi sitä, ettei stadilaiselle Vesiaholle ollut roolia tulevalla kaudella.
 • Anton Lepola, 23, FC KTP
 • Mika Mäkitalo, 34, ilman seuraa
  Kokenut Mäkitalo ahkeroi viime kaudella Ykkösessä 20 ottelua Tepsin keskikentällä. Toi rauhallisuutta nuoreen joukkueeseen ja johti kokemuksellaan. Pelillinen rooli pieneni loppukaudesta. Mäkitalon menetys on suurempi pukukopin puolella kuin kentällä.
 • Julius Perälä, 18, ilman seuraa
 • Jani Virtanen, 32, ilman seuraa
  Pallovarma taiteilija jäi pieneen rooliin viime kaudella Ykkösessä, eikä TPS enää nähnyt käyttöä ”Jampalle”. Nähtäväksi jää, jatkuuko Virtasen pelit vielä jossain vai onko jalkapalloilijan ura tullut tiensä päähän.
 • Solomon Duah, 26, ilman seuraa
  Duahille ei löytynyt käyttöä liigassa. Kuva: Tiina Pirilä.

  Inter-kasvatti pelasi viime kaudella Ykkösessä melko suuressa roolissa laidalla. Tehot jäivät kuitenkin hyökkäävälle pelaajalle liian heikoiksi. Yksi maali Ykkösessä jätti paljon toivomisen varaa. Nousukarsintojen toisessa osassa Duah teki kuitenkin kauden tärkeimmän maalinsa, kun hän iski viimeisen naulan KPV:n arkkuun 3-0 päättyneessä ottelussa Seinäjoella.

 • Otto Ollikainen, 18, HJK, laina päättyi
 • Tomas Hradecky, 27, Pargas IF

Ihanneavaus

Turun Palloseuran ihanneavaus 2020
TPS:n ihanneavauskokoonpano kaudelle 2020.

TPS-uutiset

Linda Sällström ja Kasper Hämäläinen Suomen sarjoissa ensi kerran yli vuosikymmeneen – tältä näyttivät...

Kansallinen Liiga ja Ykkönen saivat kesken kauden 2021 todella valovoimaiset paluumuuttajat. Naisten A-maajoukkueen kaikkien aikojen maalitykki Linda Sällström siirtyi HJK:n joukkueeseen ja 63 A-maaottelua Huuhkajissa pelannut...

Virallista: TPS hankki Veikkausliigan ennätysmiehen – nuoren pelaajan urakäyrä sojottaa uhkaavasti alaspäin

Laitahyökkääjä Serge Atakayi, 22, edustaa loppukauden Ykkösessä pelaavaa TPS:ää. Hän muuttaa Turkuun Seinäjoelta ja SJK:sta vuoden loppuun ulottuvalla lainasiirrolla. TPS tiedotti hankinnastaan keskiviikkona. – Serge...

Teksti: Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

Kuvankäsittely: Eetu Ikola