Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

__tcfapi('addEventListener', 2, function(tcData, success) { if (success) { if (tcData.eventStatus == 'useractioncomplete' || tcData.eventStatus == 'tcloaded') { var hasStoreOnDeviceConsent = tcData.purpose.consents[1] || false;

if (hasStoreOnDeviceConsent) {

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute( "data-pmp-id" , adformHouseID ); s.appendChild( js ); } )( window.document );

( function( window, document, Adform ) { window._adform = window._adform || [];

_adform.push( [adformHouseID+'.ad.ready', function() { document.getElementById( 'outstream' ).style.marginBottom = "16px"; }]);

_adform.push( [adformHouseID+'.pmp.empty', function() { // adform empty console.log( 'AdForm ' + adformHouseID + ' was empty, loading Teads' );

(function(w, d) { try { d = w.top.document || d; w = w.top.document ? w.top : w; } catch (e) {} var ttag = function() { w.teads.page( teadsPage ).placement( teadsPlacement, { slider: { allow_corner_position: true, allow_top_position: true}, "css": " margin: 0 auto 16px; max-width: 663px;", "format": "inread", "slot": { "selector": "#outstream" } }) .passback( function passback() { // Teads empty console.log( 'Teads ' + teadsPage + ' / ' + teadsPlacement + ' was empty, loading BB' ); ( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = 'https://wonderus.bbvms.com/a/' + bbScript; s.appendChild( js ); } )( window.document ); }).serve(); }; if (w.teads && w.teads.page) { ttag(); } else if (!w.teadsscript) { var s = document.createElement('script'); s.src = 'https://a.teads.tv/media/format/v3/teads-format.min.js'; s.async = true; s.onload = ttag; w.teadsscript = d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(s); } else { w.teadsscript.addEventListener('load', ttag); } })(window, document);

// end adform empty }]); })( window, document, ( Adform = window.Adform || {} ) ); } } }

});

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

FC KTP
 • Perustettu: 1999 (KTP 1927)
 • Stadion: Arto Tolsa Areena
  • Kapasiteetti: 4 280
 • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 400 000 euroa
 • Kotiasu: Valkovihreä
 • Vierasasu: Keltainen
 • Mestaruudet: – (2 KTP)
 • Hopeaa: –
 • Pronssia: – (2 KTP)

Upea suomalainen futiskaupunki palasi liigakartalle

Vierasmaali Kupittaalla riitti KTP:lle sarjanousuun. Kuva: Juha Tamminen.
 • Ykkönen: toinen (karsinnoissa 1-1-yhteistulos TPS:ää vastaan, KTP nousi vierasmaalisäännöllä)
 • Pisteet: 47
 • 14 voittoa, 5 tasapeliä, 3 tappiota
 • Maaliero 51-23
 • Suomen Cup: Neljännesvälierät

KTP:n kausi 2020 päättyi syksyllä riemukkaisiin nousujuhliin, kun Antti Mäkijärven tasoitusmaali lähetti TPS:n Ykköseen ja palautti pääsarjajalkapalloilun jälleen Kotkaan. Vuosi oli kuitenkin hyvin tapahtumarikas aina kevään koronalykkäyksestä lähtien.

KTP oli tiettävästi ihka ensimmäinen suomalainen jalkapalloseura, joka kertoi jo maaliskuussa rajuista toimenpiteistä koronakriisiin liittyen. KTP päätti tuolloin keskeyttää pelaajien palkanmaksun ja lomauttaa vakituiset työntekijänsä. Pelaajien mieleen kova päätös ei ymmärrettävästi ollut, mutta lakimies Erkko Merin mukaan seuran ratkaisu oli lain silmissä oikeutettu.

Vielä huhtikuussakin huoli ja epätietoisuus lähitulevaisuuden tapahtumista oli suuri. Ykkösen seurojen riippuvuus yleisötuloista on Veikkausliigan seurojakin suurempi, ja KTP:n myynti- ja markkinointipäällikkö Jari-Pekka Gummerus kertoikin SuomiFutiksen haastattelussa, kuinka vaikealta kauden odottamaton lykkääminen tuntui.

– Se oli pakkorako. Taloudelliselta puolelta tilanne tuntui siltä, kuin olisi juossut kahdeksaakymppiä seinää päin. Tulorahoitus loppui siihen, Gummerus kertoi maaliskuussa tehtyyn palkanmaksun keskeyttämispäätökseen viitaten.

21.4.2021 julkaisemassaan tiedotteessa KTP kuitenkin kertoi, että pelaajillekin pystyttiin maksamaan talvella kompensaatiota viime kevään palkkaleikkauksista. Tilikauden 2020 tulos kun jäi 27 000 euroa plussalle.

Kausi 2020 pääsi lopulta keskikesällä alkamaan, ja yleisöäkin otettiin katsomoihin. Vaikka KTP:kin sai syksyn aikana oman osansa ottelusiirroista ja karanteeneista, sai se kaikki ottelunsa pelattua ja tarinalla oli kaiken lisäksi vielä erittäin onnellinen loppu: nousu Veikkausliigaan.

Tositoimia odotellessa KTP ehti loistaa sosiaalisessa mediassa. Niin ikään kauden päätteeksi Veikkausliigaan nousseen AC Oulun leiristä lähti loistava idea siirtää kesken jäänyt Suomen Cup Twitteriin, ja koko cup-kaavio pelattiin täydellisenä loppuun.

Jokaisen seuran sometiimit lähtivät innolla mukaan, ja KTP sai paistatella erityishuomiossa, sillä se voitti ”Neljän suoran cup-mestaruuden”. Huipennukseksi KTP pääsi myös eurokentille, jossa se kaatoi Lukas Hradeckyn Bayer Leverkusenin.

Jos oli ensimmäinen koronakevät ”lockdowneineen” KTP:n ja sen sometiimin voittokulkua, niin syksyllä kotkalaisseuran saama mediahuomio vain paisui paisumistaan. Tästä oli kiittäminen sitten jo jalkapalloilullisia ansioita.

KTP:n pelaajat nimittäin viimeistelivät kauden aikana sellaisia ”eurogoaleja”, että miljoonien ja taas miljoonien seuraajien kansainväliset sivustot ja sometilit nostivat esiin komeita maaleja Suomen Ykkösestä. Tässä oli asialla Thomas Agyiri, ja häntä seurasi vain viikkoa myöhemmin Antti Mäkijärvi (tästä uutiseen).

Thomas Agyirin upea osuma levisi maailmalle sosiaalisessa mediassa. Kuva: Mikko Mäkelä.

KTP:n tuloksissa mielenkiintoista oli, että joukkue saavutti parempia tuloksia vieraskentiltä kuin kotoisalla Arto Tolsa Areenalla. Kauden kaikki kolme tappiotaan KTP kärsi kotikentällä. Ensin pisteet haki Kotkasta heinäkuussa MP, sitten lokakuun alussa Ykkösen voittanut AC Oulu ja lopulta lokakuun viimeisenä päivänä Kakkoseen pudonnut AC Kajaani, joka läksytti KTP:tä rästiottelussa peräti lukemin 1-4.

Yllätystappio uhkasi käydä jopa kalliiksi, mutta lopulta KTP sinetöi paikkansa karsinnoissa hakemalla Pohjanmaan rästiotteluista täydet kuusi pistettä VPS:n ja Jaron kotikentiltä.

KTP:n parasta aikaa olivat elo- ja syyskuu, joiden aikana se ei hävinnyt kertaakaan, ja pelasi vain kaksi tasapeliä – muita kärkijoukkueita AC Oulua ja Jaroa vastaan. Hurjimpaan vauhtiin KTP äityi heti kauden toisen puolikkaan aluksi voitettuaan kuusi peliä peräkkäin, ja tekemällä näissä peräti 23 maalia, lähes neljä per peli. KTP olikin 51 tekemällään maalilla Ykkösen viime kauden maaliahnein joukkue, yhden maalin verran toiseksi tehokkainta Jaroa tehokkaampi.

Nousuaan KTP juhlisti ostamalla Kymen Sanomista etusivun omaan käyttöönsä. David Ramadingayen nousuhaastattelussa ”Suomen Pep Guardiolaksi ristimä” päävalmentaja Argo Arbeiter oli erityisen tyytyväinen siitä, että nousu varmistui tällä kertaa pelaamalla eikä muutaman aiemman kerran tavoin kabinettipäätöksellä.

– Nousu merkitsee todella paljon Kotkalle. Kotka on futiskaupunki – sen tuntee kävellessään kadulla. Jos menee hyvin, olet kuin kingi. Kun menee huonosti, vaikkapa pyörätuolissa istuva mummo saattaa tulla antamaan palautetta kaupassa. Paikalliset sanovat mielipiteensä hyvin rehellisesti, Arbeiter totesi nousun varmistuttua.

KTP:n tärkeimpiin pelaajiin lukeutuivat jo mainittujen, erinomaisen kauden pelanneiden kapteeni-Ramadingayen ja Antti Mäkijärven lisäksi ainakin maalivahti Anton Lepola sekä espanjalaisvahvistukset, puolustaja Ruxi sekä kesken kauden joukkueeseen liittynyt Mika.

Mika oli joukkueen paras maalintekijä 11 maalillaan, ja Mäkijärvi komppasi hyvin yhdeksällä osumalla. Lepola valittiin kauden päätteeksi Ykkösen parhaaksi maalivahdiksi ja Ramadingaye parhaaksi keskikenttäpelaajaksi.

Mitä siirtoja KTP teki talvella? Entä ketkä jättivät joukkueen kauden jälkeen? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla talven siirrot ja pelaajalista”]

Olet kausiennakon sivulla 2.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Tähdet lähtivät ja se tuntuu

Kotksta lähtenyt Miguel Ángel Junco Martínez eli ”Mika” oli viime kaudella KTP:n avainpelaaja. Kuva: Juha Tamminen.

KTP:n muutokset ovat olleet verrattain pieniä, mutta merkittäviä. Viime kauden avainpelaajista joukkueessa toki jatkavat turkulaislähtöinen maalivahti Lepola sekä henkiset johtajat Ramadingaye ja Mäkijärvi, jotka tuovat kotkalaisryhmään kaivattua pääsarjarutiinia.

Luottotoppari Ruxin lähtö samoista sijoista taistelevaan AC Ouluun on kuitenkin iso menetys, ja puolustuslinjaa on jouduttu muutenkin rakentamaan uusiksi. Kambodžaan(!) lähtenyt Mika sekä Virossa pelejään jatkava Zakaria Beglarishvili veivät mennessään ison osan viime kauden tehoista.

Tilalle ei ole tullut yhtään edes takuuvarmaa kolmen maalin miestä ja sarjataso on viime kautta korkeampi, joten KTP:lle voi povata maalintekovaikeuksia, ellei kovia nimiä onnistuta jostain löytämään kesken kauden.

KTP:n ensimmäinen uuden kauden vahvistus oli kasvattajaseuraansa takaisin palaava monipuolinen hyökkääjä Aleksi Tarvonen. Tarvonen teki viime kaudella KPV:ssä kymmenen maalia, ja raitapaidoissa on isoa roolia tarjolla. Tarvonen on pelannut aiemmin urallaan yhteensä 21 veikkausliigaottelua KTP:ssä ja Ilveksessä, mutta maalitili pääsarjatasolla on yhä avaamatta.

Viime kaudella IFK Mariehamnia edustanut Johannes Laaksonen palaa pitkän tauon jälkeen Kotkaan. Kuva: Juha Tamminen.

Paluumuuttajia olivat kaksi seuraavaakin kiinnitystä. Keskikentän keskustaan lisäjohtajuutta toivotaan Johannes Laaksoselta, joka on pelannut kolme A-maaotteluakin. Laaksonen kävi voittamassa SJK:ssa mestaruuden ja Suomen Cupin, jatkoi matkaansa Norjaan ja palaa takaisin kotiin nyt Ahvenanmaan kautta, jossa pelasi vaikean viime kauden IFK Mariehamnissa.

Kolmas ”oma pelaaja” on Interistä lainattu 19-vuotias pitkänhuiskea kärkipelaaja Matias Tamminen. Tamminen vietti kaksi edellistä kautta RoPS:ssa ja on tehnyt 32 pelaamassaan veikkausliigaottelussa viisi maalia. Interissä uskotaan nuoren miehen potentiaaliin, sillä Inter teki Tammisen kanssa kolmevuotisen sopimuksen, mutta lainasi hänet vielä täksi kaudeksi kotikulmille kypsymään.

Paikallisuus näkyi KTP:n siirtopolitiikassa selvästi, kun kaikki kolme ensimmäistä tulijaa olivat kaupungin omia poikia. Ainakin seuraan ja sen arvoihin sitoutuminen lienee luontevaa, ja yhteishengessä onkin materiaaliltaan vaatimattoman joukkueen menestyksen ydin.

Kaukaa ei tullut neljäskään hankinta, kun Kakkoseen pudonneesta paikallisvastustaja MYPA:sta Kotkaan muutti 19-vuotias lupaus Anttoni Huttunen. Huttusen nousemisessa veikkausliigatasolle on historian siipien havinaa, sillä hänen isänsä Toni Huttunen on Veikkausliigassa kautta aikain eniten otteluita pelannut pelaaja. Toni Huttunen pelasi kaikki uransa 441 veikkausliigapeliä MYPA:n peliasussa.

Kun kymenlaaksolaispelaajien laarista oli kaikki mahdollinen potentiaali kaivettu esiin, oli aika kääntää katseet ulkomaille. Projekti käynnistyi heikosti, kun ensimmäisenä värvätyn serbitopparin Ivan Vasiljevicin sopimus purettiin jo koeajan puitteissa helmikuussa tason osoittauduttua riittämättömäksi Veikkausliigaan.

Samaan aikaan Vasiljevicin kanssa hankittu laitapuolustaja Fran Álvarez on kuitenkin mukana edelleen. Álvarez on Barcelonan maineikkaan La Masian kasvatti, joka pelasi viimeksi Sveitsin toisella sarjatasolla Schaffhausenin joukkueessa.

Tärkeät puolustuspään vahvistuksensa KTP värväsi vasta maaliskuun loppupuolella. Ensin ryhmään hankittiin RoPS:ssa muutama vuosi sitten pelannut ranskalaistoppari Mohamadou Sissoko, jolla on kokemusta muun muassa Udinesestä ja Kilmarnockista, sekä AS Monacon kasvatti Pierre-Daniel Nguinda.

Sen jälkeen joukkoon liittyi hollantilaistoppari Ingo van Weert, jolla on kotimaansa pääsarjasta kokemusta 19 pelin verran. Koko trio sai sopimuksen KTP:ltä testijakson ja otteluissa annettujen näyttöjen päätteeksi.

Alain Ebwelle oli VPS:n parhaimmistoa Veikkausliigassa kaudella 2019. Kuva: Juha Tamminen.

Joukkueen viimeinen palanen kiinnitettiin vain puolitoista viikkoa ennen kauden alkua, kun ryhmään liittyi kamerunilainen Alain Richard Ebwelle. 25-vuotias pienikokoinen ”taskuraketti” sai pelaajaoppinsa Barcelonan La Masiassa, ja tuntee niiltä ajoilta laitapakki Fran Álvarezin.

Ebwelle pelasi vuonna 2019 vahvan kauden Veikkausliigasta pudonneessa VPS:ssä ja oli vuosi sitten alkukaudesta IFK Mariehamnin mukana. Viimeksi hän on pelannut Puolan toisella sarjatasolla. Ebwellen omin pelipaikka on laitahyökkääjän tontilla.

KTP:n taloudelliset muskelit eivät ole isot veikkausliigakilpailijoihin verrattuna, ja joukkuetta on kasattu tälläkin kaudella vaatimattomalla budjetilla. Rajallisia rahavarantoja on kuitenkin Kotkassa kompensoitu viime vuosina erinomaisella pelisilmällä, sillä seura on löytänyt ajoittain suorastaan erinomaisia ulkomaalaispelaajia joukkueeseensa. Nytkin hankintojen on pikkupakko onnistua, jos Kotkassa mielitään pelata pääsarjafutista myös vuonna 2022.

Pelaajalista

[table id=98]

Pelaajasiirrot – saapuneet

Fran Álvarez, 24, vp
Mistä? FC Schaffhausen (Sveitsi)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Ingo van Weert, 27, kp
Mistä? Stomil Olsztyn (Puola)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Mohamadou Sissoko, 32, kp
Mistä? Vapaa agentti
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Pierre-Daniel Nguinda, 24, op
Mistä? Vapaa agentti
Pysyvä siirto, sopimus 06/2021

Johannes Laaksonen, 30, kk
Mistä? IFK Mariehamn
Pysyvä siirto, sopimus 2022

Anttoni Huttunen, 19, hkk
Mistä? MYPA
Pysyvä siirto, sopimus 2022

Aleksi Tarvonen, 26, olh
Mistä? KPV
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Alain Ebwelle, 25, vlh
Mistä? Radomiak (Puola)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Matias Tamminen, 19, kh
Mistä? FC Inter
Laina, sopimus 2021

Pelaajasiirrot – lähteneet

Tuomas Ollila, 21, vp
Mihin? Ilves
Pysyvä siirto

Ruxi, 26, kp
Mihin? AC Oulu
Pysyvä siirto

Hindrek Ojamaa, 25, op
Mihin? Paide Linnameeskoond (Viro)
Pysyvä siirto

Miika Kolsi, 21, op
Mihin? Mikkelin Kissat
Pysyvä siirto

Zakaria Beglarishvili, 30, hkk
Levadia Tallinn (Viro)
Pysyvä siirto

Mika, 28, kh
Svay Rieng (Kambodža)
Pysyvä siirto

David Onyeanula, 20, kh
Mihin? Ei uutta seuraa

Ketkä ovat KTP:n suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja”]

Olet kausiennakon sivulla 3.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Tähdet

David Ramadingaye

31-vuotias keskikenttäpelaaja on nähty Veikkausliigassa aiemmin jo neljän muun joukkueen paidassa (HJK, MYPA, IFK Mariehamn, RoPS). Nyt, kypsässä iässä Ramadingaye palaa pääsarjatasolle valmiimpana kuin koskaan – ja joukkueen selkeänä johtohahmona ja kapteenina.

David Ramadingaye on KTP:n pelin sielu, kentällä ja sen ulkopuolella. Kuva: Mikko Mäkelä.

Ramadingaye on KTP:n pelin dynamo ja moottori, elintärkeä linkki puolustuslinjan ja hyökkääjien välillä. Viime vuodet Ykkösessä ovat tuoneet myös tehoja esille. Kaudella 2016 Ramadingaye teki AC Oululle kahdeksan maalia, kaudella 2019 tehotilastoihin tuli viisi maalia ja viisi maalisyöttöä, ja viime kaudella hän teki KTP:lle seitsemän maalia 18 ottelussa.

Ramadingayen edelliset peliminuutit Veikkausliigasta ovat syyskuulta 2015, joten kautta 2021 voi perustellusti pitää toisena ”uutena tulemisena”. Ennen syksyllä 2014 sattunutta pahaa polvivammaa oululaissyntyinen, mutta Espoossa kasvanut Ramadingaye ehti kuitenkin pelata yli sata veikkausliigaottelua.

Viimeiset viisi kautta Ramadingaye on edustanut Ykkösen kärkipään seuroja ja tottunut voittamaan. Nyt hän edustaa sarjan suurinta altavastaajaa, joten tuleeko tehoja myös suosikkeja vastaan? Vastuu kotkalaisten pakan koossa pitämisestä on iso.

Iloinen ja sanavalmis Ramadingaye on joukkueissaan ilmeisen pidetty kaveri ja hengenluoja, ja on noussut fanien suosikiksi jokseenkin kaikkialla, missä on liikkunut. Ramadingaye on jo omalla raikkaalla ja hyväntuulisella olemuksellaan aito piristysruiske koko Veikkausliigalle.

Mohamadou Sissoko

32-vuotiaan ranskalaistopparin odotetaan paikkaavan Ruxin jättämä aukko. Sissoko oli RoPS:n parhaita pelaajia vuonna 2019, ja johtajuutta kaivataan nyt vielä enemmän Kotkassa.

Mohamadou Sissoko oli hyvä RoPS:n paidassa kaudella 2019. Kuva: Juha Tamminen.

Italialaisen Udinesen junioreista ammattilaisuransa aloittanut Sissoko on pelannut ammatikseen jo kymmenessä eri maassa. Isokokoiseen ja fyysiseen Sissokoon kohdistuvat erittäin korkeat odotukset alakerran liiderinä.

Läpimurtopelaaja – Anton Lepola

Turkulaistaustainen Anton Lepola täyttää kesällä 25 vuotta, joten ihan märkäkorva hän ei ole. Lepola löi viime kaudella kunnolla läpi Ykkösessä, ja nyt odotellaan läpimurtoa myös pääsarjatasolla.

Töitä KTP:n maalilla tulee varmasti riittämään, joten Lepola voi hyvillä otteillaan varmistaa oman jatkonsa Veikkausliigassa, vaikka seura sarjasta putoaisikin. Mieluiten hän jatkaisi silti varmasti pääsarjauraansa samassa joukkueessa.

Anton Lepola saa nyt sauman Veikkausliigan kirkkaissa valoissa. Kuva: Mikko Mäkelä.

Lepola pelasi viime kaudella Ykkösessä peräti kymmenen nollapeliä ja päästi 21 ottelussa vain 23 maalia. Kauden päätteeksi hänet valittiin sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Kausi huipentui karsintaotteluihin kasvattajaseura TPS:ää vastaan, ja lopulta Lepola pääsi tuulettamaan nousua vanhalla kotistadionillaan Veritas Stadionilla.

Lepola kuului TPS:n edustusjoukkueen rinkiin vuosina 2016 ja 2019 Ykkösessä, mutta pelivuoroja ei tullut montaa. Aiempaa veikkausliigakokemusta hänellä on seitsemän ottelun verran IFK Mariehamnista kaudelta 2018.

Nyt pitkäjänteisestä työstä on luvassa palkinto, sillä 184-senttinen Lepola lähtee kauteen KTP:n selkeänä ykkösvahtina. Uuttera harjoittelu on tuonut kaivatun ykkösvahdin paikan, ja loppu on enää itsestä kiinni.

Löytyy runsaasti potentiaalia läpimurtoon myös KTP:n omista kasvateista. Pitkänhuiskea keskikenttäpelaaja Anton Eerola, 21, teki jo viime kaudella Ykkösessä kuusi maalia, ja saa sarjanousijan riveissä ison roolin.

Myös poikien maajoukkuekalustoon kuuluvia kotkalaisia, toppari Juuso Anttilaa, 19 ja keskikenttäpelaaja Niklas Leinosta, 18, kannattaa seurata tarkasti. 20-vuotias monipuolinen puolustaja Matias Paavola syötti syksyllä sarjanousun ratkaisseen maalin ja sai niin ikään jatkosopimuksen.

Miten KTP pelaa ja minkälaisella ryhmityksellä? Entä mikä on KTP:n ihanneavaus? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla valmennus, peliryhmitys sekä ihanneavaus”]

Olet kausiennakon sivulla 4.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Nimeään myöten täydellisesti KTP:n näköinen valmentaja – kakkosmies vaihtunut kolmesti

Argo Arbeiterillä on pitkä yhteinen taival KTP:n kanssa. Kuva: Juha Tamminen.

Valmennusryhmä

 • Päävalmentaja: Argo Arbeiter
 • Valmentaja: Gabri Xatart
 • MV-valmentaja: Jussi Riikonen
 • Fysiikkavalmentaja: Jordi Aluja

47-vuotias päävalmentaja Argo Arbeiter sopii KTP:n seuraprofiiliin kuin nyrkki silmään – aina nimeään myöten. Virolainen on tehnyt Työväen Palloilijoista ahkeran ja rajusti töitä toinen toistensa eteen tekevän joukkueen, jonka uurastus palkittiin viime syksynä sarjanousulla.

Argo Arbeiterin yhteinen taival kotkalaisten kanssa on ollut pitkä. Hän pelasi KTP:n (silloin KooTeePeen) paidassa Veikkausliigaa jo kausilla 1999 ja 2000. Suomessa kärkimies edusti lyhyen aikaa myös Jaroa ja Jokereita, kunnes palasi takaisin kotimaahansa Viroon, jossa pelasi koko muun pelaajauransa.

Viron A-maajoukkueessa Arbeiter pelasi 29 ottelua, joissa hän teki yhteensä kuusi maalia. Niistä neljä syntyi yhden puoliajan aikana ottelussa Andorraa vastaan.

Ennen Kotkaan paluutaan Arbeiter valmensi Tallinnassa Levadian juniori- ja reservijoukkueita, FC Floraa ja Kalevia sekä lisäksi Viron alle 19-vuotiaiden maajoukkuetta. Arbeiter tunnetaan hyökkäysvoittoisen jalkapallon ystävänä. Ensimmäisellä Kotkan-kaudellaan KTP oli Ykkösen kolmanneksi maaliahnein joukkue (sijoitus 4:s) ja viime kaudella jo tehokkain.

– Valmennusfilosofiani lähtökohta on se, että kaikki lähtee työnteosta. Yksikään pelaaja joukkueessa ei ole niin tähti, etteikö joutuisi tekemään töitä joukkueen eteen. Haluan joukkueeseen positiivisia, hyviä tyyppejä, joiden kanssa on hyvä työskennellä myös vaikeina hetkinä, Arbeiter sanoi syksyllä 2018, kun sopimus KTP:n kanssa julkistettiin.

Arbeiterin taustatiimissä vaihtuvuutta on muutamassa vuodessa riittänyt. Kauden 2019 kakkosvalmentajan, maanmies Indrek Zelinskin sopimus purettiin viime toukokuussa ”yhteisymmärryksessä”.

Viime kauden luotettava aisapari Ossi Virta, 32, siirtyi puolestaan Kakkoseen nousseen Käpylän Pallon päävalmentajaksi viiden Kotkassa viettämänsä vuoden jälkeen. Niinpä David Ramadingayen ”Suomen Pep Guardiolaksi” nimittämän Arbeiterin tueksi piti löytää uusi mies.

Virran tilalle palkattiin marraskuussa jälleen yksi virolainen, Liivo Leetma. Leetma on niin ikään KTP:n entinen pelaaja ja Arbeiterille Viron maajoukkueesta tuttu mies. Miesten polut ovat kulkeneet pitkään rinta rinnan, sillä Arbeiter ja Leetma olivat tehneet valmennusyhteistyötä eri seuroissa jo 110 ottelun ajan ennen KTP:ssä kohtaamista.

Leetman pesti Kotkassa kesti kuitenkin vain 3,5 kuukautta, sillä maaliskuussa Leetman sopimus KTP:n kanssa purettiin. Purun syyksi kerrottiin ”henkilökohtaiset syyt”.

Gabriel García Xatart teki EIF:ssä vahvaa työtä kaudella 2018. Kuva: Juha Tamminen.

Vaikka Leetman lähtö kesken harjoituskauden oli epäilemättä odottamaton takaisku, löysi KTP hänelle myös laadukkaan korvaajan. Maaliskuun lopulla uudeksi kakkosvalmentajaksi palkattiin espanjalainen Gabriel García Xatart, eli lyhyemmin Gabri.

Gabri nousi suomalaisyleisön tietoisuuteen kaudella 2018, kun hän luotsasi heti debyyttivuonnaan yllättäjä EIF:n Ykkösen kolmanneksi, tammisaarelaisten taisteltua pitkään jopa Veikkausliigaan noususta. EIF:stä Gabri lähti kesken kauden 2019, ja viime kaudella hän valmensi Kakkosessa PEPO:a.

32-vuotiaan Gabrin valmennusura on vahvassa nousukiidossa, eikä hänen tarvitse yhteistyötään Arbeiterin kanssa tyhjästä aloittaa. Miehet nimittäin valmensivat yhdessä jo FC Floraa kaudella 2018.

Viime kauden valmennustiimistä Kotkassa jatkaa Arbeiterin lisäksi 25-vuotias espanjalainen Jordi Aluja. Viime vuonna Aluja toimi sekä fysiikka- että maalivahtivalmentajana, mutta nyt hän saa keskittyä fysiikkavalmennukseen.

Uudeksi maalivahtivalmentajaksi palkattiin itsekin samalla pelipaikalla pelannut Jussi Riikonen, joka on lähtöisin Myllykoskelta. Hänen poikansa Matias Riikonen kuuluu Suomen lupaavimpiin maalivahteihin. 19-vuotias torjuja siirtyi syyskuussa Ilveksestä FC Kööpenhaminan junioreihin.

KTP:n taustoilla tapahtui talvella muutenkin mielenkiintoisia nimitysuutisia. Seuran toimitusjohtajaksi nimitettiin tammikuussa Tomi Tolsa, jonka legendaarisen isän Arto Tolsan mukaan nimetyllä stadionilla joukkue pelaa kotiottelunsa. Myyntijohtajaksi puolestaan palkattiin etenkin lahtelaisista FC Lahdesta ja Pelicansista muistettava Hasse Kallström.

Peliryhmitys – muoto

KTP on käyttänyt Argo Arbeiterin alaisuudessa lähes aina 3-4-3-muotoa. Hyvin suurella todennäköisyydellä tällä formaatilla myös kauteen startataan – olkoonkin, että harjoituspeleissä kokeiltiin myös neljän puolustajan linjaa.

Wingbackeilla on suuret vapaudet nousta ja jaella keskityksiä laidoiltaan. KTP:n pelaajistossa ei ole laajuutta kovin paljon, joten sille on ehdottoman tärkeää, että miehistä useat ovat myös erittäin monipuolisia.

Viime kauden lopulla loukkaantumiset ja ankara peliruuhka uhkasivat vesittää koko nousuhaaveet. KTP kuitenkin selätti väsymyksen ja sai päättää kauden riemukkaisiin juhliin. Loukkaantumiset olisivat kovia iskuja nytkin, sillä varsinkaan hyökkäyspäässä korvaajia ei ole jonoksi asti. Puolustuksen ulkomaalaishankintojen on syytä onnistua, tai Ruxin lähtöä tullaan kiroamaan vielä monen monta kertaa.

Maalin suulle täysin itsestäänselvä valinta on Ykkösen viime kauden paras maalivahti Anton Lepola. Lepola tulee rohmuamaan lähes kaikki peliminuutit. Kakkosvahti on 21-vuotias KTP:n oma kasvatti Pyry Piirainen, joka pelasi viime kaudella vain yhden sarjaottelun.

Topparikolmikkoon saapuvat uusina hankintoina Mohamadou Sissoko ja Ingo van Weert. Trion kolmas jäsen lienee ihanneavauksessa Imatralta lähtöisin oleva Paavo Voutilainen, joka on jo pelannut FC Lahden paidassa 22 veikkausliigaottelua. Nigerialainen Michael Ogungbaro pelannee myös paljon.

Paavo Voutilaiselta löytyy tilastoista 22 veikkausliigaottelua. Kuva: Juha Tamminen.

Wing-backeiksi ovat tarjolla uudet hankinnat Fran Álvarez, Pierre-Daniel Nguinda ja viime kauden luottomies Matias Paavola. Tulokkaiden sopeutumisen ollessa aina pieni arvoitus pitää muistaa, ettei Paavolaa ole alkuunkaan helppo syrjäyttää. Lähtötilanteessa Paavola pelannee vasemmalla ja Álvarez oikealla.

Keskikentän keskustan pelipaikoilla KTP:n kilpailutilanne on kaikkein ankarin, sillä jo kyntensä osoittaneita konkareita haastaa monta lupaavaa junioria. Osaston pelillinen leveys mahdollistaa kunnollisen rotaation ja vaihtoehdot pelin loppupuolelle. Minuutteja janoavat nuorukaiset hyötyvät varmasti siitä, että tälläkin kaudella sarjassa voidaan tehdä viisi vaihtoa per peli.

Lähtötilanteessa keskikentän ihanneavauksessa pelannevat David Ramadingaye ja Thomas Agyiri. Asier Arranz ja Johannes Laaksonen ovat lähimmät haastajat.

Hyökkäyksestä Kambodžaan lähteneen Mikan tehokkuutta tullaan varmasti vielä kaipaamaan, sillä Matias Tammisen tehtävä nousijajoukkueen ykköskärkenä on valtavan iso haaste. Tulosta pitäisi tulla jo alkukaudesta, tai muuten KTP saattaa lähteä jo nopeasti hamuamaan markkinoilta kokeneempaa palkkasoturia piikkiin. Reilun näyttöpaikan Tamminen aivan varmasti saa.

Vasemmalla laidalla aloittaa sarjanousun ratkaissut Antti Mäkijärvi, jolla on 126 ottelua kokemusta Veikkausliigasta. Saksan Regionalligassakin käyneellä Mäkijärvellä on erinomainen potkutekniikka, eikä hän toivottavasti ujostele laukaustaan nytkään käyttää.

Oikealle laidalle ykkösvaihtoehto on 21-vuotias Anton Eerola, joka tulee varmasti veikkausliigayleisölle nopeasti tutuksi. Eerola voi olla KTP:n suuri läpilyöjä tällä kaudella. Aivan kauden kynnyksellä Kotkaan saapunut Alain Ebwelle tuo ryhmään lisää leveyttä.

FC KTP:n ihanneavaus (3-4-3)

FC KTP:n ihanneavauskokoonpano kaudella 2021.

Monenneksi KTP sijoittuu ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta”]

Olet kausiennakon sivulla 5.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Viekö hissi taas heti takaisin alas?

Hissi saattaa KTP:n osalta näyttää toiseen suuntaan kauden 2021 jälkeen. Kuva: Juha Tamminen.

Sija: 12

1950-luvulla kaksi suomenmestaruuttakin voittanut KTP on profiloitunut tällä vuosituhannella selkeästi Ykkösen seuraksi. Viimeksi se nousi Veikkausliigaan kaudelle 2015 täydennysmenettelyn kautta, kun Honka jäi ilman liigalisenssiä. Tuolloin visiitti sarjassa jäi kuitenkin vain yhden kauden mittaiseksi, kun PK-35 Vantaa vei siltä liigakarsinnassa pääsarjapaikan.

Syksyllä 2016 koitti toinen peräkkäinen putoaminen, joten niinpä KTP haki vuonna 2017 vauhtia aina Kakkosesta saakka. AC Kajaani oli nousukarsinnassa parempi, mutta KTP sai kokea toisen kabinettinousunsa vajaaseen kolmeen vuoteen OPS:n jäätyä ilman lisenssiä. Niinpä juhlatunnelma olikin viime syksynä katossa, kun KTP sai juhlia kolmannella peräkkäisellä Ykkösen kaudellaan vihdoin pelaamalla toteutunutta sarjanousua.

Antti Mäkijärven on loistettava myös Veikkausliigassa. Kuva: Juha Tamminen.

Edellisen kerran ”Kabinettien kingit” olivat nousseet pelaamalla sarjatasoa ylöspäin vuonna 2002, kun Veikkausliigaa laajennettiin ja Ykköstä pelattiin vielä kahdessa lohkossa. Tuolloin KTP ylsi karsintasarjassa viimeisenä viivan yläpuolelle ja nousi vain täpärästi maalieron turvin Veikkausliigaan.

Intohimoisten kotkalaisfanien tekee varmasti mieli paukutella henkseleitä, mutta karu lähtökohta on, että KTP on suurin suosikki putoamaan takaisin Ykköseen. Toisesta nousijasta AC Oulusta poiketen KTP on pikemminkin heikentynyt kuin vahvistunut viime kaudesta – ainakin paperilla – ja jokaisen Veikkausliigassa viime kaudella pelanneen vastustajan pelaajamateriaali on KTP:tä paremmalla tolalla.

KTP:n toivo säilymisestä perustuu siihen, että erittäin moni pelaaja ylittää itsensä, lyö kansallisella tasolla läpi ja valmentajan laatimat taktiikat iskostuvat täysillä jokaisen tajuntaan. Kolmen Suomen Cup -ottelun saldo – kolme tappiota maalierolla 1-10 – ei anna mitään aihetta nostaa odotuksia karsintapaikkaa ylemmäs.

Mahdollisuudet

Ehkä pyhään henkeen on jo liian hurskasta vedota, mutta jotain henkimaailman apuja Kotkassa tarvitaan. Sanottakoon sitä vaikka joukkuehengeksi. Ryhmän dynamiikka on erittäin terve, sillä joukkueen kilpailutilanne on erinomainen jokaisella kentän osa-alueella.

Kotkalaisyleisön on erittäin helppo joukkueelle lämmetä – kunhan katsomoihin taas alkaa päästä – sillä joukkueen paikallisuusaste on yksi Veikkausliigan korkeimmista, ellei korkein.

KTP:ssä pelaa yhdeksän seuran omaa kasvattia, ja moni muukin pelaaja on samalta Kymenlaakson alueelta. Lisäksi valmentaja Arbeiter on seuran entinen pelaaja ja toimitusjohtaja seurahistorian tärkeimmän ja legendaarisimman pelaajan Arto Tolsan poika.

Se, että omat kasvatit Johannes Laaksonen, Aleksi Tarvonen ja Matias Tamminen sitoutuivat niin ripeästi kotiinpaluuseen antoi hyvin positiivisen signaalin. Kotkan pojat viihtyvät kotikulmillaan, seuralla on vetovoimaa ja joukkueessa hyvä olla.

Ehkä jonain päivänä? Teemu Pukkia odotellessa KTP hakee vauhtia kaudella 2022 Ykkösestä. Kuva: Juha Tamminen.

Teemu Pukin paluusta Kotkassa ei kannata vielä kovin nopeasti haaveilla, mutta on upea juttu, että realistisemmat comebackit toteutuvat – kenties joskus vuosien päästä Pukkikin vielä halajaa takaisin kauniiseen satamakaupunkiin.

Kotkalainen jalkapalloyleisö on tunnetusti yksi maan fanaattisimmista. Vaikka koronakausi 2020 verotti Kotkassa edelliskauden yleisökeskiarvosta noin kolmanneksen, oli KTP noin 1 200 katsojan yleisökeskiarvollaan katsojille houkuttelevampi kuin kolme yleisömäärissä sen taakse jäänyttä viime kauden veikkausliigaseuraa: RoPS, Honka ja IFK Mariehamn. Lisäksi Kotkassa tupataan olemaan äänekkäitä.

Arto Tolsa Areena on helposti Veikkausliigan tasoinen ottelunäyttämö, vaikka ei pysynytkään viime kaudella voittamattomana linnakkeena. Jaksaako yleisö pysyä koko kauden joukkueen rinnalla, jos tappioita alkaa kasaantua?

KTP:n joukkueessa on monta nuorta pelaajaa, jotka ovat nousseet Ykkösestä nuorisomaajoukkuerinkiin asti. Pääsarjakokemuksellisten pelaajien määrä on kuitenkin melko vähäinen. Kuinka moni nuori on jo nyt valmis veikkausliigapeleihin?

Haasteet

KTP:n suurin haaste on helppo nimetä: sen pelaajamateriaali vaikuttaa paperilla aivan liian heppoisalta Veikkausliigan haasteisiin. Kotkalaisten pelaajabudjetti on yhdessä HIFK:n kanssa sarjan pienin, eikä reagointeihin kesken kauden ole välttämättä kunnolla rahkeita.

184-senttinen Anton Lepola on yksi sarjan lyhyimmistä maalivahdeista, ja todella kovan paikan edessä. Töitä KTP:n maalilla tulee riittämään, eikä sarjassa säilytä ilman onnistunutta maalivahtipeliä.

Tuntuu raskaalta iskulta, että viime kauden johtavat pelaajat Ruxi ja Mika vaihtoivat maisemaa. Kokeneen Mohamadou Sissokon toivotaan täyttävän Ruxin saappaat, mutta jaksaako hän yhä edes samalla (sinänsä korkealla) tasolla kuin RoPS:ssa muutama vuosi sitten?

Potentiaalisista nuorista ainakin muutaman olisi syytä lyödä oikein kunnolla läpi, jotta voittoja heruisi. David Ramadingaye ja Antti Mäkijärvi ovat erinomaisia joukkuepelaajia ja esimerkillisiä hengenluojia, jotka pelaavat kentällä kovalla itseluottamuksella. Nyt heidän on todellakin syytä johtaa vahvalla esimerkillään, sillä sarjakauden avaus on monelle KTP:n kasvatille tulikaste ja viime syksyn karsintoja lukuun ottamatta uran siihen asti suurin peli.

Maalintekovaikeuksia voi KTP:lle povata, sillä joukkueessa ei ole yhtään veikkausliigatasolla tai toisessa vähintään yhtä laadukkassa sarjassa maalintekotaitonsa osoittanutta hyökkääjää. Onko vaatimustaso liian korkea, vai saavatko Arbeiter ja Gabri jalostettua pelaajistaan nopeasti maalipyssyjä Veikkausliigaan?

Moni neutraalikin katsoja toivonee KTP:lle hyvää, mutta kauden alla pelatut harjoituspelitkin ovat viitanneet siihen, että KTP on edelleen tasoltaan lähempänä Ykkösen kuin Veikkausliigan tasoa. On raitapaitojen tehtävä osoittaa meidän olevan väärässä.

[td_block_11 custom_title=”FC KTP -uutiset” tag_slug=”ktp” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”]