FC KTP -kausiennakko 2021: Kotka piipahtaa omilla pojilla pääsarjassa – vain Teemu Pukki pelastaisi sarjapaikan

© Kuva: Juha Tamminen

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo
FC KTP
 • Perustettu: 1999 (KTP 1927)
 • Stadion: Arto Tolsa Areena
  • Kapasiteetti: 4 280
 • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 400 000 euroa
 • Kotiasu: Valkovihreä
 • Vierasasu: Keltainen
 • Mestaruudet: – (2 KTP)
 • Hopeaa: –
 • Pronssia: – (2 KTP)

Upea suomalainen futiskaupunki palasi liigakartalle

Vierasmaali Kupittaalla riitti KTP:lle sarjanousuun. Kuva: Juha Tamminen.
 • Ykkönen: toinen (karsinnoissa 1-1-yhteistulos TPS:ää vastaan, KTP nousi vierasmaalisäännöllä)
 • Pisteet: 47
 • 14 voittoa, 5 tasapeliä, 3 tappiota
 • Maaliero 51-23
 • Suomen Cup: Neljännesvälierät

KTP:n kausi 2020 päättyi syksyllä riemukkaisiin nousujuhliin, kun Antti Mäkijärven tasoitusmaali lähetti TPS:n Ykköseen ja palautti pääsarjajalkapalloilun jälleen Kotkaan. Vuosi oli kuitenkin hyvin tapahtumarikas aina kevään koronalykkäyksestä lähtien.

KTP oli tiettävästi ihka ensimmäinen suomalainen jalkapalloseura, joka kertoi jo maaliskuussa rajuista toimenpiteistä koronakriisiin liittyen. KTP päätti tuolloin keskeyttää pelaajien palkanmaksun ja lomauttaa vakituiset työntekijänsä. Pelaajien mieleen kova päätös ei ymmärrettävästi ollut, mutta lakimies Erkko Merin mukaan seuran ratkaisu oli lain silmissä oikeutettu.

Vielä huhtikuussakin huoli ja epätietoisuus lähitulevaisuuden tapahtumista oli suuri. Ykkösen seurojen riippuvuus yleisötuloista on Veikkausliigan seurojakin suurempi, ja KTP:n myynti- ja markkinointipäällikkö Jari-Pekka Gummerus kertoikin SuomiFutiksen haastattelussa, kuinka vaikealta kauden odottamaton lykkääminen tuntui.

– Se oli pakkorako. Taloudelliselta puolelta tilanne tuntui siltä, kuin olisi juossut kahdeksaakymppiä seinää päin. Tulorahoitus loppui siihen, Gummerus kertoi maaliskuussa tehtyyn palkanmaksun keskeyttämispäätökseen viitaten.

21.4.2021 julkaisemassaan tiedotteessa KTP kuitenkin kertoi, että pelaajillekin pystyttiin maksamaan talvella kompensaatiota viime kevään palkkaleikkauksista. Tilikauden 2020 tulos kun jäi 27 000 euroa plussalle.

Kausi 2020 pääsi lopulta keskikesällä alkamaan, ja yleisöäkin otettiin katsomoihin. Vaikka KTP:kin sai syksyn aikana oman osansa ottelusiirroista ja karanteeneista, sai se kaikki ottelunsa pelattua ja tarinalla oli kaiken lisäksi vielä erittäin onnellinen loppu: nousu Veikkausliigaan.

Tositoimia odotellessa KTP ehti loistaa sosiaalisessa mediassa. Niin ikään kauden päätteeksi Veikkausliigaan nousseen AC Oulun leiristä lähti loistava idea siirtää kesken jäänyt Suomen Cup Twitteriin, ja koko cup-kaavio pelattiin täydellisenä loppuun.

Jokaisen seuran sometiimit lähtivät innolla mukaan, ja KTP sai paistatella erityishuomiossa, sillä se voitti ”Neljän suoran cup-mestaruuden”. Huipennukseksi KTP pääsi myös eurokentille, jossa se kaatoi Lukas Hradeckyn Bayer Leverkusenin.

Jos oli ensimmäinen koronakevät ”lockdowneineen” KTP:n ja sen sometiimin voittokulkua, niin syksyllä kotkalaisseuran saama mediahuomio vain paisui paisumistaan. Tästä oli kiittäminen sitten jo jalkapalloilullisia ansioita.

KTP:n pelaajat nimittäin viimeistelivät kauden aikana sellaisia ”eurogoaleja”, että miljoonien ja taas miljoonien seuraajien kansainväliset sivustot ja sometilit nostivat esiin komeita maaleja Suomen Ykkösestä. Tässä oli asialla Thomas Agyiri, ja häntä seurasi vain viikkoa myöhemmin Antti Mäkijärvi (tästä uutiseen).

Thomas Agyirin upea osuma levisi maailmalle sosiaalisessa mediassa. Kuva: Mikko Mäkelä.

KTP:n tuloksissa mielenkiintoista oli, että joukkue saavutti parempia tuloksia vieraskentiltä kuin kotoisalla Arto Tolsa Areenalla. Kauden kaikki kolme tappiotaan KTP kärsi kotikentällä. Ensin pisteet haki Kotkasta heinäkuussa MP, sitten lokakuun alussa Ykkösen voittanut AC Oulu ja lopulta lokakuun viimeisenä päivänä Kakkoseen pudonnut AC Kajaani, joka läksytti KTP:tä rästiottelussa peräti lukemin 1-4.

Yllätystappio uhkasi käydä jopa kalliiksi, mutta lopulta KTP sinetöi paikkansa karsinnoissa hakemalla Pohjanmaan rästiotteluista täydet kuusi pistettä VPS:n ja Jaron kotikentiltä.

KTP:n parasta aikaa olivat elo- ja syyskuu, joiden aikana se ei hävinnyt kertaakaan, ja pelasi vain kaksi tasapeliä – muita kärkijoukkueita AC Oulua ja Jaroa vastaan. Hurjimpaan vauhtiin KTP äityi heti kauden toisen puolikkaan aluksi voitettuaan kuusi peliä peräkkäin, ja tekemällä näissä peräti 23 maalia, lähes neljä per peli. KTP olikin 51 tekemällään maalilla Ykkösen viime kauden maaliahnein joukkue, yhden maalin verran toiseksi tehokkainta Jaroa tehokkaampi.

Nousuaan KTP juhlisti ostamalla Kymen Sanomista etusivun omaan käyttöönsä. David Ramadingayen nousuhaastattelussa ”Suomen Pep Guardiolaksi ristimä” päävalmentaja Argo Arbeiter oli erityisen tyytyväinen siitä, että nousu varmistui tällä kertaa pelaamalla eikä muutaman aiemman kerran tavoin kabinettipäätöksellä.

– Nousu merkitsee todella paljon Kotkalle. Kotka on futiskaupunki – sen tuntee kävellessään kadulla. Jos menee hyvin, olet kuin kingi. Kun menee huonosti, vaikkapa pyörätuolissa istuva mummo saattaa tulla antamaan palautetta kaupassa. Paikalliset sanovat mielipiteensä hyvin rehellisesti, Arbeiter totesi nousun varmistuttua.

KTP:n tärkeimpiin pelaajiin lukeutuivat jo mainittujen, erinomaisen kauden pelanneiden kapteeni-Ramadingayen ja Antti Mäkijärven lisäksi ainakin maalivahti Anton Lepola sekä espanjalaisvahvistukset, puolustaja Ruxi sekä kesken kauden joukkueeseen liittynyt Mika.

Mika oli joukkueen paras maalintekijä 11 maalillaan, ja Mäkijärvi komppasi hyvin yhdeksällä osumalla. Lepola valittiin kauden päätteeksi Ykkösen parhaaksi maalivahdiksi ja Ramadingaye parhaaksi keskikenttäpelaajaksi.

Mitä siirtoja KTP teki talvella? Entä ketkä jättivät joukkueen kauden jälkeen? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

Seuraavalla sivulla talven siirrot ja pelaajalista


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

 • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
 • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
 • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.