TOP 5: Tässä ovat EM-kisojen läpimurtopelaajat – Espanjan 18-vuotiaasta kruununprinssistä nähtiin vasta vilaus

© Kuva: Getty Images

Kuukauden EM-kisaurakka päättyi eilen Italian mestaruuteen. Jännittävässä finaalissa isäntämaa Englanti kaatui rangaistuspotkukilpailun jälkeen Wembleyn 60 000 päisen yleisön edessä.

Pitkän turnauksen aikana nähtiin nuorempia ja vanhempiakin suuren yleisön tietoisuuteen murtautuneita pelimiehiä. SuomiFutis arvioi kisojen viisi suurinta läpimurtopelaajaa.

5. Mikkel Damsgaard (Tanska)

Sampdorian 21-vuotiaan laiturin roolin ei odotettu olevan näin suuri. Tässä tapauksessa ikävä tragedia tarjosi Damsgaardille tilaisuuden loistaa Christian Eriksenin saatua sydänpysähdyksen avauspelissä Suomea vastaan.

Mikkel Damsgaard astui kirkkaisiin valoihin ryminällä. Kuva: Getty Images.

Damsgaard viimeisteli kisoissa viiteen otteluun kaksi komeaa maalia ja tarjoili yhden maaliin johtaneen syötön. Viimeisessä välieräpelissä nuori tanskalainen upotti hienon vapaapotkun Englannin Jordan Pickfordin selän taakse. Kyseessä oli myös kisojen ensimmäinen Englannin verkkoon tehty maali.

Damsgaard nautti myös paljon vastuusta erikoistilanteissa ja loi keskimäärin 1,2 maalipaikkaa ottelua kohden.

Damsgaardin vahvat otteet ovat herättäneet myös suurempien seurojen kiinnostuksen. Esimerkiksi FC Barcelona on ollut nuorukaisen kintereillä. Tanskan uusi kultakimpale saattoi hyvinkin pelata itselleen sopimuksen suurempiin ympyröihin.

4. Bukayo Saka (Englanti)

Arsenalin vasta 19-vuotias Saka iski tiensä koko Englannin sydämiin saatuaan mahdollisuuden avauksessa lohkovaiheen viimeisessä ottelussa Tshekkiä vastaan. Energinen laituri ihastutti itsevarmuudellaan haastaa itseään kokeneempia vastustajia ja toi Englannin hyökkäyspeliin kaivattua suoraviivaisuutta, jota Phil Foden jätti aikaisemmissa peleissä kaipaamaan.

Bukayo Saka oli Englannin antisankari finaalissa, mutta nuori laituri pelasi upean turnauksen. Kuva: Getty Images.

Saka nautti turnauksen aikana suuremmasta vastuusta kuin Marcus Rashford, Foden, Jack Grealish tai Jadon Sancho. Neljässä ottelussa esiintynyt huippulahjakkuus oli myös rakentamassa välierässä Englannin 1-1-tasoitusta, kun Tanskan Simon Kjær ohjasi laiturin Raheem Sterlingille suunnatun syötön omaan maaliin.

Sakan energisyydestä nähtiin hyvä esimerkki finaalissa, kun Italian 17 vuotta vanhempi veteraani Giorgio Chiellini joutui repäisemään nuorukaisen paidasta maihin estääkseen vastaiskun syntymisen. Turnaus sai ikävän päätöksen, kun epäonnistuminen rangaistuspotkukilpailussa ratkaisi EM-kullan Azzurrille.

Viimeisestä hudista huolimatta Saka voi olla ylpeä saavutuksistaan EM-viheriöillä ja lentolippu ensi vuoden MM-kisoihin Qatariin on lähellä.

3. Leonardo Spinazzola (Italia)

28-vuotiaan Spinazzolan ura on ollut loukkaantumissumien varjostama. Vammakierteet estivät läpimurron Juventuksessa, jota edustaessaan laitapuolustaja vietti yhdeksän vuoden aikana aikaa kuudessa eri lainaseurassa, kunnes Vanha Rouva myi pelaajan AS Romaan.

Spinazzola loisti heti avauspelissä Turkkia vastaan ja pokasi ottelun parhaan pelaajan palkinnon. Ciro Immobile sijoitti tuolloin joukkueen toisen maalin puolustajan laukauksen jälkeen irtopallosta. Roman pelaaja nousi ratkaisurooliin myös neljännesvälierässä Itävaltaa vastaan tarjoiltuaan syötön jatko-ottelussa Federico Chiesan avausmaaliin.

Leonardo Spinazzola ehti Turusta Wembleylle juhlimaan EM-kultaa. Kuva: Getty Images.

Spinazzola oli turnauksen alkuvaiheessa vasemmalla kaistalla alati vaarallinen ja puolustajan keskityksen johtivat lukuisiin maalintekotilanteisiin. Onkin sääli, että turnaus päättyi jo puolivälierässä Belgiaa vastaan akillesjänteen rikkoutumiseen.

Lopulta ”Spina” ehti Suomen Turusta leikkauksen jälkeen takaisin Wembleyllä juhlimaan Italian joukkueen kanssa Euroopan mestaruutta.

2. Patrik Schick (Tshekki)

Pelataan Skotlannin ja Tshekin välistä D-lohkon avauskamppailua. Schick näkee maalivahti David Marshallin tulleen ulos maaliltaan ja Tshekin hyökkääjä nostaa puolesta kentästä pallon tyhjään verkkoon. Hetkeä aiemmin Leverkusenin mies oli vienyt maansa johtoon turnauksen avausmaalillaan.

Skotlannin maalivahti David Marshall joutui taipumaan Patrik Schickin kisojen komeimman osuman edessä. Kuva: Getty Images.

Schick jatkoi maalintekoa myös lohkovaiheen toisessa pelissä Kroatiaa vastaan ja osui kahdesti pudotuspelien Hollanti- ja Tanska-peleissä. Viisi maalia eivät tuoneet kuitenkaan kultaista kenkää, sillä Portugalin Cristiano Ronaldo voitti sen yhden maalisyötön mitalla.

Vastoin kaikkia ennakko-odotuksia turnauksen paras hyökkääjä tuli Tshekeistä. Maaleja voi ensi kaudella odottaa myös viime kauden yhdeksää enemmän saksalaisessa Bayer Leverkusenissa.

1. Pedri (Espanja)

Vasta 18-vuotias Pedri löi tällä kaudella tiensä läpi FC Barcelonan pelaavaan kokoonpanoon. Vahvat esiintymiset La Ligassa toivat nuorelle keskikenttäpelaajalle mahdollisuuden päästä parrasvaloihin myös Espanjan EM-joukkueessa.

Entisenä Barcelona-luotsina tunnettu Luis Enrique päätti luottaa poikaan ja se kannatti. Pedri osoitti kuudessa avaamassaan ottelussa ikäiselleen poikkeuksellista kypsyyttä.

Pedri valittiin turnauksen parhaaksuo nuoreksi pelaajaksi. Kuva: Getty Images.

Barcelonan huippulahjakkuus nousi esiin pelinrytmittäjänä, jonka rauhallisuus toi mieleen Espanjan kultavuosien Xavi Hernándezin ja Andrés Iniestan. Nuorukainen loi keskimäärin 1,8 maalintekotilannetta ottelua kohden ja keskikenttäpelaajan 91,3 prosentin syöttötarkkuus oli koko kisojen tilastoissa kärkipäätä.

Espanjan pallonhallintaan ja lyhytsyöttöpeliin nojaavaan Tiki Takaan Pedri istui täydellisesti. Kansainvälinen läpimurto on viimeistään nyt tehty ja tämä on vasta alkua.

LUE MYÖS:

Tilastot: Whoscored

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.