Muovi se vaan on muovia.

Paljon riitti puhetta. Musta yritettiin puhua valkoiseksi aika moneenkin kertaan. Pelaamiseen piti keskittyä. Farssihan siitä tuli, MM-avauksesta siis.

Otetaan ensin pieni maistiainen avajaisista.

Avajaisseremoniassa kierrätettiin vanhoja kisabiisejä. Oli vähän Waka Wakaa ja La Copa de la Vidaa. Ihan aavistuksen absurdia, että stadionilla yritettiin luoda tunnelmaa Ricky Martinin vuoden 1998 kisabiisillä, mutta Qatarissa Martin olisi vankilassa seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

Ja sitten ne kuvat vip-aitiosta. Ah, mitä koko maailman yhteenkuuluvuutta, kun FIFA-pomo Gianni Infantino istui Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salmanin vieressä. Infantinoa hieman mukaillen: ”Tänään olen paloittelumurhaajan puudeli.”

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ken Bensinger

@kenbensinger
This game is called “the company FIFA presidents keep”

2022: Gianni Infantino with Mohammed bin Salman and the emir of Qatar (Tamim bin Hamad Al Thani)

Siirtykäämme näin kauniin avajaisseremonian hartaasta tunnelmasta kisojen avausotteluun, siihenhän tässä piti keskittyä.

Qatar oli harjoitellut ja leireillyt ihan jääkiekkoleijonina. MM-karsintoihinhan Qatarin ei tarvinnut isäntänä osallistua, mutta otteluita maa on kyllä pelannut. Joitain yksittäisiä hyviä tuloksiakin on viime vuosina tullut, kuten voitot Etelä-Koreasta ja Japanista matkalla Aasian Cupin voittoon 2019 tai tasapeli Chileä vastaan harjoitusottelussa syyskuussa.

Koko maailma (paitsi ne kaikki, jotka boikotoivat) katsoi, kun Qatar asteli ensimmäistä kertaa maan historiassa MM-nurmelle. Vastassa Ecuador, joka pääsi Etelä-Amerikasta viimeisellä suoralla paikalla kisoihin.

Qatar ei olisi kuuna päivänä päässyt kisoihin pelillisillä saavutuksillaan. Ecuadoria vastaan se näkyi rumasti. Ei mene kovin paljon metsään eikä ole kovin provosoivasti sanottu jos lausuu näin: Ecuador oli kaikessa parempi.

MM-isäntä pääsee aina automaatiolla mukaan, ja MM-kisoihin sinänsä kuuluu hyvin vahvasti se, että mukana on futismaita vähän joka maailman kolkasta. Silti jotenkin soisi, että pelit voitaisiin pelata ilman, että tulee mieleen alakouluaikainen ”hei vähän epikset jengit, voidaanko vaihtaa”.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Troll Football

@TrollFootball
Qatar are amazing! They just need to work on their short & long passing, shooting, movement off the ball, positioning, crossing, decision-making, set pieces, man-marking, dribbling, fitness, ball control, tackling, counter-attacking, overlapping, running, blocking & scoring goals

Etelä-Afrikka on toistaiseksi ollut heikoin kisaisäntä. Se jäi alkulohkoon, mutta voitti Ranskan ja pelasi Meksikon kanssa tasan. Qatarilla on jäljellä ottelut Senegalia ja Hollantia vastaan. Avauspelin perusteella ennakoin, että Senegal voittaa Qatarin selvästi ja Hollantia vastaan Qatarilla tulee äitiä ikävä.

Ja vieläkin heikommin olisi Ecuadoria vastaan mennyt, jos Qatar olisi pelannut edes jotakuinkin samoilla säännöillä kuin muut ja peluuttanut oikeasti qatarilaisia pelaajia. Siinä missä kisat ovat ostetut, merkittävä osa maajoukkueesta on väitetysti sitä samaa. Muualla syntyneitä on Qatarin joukkueessa peräti kymmenen.

Ja vielä: yleisöä stadionilla avajaisseremoniassa ja avausottelussa oli – kunnes ei enää ollut. Tiedä sitten, kuinka moni stadionille tulleista oli aidosti kiinnostunut jalkapallosta ja kuinka moni oli sinne suostuteltu tavalla tai toisella. Kannattamisessakaan kun mistään ei voi olla varma sen jälkeen, kun Qatar järjesti maksettuja fanimarsseja kisojen alla.

Joka tapauksessa siinä vaiheessa, kun kaikille oli selvää, että Ecuador on isät ja Qatar pojat, yleisöä alkoi valua ulos. Alla olevasta twiitistä näkee melko hyvin, kuinka laajalti tyhjiä penkkejä oli.

Reuben Armstrong

@ReubenArmstrong
Qatar Supreme Committee announces that actually Qatar’s national fan dress code is to come dressed as a empty stadium seat so it was a sell-out success, which Qatar won 2-0 and as World Champions have now qualified for the Interplanetary Cup. #FIFAWorldCup #QatarWorldCup2022

Tyhjää siis oli. Ja nyt pelattiin kotijoukkueen MM-historian ensimmäistä ottelua! Miettikääpä ajatusleikkinä: Huuhkajat ensimmäistä kertaa kisoissa, avausottelu Helsingin Olympiastadionilla. Lähtisikö sieltäkin puolet katsojista pois kesken pelin?

Ehkäpä te tapahtuman katsomista boikotoineet saitte tästä tekstistä käsityksen siitä, millainen avajaispäivä Qatarin MM-kisoissa oli.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Lue myös