AC Oulu lähti suurin odotuksin viime kauteen. 

Joukkueen talvikausi sujui lupaavasti ja joukkue eteni liigacupin finaaliin, mutta hävisi sen HJK:lle 1-2. 

Oululaisten kauden ensimmäinen puolikas oli kokonaisuudessaan varsin positiivinen. Odotukset olivat korkealla ja AC Oulu näytti kykenevän vastaamaan niihin, vaikka joukkueella oli vaikeuksia kotikentällään Raatissa. 

AC Oulu joutui pelaamaan sarjakauden alussa viidestä ottelustaan jopa neljä vieraskentällä, sillä kotistadionin nurmi ei ollut tarpeeksi hyvässä kunnossa. 

Veikkausliigakauden ensimmäisellä kierroksella AC Oulu haki vakuuttavan 2-0-vierasvoiton KTP:sta. Sitten alkoivat ongelmat puolustuspäässä, sillä joukkue pelasi peräti 11 peräkkäistä ottelua ilman nollapeliä. Se ei kuitenkaan lopulta aihettanut tuloksellisesti sen suurempia ongelmia, sillä Ricardo Duarten miehistö kykeni tekemään maaleja ja napsimaan pisteitä kierroksesta toiseen.

Joukkueen suurin tähti Otso Liimatta siirtyi heinä-elokuun vaihteessa Portugalin pääsarjassa pelaavaan Famalicãoon. AC Oulu sai nuoresta pallotaiturista merkittävän siirtokorvauksen, mutta samalla joukkueen tulostaso putosi dramaattisesti. Liimatan siirron jälkeen AC Oulu hävisi kuudesta runkosarjan ottelustaan peräti viisi. Mukaan mahtui myös Suomen Cupin välierätappio Ilvekselle. 

Otso Liimatta jätti AC Oulun kesken viime kauden. Kuva: Juha Tamminen

Duarte ilmoitti kesken tappioputken poistuvansa AC Oulusta kauden jälkeen. AC Oulu tiedotti elokuun lopussa vapauttaneensa päävalmentajan tehtävistään. 

Duarten lähdön jälkeen Rauno Ojanen ja J-P Silvennoinen jakoivat päävalmentajan vastuun. Valmentajanvaihdoksen jälkeen AC Oulun peliesitykset ja tulokset eivät juuri parantuneet. Yhdeksästä ottelusta tuloksena oli vain kolme voittoa. 

Omaa kieltään pelillistä ongelmista kertoo myös se, että AC Oulu päästi viime kaudella eniten maaleja Veikkausliigassa. Loppusarjan jälkeen joukkue oli päästänyt 27 otteluun peräti 45 maalia. Jopa suoraan pudonnut KTP päästi maalin vähemmän kuin AC Oulu.

Surkean kauden jälkimmäisen puolikkaan aikana AC Oulu putosi neljänneltä sijalta alempaan loppusarjaan. Se oli hyvin merkittävä pettymys ryhmälle, joka lähti kauteen tavoitellen niin paikkaa ylemmässä loppusarjassa kuin europeleissä. 

AC Oulu oli kuitenkin repinyt kauden aikana sellaisen eron muihin alemman loppusarjan joukkueisiin, ettei sillä ollut hätää eurolopputurnauspaikan suhteen. AC Oulu eteni eurolopputurnaukseen ja kaatoi aluksi vieraskentällä SJK:n rangaistuspotkukilpailun jälkeen, mutta tie nousi rumasti pystyyn Hongan vieraana. Honka murskasi AC Oulun 5-0, ja oululaisten kausi päättyi siihen.

Kausi päättyi pettymykseen, mutta siitä huolimatta joukkueessa nähtiin myös positiivisia yllätyksiä. Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta AC Ouluun siirtynyt Ashley Coffey osoittautui loistavaksi vahvistukseksi. Coffey iski kaikki kilpailut mukaan luettuna 19 maalia ja oli läpi kauden joukkueen ehdoton ykköskärki. 30-vuotiaan englantilaiskärjen maalivire on jatkunut myös talvikaudella. Liigacupissa syntyi kolme maalia. Pelipaikkansa eliittiä liigassa.

Mielenkiintoinen muutos valmennuksessa

Jo viime kauden jälkeen oli selvää, että AC Oulun valmentajatilanne tulisi elämään. Potkut saaneelle Duartelle oli löydettävä pysyvä korvaaja. 

AC Oulu päätyi palkkaamaan Tuomas Silvennoisen valmennusryhmäänsä. Silvennoiselta puuttuu UEFA Pro -koulutus, ja sen vuoksi valmennusryhmässä jatkava Ojanen on ainakin nimellisesti päävalmentaja. Silvennoinen, 36, työskenteli Toni Koskelan valmennusryhmässä HJK:ssa noin puolentoista vuoden ajan. Lisäksi Silvennoinen työskenteli Mika Lehkosuon apuvalmentajana alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. 

Puuttuvan koulutuksen myötä Silvennoisen työnkuvaa kutsutaan pelillisen prosessin kehittäjäksi, eli käytännössä päävalmentajaksi.

Noah Pallas siirtyi talvella AC Oulusta HJK:hon. Kuva: Juha Tamminen

AC Oulun joukkue on muuttunut jonkun verran viime kaudesta. 

Avainpelaajiin lukeutunut maajoukkuepelaaja Noah Pallas lähti vapaana agenttina HJK:hon. Myös toisen puolen laitapuolustaja Riku Selander vaihtoi maisemaa ja siirtyi FC Lahteen. Niin Pallas kuin Selander olivat viime kaudella itsestäänselviä avauskokoonpanon pelaajia AC Oulussa. 

Aggressiivisuudestaan tunnettu toppari Cristian Valencia jätti AC Oulun. Valencia teki jo sopimuksen VPS:n kanssa, mutta päätyi purkamaan sen ja siirtyi kotimaahansa Kolumbiaan. Loppukauden AC Oulussa pelannut toppari Hamed Dramé jatkaa uraansa Kyproksella.

Duartea AC Ouluun seurannut Luquinhas palasi kotimaahansa Brasiliaan. Laitahyökkääjä kuului viime kaudella joukkueen luottopelaajiin ja toimi joissakin otteluissa myös AC Oulun kapteenina. Luquinhasin anti jäi lopulta liian tehottomaksi.

Rasmus Karjalaisen sopimus päättyi. Hyökkääjä pakkasi tavaransa ja jätti kotikaupunkinsa siirryttyään SJK:n paitaan. Karjalaiselta odotettiin viime kaudella paljon. Hyökkääjä ei kuitenkaan onnistunut täysin vastaamaan suuriin odotuksiin ja jäi paitsioon niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin. 

Runkosarjassa syntyi vain viisi maalia, ja se oli varmasti pettymys myös Karjalaiselle itselleen. Karjalainen piristyi loppukaudella, mutta kokonaisuudessaan kaudesta jäi karvas maku. Pelasi ajoittain myös laitahyökkääjänä.

Jos lähtijöihin on lukeutunut mielenkiintoisia ja laadukkaita pelaajia, on helppo sanoa samaa joukkueeseen tulleista pelaajista. 

Päiväntasaajan Guineaa A-maajoukkuetasolla edustava, mutta koko elämänsä Espanjassa viettänyt toppari José Elo vahvistaa AC Oulun toppariosastoa.

Elo pelasi viime syksyn Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. 23-vuotiaan topparin todellinen taso on edelleen mittaamatta, mutta voi nousta kauden mittaan AC Oulun luottopelaajien joukkoon. Elo oli talvella Päiväntasaajan Guinean kisajoukkueessa Afrikan mestaruusturnauksessa. Talvikauden peliesitykset jättivät paljon toivomisen varaa.

Jowin Radzinski tuo leveyttä laitapuolustajaosastolle. Radzinski on pelannut viime vuodet LKS Łódźin kakkosjoukkueessa. Kokemusta löytyy Puolan kolmos- ja nelostasolta.

Jake Dunwoody ja Aleksi Paananen tuovat kokemusta ja laatua AC Oulun keskikentälle. Dunwoody pelasi hyvän kauden SJK:ssa ja jatkoi matkaansa Ouluun. Paananen jäi sen sijaan pienelle vastuulle HJK:ssa, mutta aktiivipelaajista kaikkein eniten liigaotteluita pelannut Paananen on toden totta todistanut tasonsa Veikkausliigassa. Paananen voi nousta kauden aikana arvoon arvaamattomaan niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Profiilihankinta.

Dimitrios Metaxas on yksi koko talven kiinnostavimmista hankinnoista Veikkausliigassa. AC Oulu teki kaksivuotisen sopimuksen 20-vuotiaan keskikenttäpelaajan kanssa. Kreikan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen kuuluva Metaxas pelasi kotimaansa pääsarjaseura Volosin paidassa 38 ottelua. Tarvitsee aikaa, mutta omaa suorastaan hurjan potentiaalin. Samalla myyntiartikkeli tulevaisuutta varten.

MLS-seura New Englandista saapunut hyökkääjä Justin Rennicks korvaa Karjalaisen. Rennicks pelasi kaksi edelliskautta MLS:ssä pienellä vastuulla. Voi olla vauhtiin päästessään hyvinkin potentiaalinen vahvistus. Ei esittänyt ihmeitä liigacupissa, mutta uuteen ympäristöön sopeutuvalle hyökkääjälle on annettava aikaa ja aito mahdollisuus myös liigassa.

Justin Rennicks (pallon kanssa) tuo mielenkiintoisen vaihtoehdon AC Oulun hyökkäykseen. Kuva: Getty Images

Viime kaudella Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla runko- ja loppusarjat mukaan luettuna kymmenen maalia SalPalle iskenyt Jesse Huhtala taistelee peliajasta AC Oulussa. 23-vuotias hyökkääjä on pelannut urallaan neljä liigaottelua.

Mielenkiintoisista hankinnoista huolimatta tärkein yksittäinen uutinen AC Oululle on se, että Coffey jatkaa uraansa seurassa. Loistavan viime kauden pelannut kärki on yksi pelipaikkansa parhaimmista Veikkausliigassa ja kykenee antamaan joukkueelleen realistisen mahdollisuuden menestymiseen. Coffey tarvitsee riittävästi tarjoilua. Jos sitä on luvassa, syntyy myös paljon maaleja. 

Seuraa häntä

Ei ole jokapäiväistä, että veikkausliigaseura hankkii 20-vuotiaan nuorisomaajoukkuepelaajan Kreikan pääsarjasta.

Kaksivuotisen sopimuksen AC Oulun kanssa tehnyt Dimitrios Metaxas on selvästi yksi alkavan kauden mielenkiintoisimmista pelaajista Veikkausliigassa. Metaxas tuo laadukkaan vaihtoehdon joukkueen keskikentälle. 

Kulttuurishokki lienee melkoinen, ja se onkin yksi syistä, minkä vuoksi Metaxasille on annettava aikaa. Sopeutuminen ei ole välttämättä yksinkertaista, mutta keskikenttäpelaaja voi nousta ajan kanssa Veikkausliigan parhaimpien pelaajien joukkoon. 

Potentiaalia on, eikä olisi suuri yllätys, jos AC Oulu myy Metaxasin Liimatan tapaan muihin maisemiin ennen sopimuksen päättymistä. AC Oululla on nimittäin sopimuksessa mukana optio kaudesta 2026.

Arvio

Sija: 5

AC Oulun joukkueessa on muutamia kysymysmerkkejä. 

Viime kauden jälkeen on syytä miettiä, millä tasolla joukkueen kokonaisvaltainen puolustaminen on. Viime kaudella se oli ajoittain jopa surkeaa. AC Oulu kärsi liigacupissa etenkin tehottomuudesta, eikä sen peliesitykset vakuuttaneet. Ainakaan nimellisesti puolustuspään pelaajat eivät vakuuta. Pallaksen ja Selanderin menetykset näkyvät, eikä laitapuolustajaosasto ole lähtökohtaisesti läheskään yhtä vakuuttava kuin viime kaudella. 

AC Oululla on yksi koko sarjan parhaista keskikentistä ja lisäksi kärjestä löytyy huippulaadukas maalintekijä. 

Sen varaan on hyvä rakentaa, mutta menestymisestä on turha haaveilla, jos puolustuksesta puuttuu johtajia. AC Oululla on kokoonpanossa useita puolustajia, mutta ainakin alustavasti on vaikea nähdä, kuka heistä nousee johtavaan rooliin. 

Jos valmennusjohto onnistuu ratkaisemaan asian, on joukkueella potentiaalia taistella paikasta viiden kärjessä. Viime kauden tapahtumat kummittelevat edelleen takaraivossa, mutta AC Oulu pelannee tälläkin kaudella paikasta ylemmässä loppusarjassa. Sijat 5-7 realismia.

LUE MYÖS