Ilveksen viime kausi oli hyvin kaksijakoinen. Pitkään näytti siltä, että joukkue taistelee jopa putoamista vastaan, mutta lopulta hymy ilmestyi kasvoille.

Ilves juhli syys-lokakuun vaihteessa Suomen Cupin mestaruutta, ja se oli luonnollisesti upea saavutus, mutta Veikkausliigan puolella seuralla oli vaikeaa läpi kauden.

Ratinalla pelannut Ilves oli pelillisessä umpikujassa koko alkukauden. Etenkin maalinteko-ongelmista kärsinyt ja maalipaikoille pääsemisen kanssa ajoittain kamppaillut Ilves voitti toukokuun loppuun mennessä kolme ottelua Veikkausliigassa. Sen jälkeen voittoja tuli runkosarjassa vain yksi kappale. 

Moni kyseenalaisti Ilveksen ratkaisun lähteä viime kauteen Toni Kallio päävalmentajanaan, vaikka joukkue oli kärsinyt huomattavista pelillisistä ongelmista myös edelliskaudella.

Ilves päätyi lopulta elokuussa antamaan Kalliolle potkut. 

Ilves oli tuolloin jopa kymmenen ottelun voitottomassa putkessa Veikkausliigassa. Ilveksen kannattajat vaativat seurajohdolta ratkaisua jo viikkoja aiemmin. Seura palkkasi tuolloin Pasi Tuutin Kallion valmennusryhmään, mutta kaksikko ehti työskennellä yhdessä lopulta vain vähän aikaa ennen Kallion potkuja.

Kallion potkujen yhteydessä Ilves nosti Joni Lehtosen edustusjoukkueen päävalmentajaksi. Ilveksen pelillinen ilme ja tulokset muuttuivat huomattavasti valmentajanvaihdoksen jälkeen. Ilves pelasi varsin laadukkaan loppukauden ja sijoittui alemmassa loppusarjassa lopulta toiseksi. Sarjapaikka varmistui kaksi kierrosta ennen alemman loppusarjan päätöstä.

Ilves voitti viime kaudella Suomen Cupin. Kuva: Juha Tamminen

Lisäksi Lehtonen johdatti joukkueen Suomen Cupin mestaruuteen ja sitä kautta eurokentille. Seuran tavoite oli siten täytetty, vaikka vielä muutama viikko ennen cupin finaalia seuran ympärillä oli enemmän apatiaa kuin toivetta paremmasta huomisesta.

Ilveksen avainpelaaja Petteri Pennanen jätti yllättäen seuran kesken kauden. 

Edelliskaudella Veikkausliigan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi valittu Pennanen pakkasi tavaransa heinäkuussa ja lähti Intian pääsarjaan. Pennanen edusti Ilvestä puolentoista vuoden ajan ja oli pääosin joukkueen paras pelaaja. Luottopelaajan lähtö kesken kauden oli Ilvekselle luonnollisesti valtava takaisku ja monet uskoivat joukkueen ajautuvan jopa putoamiskurimukseen. Toisin kävi – vaikkei joukkueen kausi liigassa ollutkaan läheskään ruusuilla tanssimista.

Alkava kausi on Ilveksen kannalta kiinnostavin vuosikausiin. 

Remmissä on uusi valmentaja ja lukuisia mielenkiintoisia uusia laatupelaajia, mutta katseet kohdistuvat eniten Tammelaan. Ilves joutui pelaamaan evakossa Ratinalla kolmen vuoden ajan, kun Tammelan Stadionia remontoitiin uuteen uskoon. Remontti valmistui talvella ja Ilves pääsee takaisin kotiinsa. Koti on tosin muuttunut huomattavasti, sillä nykyään Tammela on maan modernein jalkapallostadion. Remontin myötä Tammelan katsojakapasiteetti on 8000.

Uuden Tammelan myötä Tampereella on havaittavissa jalkapallobuumia ja Ilveksen on onnistuttava hyödyntämään se. Luvassa on mielenkiintoisin kausi Ilvekselle pitkään aikaan. Hankintoja katsoessa myös tuotteen pitäisi olla kunnossa.

Uudella valmennuksella uuteen Tammelaan

Ilves tiedotti viime syksynä tehneensä kaksivuotisen sopimuksen Joonas Rantasen kanssa. Kahden vuoden ajan Gnistania valmentanut Rantanen jätti pääkaupunkiseudun taakseen ja siirtyi Ilveksen päävalmentajaksi. 

Rantanen, 36, teki hienoa työtä Oulunkylässä ja vei Gnistanin Veikkausliigan porteille saakka, mutta karsinnassa IFK Mariehamn oli selvästi parempi. Gnistan sai kuitenkin myöhemmin veikkausliigapaikan FC Hongan konkurssin vuoksi.

Rantasen valintaa on pidetty yleisesti varsin rohkeana ja ennakkoluulottomana. Rantanen ei ole lyhyen valmennusuransa aikana aiemmin valmentanut Veikkausliigassa. Luotsi pääsee heti suureen testiin, sillä Ilveksen kohdalla odotukset ovat hyvin korkealla. 

Joonas Rantanen on uusi Ilves-käskijä. Kuva: Juha Tamminen

Lehtonen ja Tuutti jatkavat joukkueen valmennusryhmässä.

Uuden päävalmentajan lisäksi joukkueessa on nähty huomattavia muutoksia. 

Toppariosastolla järkälemäinen puolustaja Seydine N’Diaye lähti Thaimaan pääsarjaan. Kuului viime kaudella kunnossa ollessaan Ilveksen avauskokoonpanoon ja pelasi kenties kauden parhaan ottelunsa Suomen Cupin finaalissa. Menetys. Pienelle vastuulle jäänyt Kalle Katz puolestaan lähti EIF:n paitaan.

Viime kaudella liigassa ja Suomen Cupissa yhteensä noin 2000 peliminuuttia kellottanut keskikenttäpelaaja Yusif Moussa siirtyi Irakiin. Hyvin pienelle vastuulle jäänyt Emmanuel Patut lähti peliajan perässä IFK Mariehamniin. 

Myös hyökkäyspäässä oli lähtijöitä. Varsin tehottoman kauden pelanneen Sabit James Ngorin sopimus loppui, eikä laitahyökkääjä jatka Ilveksessä. Ajoittain väläytellyt ja Suomen Cupin finaalissa maalin tehnyt vikkelä laitahyökkääjä Djair Parfitt jätti Ilveksen. Pelasi talvella muutaman ottelun Kreikan kakkostasolla, mutta etsii jälleen uutta seuraa. Voisi olla käyttöä Veikkausliigassa. 

Méry Traoré pelasi viime kauden lopun lainalla Ilveksessä ja jätti itsestään välttävän kuvan. Teki muutaman maalin, mutta pelaamisen yleinen taso ei päätä huimannut. Matka jatkui Liettuaan.

Ilveksen urheilujohtajaksi palkattu Miika Takkula on tehnyt mielenkiintoisia hankintoja ensi kautta varten. HJK:n urheilujohtajana pitkään työskennellyt Takkula vaihtoi pääkaupungin Tampereelle ja on tehnyt heti hyvää työtä uudessa pestissään. 

Ensitöikseen Takkula houkutteli Juhani Pikkaraisen Vaasasta Tampereelle. Toppari pelasi loistavan kauden VPS:ssa ja herätti tiettävästi myös HJK:n kiinnostuksen, mutta päätyi lopulta Ilvekseen. Pikkaraiselle on suunniteltu suurta roolia Ilveksen takalinjoilla. Jos pelaa läheskään yhtä hyvin kuin VPS:ssa, on luvassa huippukausi Ilveksessä. 

TPS:ssä viime kaudella vakuuttanut oikea laitapuolustaja Matias Kivikko Arraño, 20, solmi kaksivuotisen sopimuksen Ilveksen kanssa. Kivikko Arraño oli viime kaudella yksi TPS:n parhaista pelaajista ja kokeilee nyt siipiään liigatasolla.

Takkula on rakentanut Ilvekselle yhden koko sarjan parhaista keskikentistä. KuPSissa loistokausia pelannut Anton Popovitch siirtyi Ilvekseen. Popovitchin sopimus oli samalla Ilvekseltä ilmoitus siitä, että kunnianhimoinen ja uudelleenrakennettu joukkue tavoittelee menestystä. 

Viime vuosina loukkaantumisista kärsinyt Joona Veteli palasi KuPSista kotiin. Veteli pelasi viime keväänä kenties uransa parasta jalkapalloa, mutta keskikenttäpelaaja loukkasi polvensa ja oli loppukauden sivussa. Kuntoutti polveaan vielä talvella, eikä osallistunut liigacupin otteluihin. Kunnossa ollessaan kuuluu liigan eliittiin. Kysymys kuuluukin, miten hyvin kroppa kestää.

Hienon viime kauden EIF:n paidassa pelannut Abdoulaye Kanté siirtyi talvella Ilvekseen. Keskikenttäpelaaja lainattiin kuitenkin kilpailutilanteen vuoksi takaisin EIF:iin.

Hongan edustusjoukkueeseen viime kauden lopussa murtautunut Vincent Ulundu siirtyi kaksivuotisella sopimuksella Ilvekseen. 18-vuotias vasen laitahyökkääjä on esiintynyt edukseen liigacupissa, ja voi hyvinkin napata itselleen suuren roolin alkavalla kaudella. Potentiaalia riittää.

Ilvekselle tuttu Maksim Stjopin palasi Tampereelle kolmen vuoden tauon jälkeen. Stjopin, 20, vietti viime kauden lainalla HJK:ssa, mutta jäi muun muassa loukkaantumisten vuoksi olemattomalle vastuulle. Stjopin oli kolme vuotta kirjoilla tanskalaisessa Nordsjællandissa, muttei murtautunut edustusjoukkueeseen. Oikea laitahyökkääjä hakee uralleen uutta nousua tutusta seurasta.

Roope Riski tuulettaa jatkossa maaleja Tammelassa. Kuva: Juha Tamminen

Nimekkäin vahvistus löytyy kärjestä. Ilves teki kaksivuotisen sopimuksen Roope Riskin kanssa. Riski, 32, vietti neljä vuotta HJK:ssa, joista kaksi ensimmäistä sujuivat hienosti, mutta jälkimmäiset kaksi menivät täysin penkin alle loukkaantumisten vuoksi. Riski pelasi viimeisen kahden kauden aikana HJK:ssa reilut 500 minuuttia. Hyökkääjä kärsi muun muassa vakavasta polvivammasta, eikä siitä kuntouduttuaan mahtunut enää valmennusjohdon suunnitelmiin.

Riski on kunnossa ollessaan edelleen hyvin laadukas liigapelaaja, joka kykenee parhaassa iskussaan ratkomaan yksin otteluita. Se, pääseekö Riski enää siihen iskuun on kysymysmerkki. Riskillä on selässään suuret odotukset Tampereella. Syystäkin, sillä kyse on huippuhyökkääjästä.

Seuraa häntä

Santeri Haarala lähtee alkavaan kauteen suurten odotusten kera. 

Haaralalta on syytä odottaa sitä viimeistä läpimurtoa Veikkausliigan huippupelaajien joukkoon. 

Laitahyökkääjänä ja kärkenä pelaava monipuolinen Haarala joutui KuPSissa paitsioon ja jäi pienelle vastuulle, mutta viime kausi tutussa Ilveksessä oli huomattavasti parempaa tekemistä. Liigan puolella Haarala ei mässäillyt tehoilla, mutta äityi huippu-iskuun alemmassa loppusarjassa ja jatkoi samaa virettä myös liigacupissa. 

Kuuluu tällä kaudella Rantasen ehdottomiin luottopelaajiin Ilveksessä ja tulos on todennäköisesti sen mukaista. Paljon tehoja luvassa.

Arvio

Sija: 4

Ei makeaa mahan täydeltä. 

Ilves nostettiin talvella HJK:n suurimmaksi haastajaksi ja osin ymmärrettävistä syistä. Ilveksen projekti vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta ja joukkueeseen on tuotu laadukkaita uransa parhaassa peli-iässä olevia pelaajia. 

Kasassa on kuitenkin käytännössä täysin uusi joukkue uuden valmentajan kera. Rantanen on kysymysmerkki tällä tasolla. 

Ilveksen talvikauden peliesitykset eivät täysin vakuuttaneet, eikä samalla ole reilua odottaa Rantasen miehistöltä välitöntä huippuonnistumista. Ilves parantaa selvästi viime kaudesta ja taistelee mitaleista. Se on jo hyvä askel eteenpäin verrattaessa siihen tilanteeseen, missä joukkue oli viime kesänä.

LUE MYÖS