HJK:n viime kausi oli jälleen menestyksekäs. 

HJK voitti Veikkausliigan mestaruuden ja eteni Euroopassa lohkovaiheeseen. Kausi oli menestyksekäs, mutta myös hyvin vaiherikas, eikä huonoiltakaan hetkiltä vältytty.

Jo ennen kauden alkua oli selvää, että se jäisi Toni Koskelan viimeiseksi HJK:n peräsimessä. Koskela etsi viime talvena uutta työpaikkaa muun muassa Ruotsista, mutta jäi lopulta HJK:hon sopimuksensa viimeiseksi kaudeksi.

HJK voitti liigacupin ja lähti hyvistä asetelmista kauteen. Joukkue aloitti sarjakauden hyvin. Ensimmäisestä neljästä ottelusta tuloksena oli kolme voittoa, tasapeli ja vain yksi päästetty maali. 

Sen jälkeen oli vaikeampaa. Valmentajaansa vaihtanut KuPS kaatoi HJK:n Kuopiossa 2-1. KuPS-tappion jälkeen viidestä ottelusta tuloksena oli yksi voitto ja peräti neljä tasapeliä. Samalla tuli lähtö Suomen Cupista, kun HJK hävisi kotonaan rangaistuspotkukilpailussa Hongalle. 

HJK kärsi pelillisistä ongelmista läpi kesäkuun. Maalinteko oli vaikeaa ja varsinkin viimeistely tuotti suuria vaikeuksia. 

HJK pelasi kesä-heinäkuun vaihteessa neljän voitottoman ottelun putken Veikkausliigassa. FC Lahdelle kärsityn kotitappion ja Mestarien liigan ensimmäisen karsintakierroksen avausosan jälkeen HJK:n seurajohto päätti antaa Koskelalle potkut. HJK oli ajautunut pelilliseen kriisiin, eikä se saanut lukkoja mitenkään auki. 

Toni Korkeakunnas valmensi HJK:n liigamestariksi ja lohkovaiheeseen, mutta se ei riittänyt jatkosopimukseen. Kuva: Juha Tamminen

HJK palkkasi Toni Korkeakunnaksen uudeksi päävalmentajakseen. Hakasta tullut Ossi Virta täydensi valmennustiimin. HJK kärsi kesällä hyvin merkittävistä loukkaantumisongelmista ja vahvisti joukkuettaan useilla hankinnoilla. Valmentajanvaihdoksen jälkeen HJK voitti kuusi peräkkäistä sarjaottelua. Klubi voitti runkosarjan pisteen erolla KuPSiin. 

Voittokulku jatkui ylemmässä loppusarjassa, kun HJK nappasi täyden pistepotin kolmesta ensimmäisestä ottelusta. Samaan aikaan KuPS kompuroi, joten HJK voitti Veikkausliigan mestaruuden, vaikka hävisi loppusarjan kaksi viimeistä ottelua VPS:lle ja KuPSille. HJK nappasi mestaruuden maalieron avulla.

HJK eteni kolmatta kautta perätysten eurokilpailuissa lohkovaiheeseen. HJK kaatoi Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella pohjoisirlantilaisen Larnen yhteismaalein 3-2. Ottelupari ratkesi vasta jatko-ottelussa. Toisella karsintakierroksella Molde pudotti HJK:n yhteismaalein 2-1.

Karsintaurakka jatkui Eurooppa-liigan puolella. Kolmannella karsintakierroksella vastaan asettui azerbaidžanilainen Qarabag. Qarabag voitti avausosan 2-1. HJK sai hienon alun toiseen osaan siirryttyään nopeasti johtoon, mutta Kevin Kouassivi-Benissanin punainen kortti kaatoi helsinkiläisten unelmat. Qarabag voitti otteluparin yhteismaalein 4-2.

HJK jatkoi karsintoja Konferenssiliigan playoff-kierroksella. Helsinkiläisille arvottiin vastustajaksi romanialainen Farul. Farul voitti kotonaan pelatun avausosan 2-1. Jälkimmäinen osa oli HJK:n näytöstä. HJK pelasi kenties kauden parhaan ottelunsa, voitti 2-0 ja eteni Konferenssiliigan lohkovaiheeseen.

Konferenssiliigan lohkovaiheessa HJK kohtasi Eintracht Frankfurtin, PAOK:n ja Aberdeenin. Tuloksellisesti lohkovaihe sujui heikosti. Kuudesta lohko-ottelusta tuloksena oli kaksi Aberdeen-tasapeliä, neljä tappiota ja lohkon viimeinen sija. HJK esiintyi ajoittain edukseen, mutta tulosten kääntäminen tasapeleiksi tai voitoiksi aiheutti jälleen ongelmia lohkovaiheessa.

HJK:n joukkueessa oli lukuisia onnistujia. Bojan Radulović iski kaikki kilpailut mukaan luettuna peräti 25 maalia ja oli ylivoimaisesti joukkueensa paras maalintekijä. Radulović voitti Veikkausliigan maalikuninkuuden ja onnistui kolmesti maalinteossa Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

Suurin yllättäjä oli Topi Keskinen. Vikkelä laitahyökkääjä siirtyi MP:stä HJK:hon, ja hänelle povailtiin lähtökohtaisesti rotaatiopelaajan roolia – jos sitäkään. Toisin kävi. Keskinen esiintyi edukseen talvikaudella ja nappasi nopeasti avauksen paikan itselleen. Keskinen pelasi loistavan kauden HJK:ssa ja hänet valittiin liigan vuoden tulokkaaksi.

Keskisen asema joukkueessa on hyvin erilainen kuin viime talvena. Tällä hetkellä laitahyökkääjä on kenties koko joukkueen suurin tähti ja ehdoton avainpelaaja. Ei olisi suuri yllätys, jos HJK myisi Keskisen kesällä muihin maisemiin. Se tosin vaatisi Suomen mittakaavassa todella merkittävää siirtokorvausta.

Topi Keskinen nousi viime kaudella ryminällä koko kansan tietoisuuteen. Kuva: Getty Images

Viime talvena Kreikan pääsarjasta HJK:hon siirtynyt Geórgios Kanellópoulos jäi alkukaudella olemattomalle vastuulle Koskelan alaisuudessa, mutta valmentajanvaihdoksen jälkeen keskikenttäpelaajan rooli kasvoi merkittävästi. Kanellópoulos pelasi hienon kauden jälkimmäisen puoliskon Korkeakunnaksen alaisuudessa ja paransi samalla huomattavasti asemaansa joukkueessa.

Kahdella kokemattomalla valmentajalla kauteen

HJK palkkasi Ferran Sibilan uudeksi päävalmentajakseen. 

Sibila, 35, on aiemmin työskennellyt apuvalmentajana niin Ruotsissa kuin Englannissakin. Sibilan palkkaaminen herätti viime syksynä paljon puhetta, sillä hän ei ole aiemmin toiminut päävalmentajana. HJK-pesti on Sibilalle siten uran ensimmäinen rooli päävalmentajan tehtävässä. 

Talvella selvisi, ettei Sibilalla ole päävalmentajalta vaadittua UEFA Pro -lisenssiä. Sen vuoksi HJK joutui tammikuussa nimeämään kakkosvalmentajaksi suunnitellun Ossi Virran edustusjoukkueen päävalmentajaksi. Virta toimii päävalmentajana siihen asti, kunnes Sibila pääsee mukaan UEFA Pro -kurssille. Virralle päävalmentajapesti on uran ensimmäinen pääsarjatasolla.

HJK:n uusi urheilujohtaja Vesa Mäki ilmoitti talvella, että seuran strategiana on nuorentaa edustusjoukkuetta, luottaa nuoriin, rakentaa omille lupaaville kasvateille konkreettinen polku ykkösmiehistöön ja tuottaa potentiaalisia myyntiartikkeleita. Se on näkynyt osin joukkueen rakentamisessa.

HJK:n joukkue on muuttunut talven aikana huomattavasti. Se oli tosin tiedossa jo syksyllä, sillä usean avainpelaajan sopimukset päättyivät. 

Kesken viime kauden HJK:hon siirtynyt konkarimaalivahti Niki Mäenpää jätti seuran talvella. HJK on julkisesti kertonut ilmoittaneensa Mäenpäälle halustaan saada hänet takaisin joukkueeseen. Niin ei ole kuitenkaan toistaiseksi tapahtunut. Kesken viime kauden olkapäävamman saanut maalivahti Dejan Iliev siirtyi Bosniaan.

Huuhkajissa pelaavien Pyry Soirin, Miro Tenhon ja Matti Peltolan sopimukset päättyivät. Kolmikko vaihtoi odotetusti maisemaa. Soiri lähti Romanian pääsarjaan, Tenho Allsvenskaniin ja Peltola hieman yllättäen MLS:ään. Jokainen heistä kuului HJK:n ehdottomien avainpelaajien joukkoon.

Myös Jukka Raitalan sopimus loppui. Tunnollisuudestaan ja tasaisuudestaan tunnettu konkaripuolustaja olisi halunnut jatkaa uraansa HJK:ssa, mutta seura ei tarjonnut hänelle jatkosopimusta. Raitala, 35, pakkasi tavaransa ja siirtyi Gnistaniin. Suuri menetys niin kentällä kuin pukukopissa.

Puolustuksen konkari Jukka Raitala jäi ilman jatkosopimusta ja siirtyi Gnistaniin. Kuva: Getty Images

Viime kaudella Veikkausliigan parhaaksi puolustajaksi valittu Tuomas Ollila siirtyi tammikuussa Ranskan toisella sarjatasolla pelaavaan Paris FC:hen. HJK sai Ollilasta siirtokorvauksen. 

Viime kaudella vakavasta polvivammasta kärsinyt toppari Patrik Raitanen lähti pysyvällä siirrolla IFK Mariehamniin. Kesken kauden HJK:hon siirtyneen Niko Hämäläisen sopimusta ei jatkettu. Laitapuolustaja on edelleen ilman seuraa. 

Kahdeksan mestaruuden seuralegenda Valtteri Moren jätti HJK:n. Moren on kärsinyt jo pitkään vakavista polvivammoista. 

Mäenpään ja Hämäläisen kanssa HJK:hon samaan aikaan siirtyneet Filip Rogić ja lainatoppari Kristopher Da Graca poistuivat seurasta viime kauden jälkeen. Kumpikin jäi pieneen rooliin kauden jälkimmäisellä puolikkaalla. Da Graca siirtyi Siriuksesta lainalle KuPSiin ja Rogić pelaa nykyään Ruotsin kolmostasolla.

Perparim Hetemaj lopetti huippu-uransa viime kauteen. Kaksi vuotta sitten ulkomailta HJK:hon palannut Hetemaj jäi viime kauden jälkimmäisellä puoliskolla pienehkölle vastuulle Korkeakunnaksen alaisuudessa ja päätti siirtyä jäähdyttelemään alasarjoihin. 

Hetemajn vahvuudet nousivat esiin lähinnä europeleissä, mutta näytti siltä, ettei konkari sopinut täysin joukkueen suunnitelmiin veikkausliigakentillä. Hetemaj jatkaa kuitenkin jalkapallon parissa, sillä upean uran pelannut keskikenttäpelaaja liittyi HJK Klubi 04:n valmennustiimiin.

Viime kaudella pienelle vastuulle HJK:ssa jäänyt Aleksi Paananen siirtyi AC Ouluun. Kesken kauden loukkaantumisesta kärsinyt Paananen, 31, vietti HJK:ssa yhden kauden. Lähti peliajan ja suuremman vastuun perässä Ouluun.

Kärkiosastolla oli kaksi lähtijää. Joukkueen paras maalintekijä Radulović lähti talvella tiettävästi peräti 1,4 miljoonan euron siirtosummalla Mestaruussarja-seura Huddersfieldiin. 24-vuotiaan Radulovićin ensimmäiset kuukaudet Huddersfieldissä ovat olleet vaikeita, ja vastuu on jäänyt vähäiseksi. Veikkausliigan maalipörssin voittajan paikkaaminen ei ole yksinkertainen tehtävä.

HJK:ta neljän vuoden ajan edustanut hyökkääjä Roope Riski lähti vapaana agenttina Ilvekseen. Riskin kaksi viimeisintä kautta olivat hyvin rikkonaisia muun muassa vakavan polvivamman vuoksi. Riski, 32, kuului joukkueen avainpelaajiin kahdella ensimmäisellä kaudellaan. 

Lähtijöihin mahtuu todella nimekkäitä yksilöitä, jotka kuuluivat Veikkausliigan ehdottomaan eliittiin. Peltolan, Soirin ja Tenhon ilmaissiirrot kirpaisevat, mutta toisaalta HJK sai huomattavasti rahaa Radulovićin ja Ollilan siirroista. Seura on tehnyt sopimuksia laadukkaiden korvaajien kanssa.

Viime kaudella IFK Mariehamnissa lainalla pelannut Elmo Henriksson palasi HJK:hon ja taistelee ykkösvahdin paikasta Jesse Östin kanssa. 

Peltolan, Tenhon ja Raitalan poistumisen vuoksi HJK tarvitsi laadukkaita toppareita. 

Diogo Tomas allekirjoitti yksivuotisen sopimuksen seuran kanssa. Tomas on kunnossa ollessaan kenties koko Veikkausliigan paras toppari. Alla on nappikausi Norjan pääsarjassa. Kunnossa ollessaan Huuhkajiin kuuluva Tomas on ollut talvikaudella loukkaantuneena. Todellinen profiilipelaaja ja puolustuspään johtohahmo. 

Sibilan vanha tuttu Carlos Moros Gracia siirtyi Djurgårdenista HJK:hon. Topparin talvikauden peliesitykset jättivät paljon toivomisen varaa. Joutuu parantamaan huomattavasti esityksiään päästäkseen avauskokoonpanoon.

Tottenhamin kakkosjoukkueessa neljän ja puolen vuoden ajan pelannut toppari Brooklyn Lyons-Foster tuo leveyttä puolustukseen. Monipuolinen Lyons-Foster, 23, kykenee pelaamaan niin topparina, laitapuolustajana kuin puolustavana keskikenttäpelaajanakin. Potentiaalia olla kauden yllättäjä.

Noah Pallas siirtyi vapaana agenttina Ollilan korvaajaksi. Huuhkajien rinkiin kuuluva Pallas pelasi varsin vahvan kauden AC Oulussa ajoittaisista vaikeuksista huolimatta ja on lähtökohtaisesti avauksen pelaaja HJK:ssa. Vasen laitapuolustaja teki kolmivuotisen sopimuksen HJK:n kanssa.

Viime kauden HJK:ssa lainalla pelannut Lucas Lingman palasi pysyvällä siirrolla Töölöön. HJK hankki luottopelaajansa Helsingborgista. Keskikenttäpelaaja on pelannut vuosien saatossa 158 virallista ottelua HJK:n paidassa. Lingman on alkavallakin kaudella hyvin todennäköisesti yksi joukkueen tukipilareista.

Urallaan vajaat 70 ottelua Saksan kahdella korkeimmalla sarjatasolla pelannut puolustava keskikenttäpelaaja Nunoo Sarpei teki kaksivuotisen sopimuksen vakuutettuaan valmennusjohdon testin aikana. Talvikaudella edukseen esiintynyt Sarpei tuo erilaisen vaihtoehdon HJK:n keskikentälle ja voi napata kauden mittaan hyvinkin merkittävän roolin joukkueessa.

Luke Plange pelaa alkavan kauden HJK:ssa lainalla Crystal Palacesta. Kuva: Getty Images

HJK etsi koko talven ajan uutta ykköskärkeä. 

Sellainen löytyi Crystal Palacen organisaatiosta, kun Luke Plange siirtyi alkavan kauden mittaiselle lainalle HJK:hon. Talvella muutamassa valioliigaottelussa penkillä istunut 21-vuotias hyökkääjä on pelannut urallaan 66 ottelua Englannin toisella ja kolmannella sarjatasolla, ja tehnyt kuusi maalia. Kokemusta löytyy myös Belgian kakkostasolta. 

Plange kilpailee ykköskärjen paikasta hienon talvikauden pelanneen Anthony Olusanyan kanssa. 

Olusanya viimeisteli talvella kuudessa peräkkäisessä ottelussa maalin. Olusanyan viime kausi meni penkin alle. Hyökkääjä loukkaantui alkukaudella ja pelasi sittemmin laitahyökkääjänä. Kesän valmentajanvaihdoksen jälkeen Olusanya pääsi takaisin omalle pelipaikalleen kärkeen, mutta peliesitykset jättivät toivomisen varaa. Nyt on korkea aika näyttää, onko Olusanyasta HJK:n ykköskärjeksi.

Radulovićin korvaaminen ei ole helppoa, ja Plange joutuukin täyttämään hyvin suuret saappaat. Plange herättää kysymysmerkkejä, sillä hyökkääjä ei ole tullut tunnetuksi järin laadukkaana maalintekijänä, vaikka onkin Radulovićia monipuolisempi hyökkäyspään pelaaja.

HJK:lla on joka tapauksessa mielenkiintoisia pelaajia hyökkäyspäässään. On hyvin mahdollista, että kolmikko Keskinen-Plange-Hassane Bandé muodostaa avauskokoonpanon hyökkäyskolmikon. Siihen mahtuisi hurja määrä vauhtia ja haastokykyä, mutta paljon riippuu siitä, miten laadukas viimeistelijä Plange lopulta on.

Seuraa häntä

Aapo Halme on kunnossa ollessaan yksi Veikkausliigan parhaista toppareista.

Aiemmin urallaan Leedsiä ja Barnsleyta edustanut Halme palasi HJK:hon kesällä 2022. Halme on pelannut paluunsa jälkeen HJK:ssa vain reilut 1200 minuuttia. 196-senttinen toppari on kärsinyt jatkuvista loukkaantumisongelmista. Loukkaantumisten vuoksi jatkuvuus on loistanut poissaolollaan.

Halme on kuitenkin kunnossa ollessaan todistanut kuuluvansa pelipaikkansa eliittiin Veikkausliigassa ja on esiintynyt edukseen myös eurokentillä. Halme kärsi loukkaantumisista myös talvikaudella, mutta pääsi pelikuntoon juuri kauden alla.

Kuluva kausi on Halmeelle tärkeä. Sopimus kattaa vielä tämän kauden. Jos Halme pysyy kunnossa, välttyy loukkaantumisiltaan ja sen avulla kykenee esiintymään edukseen, voi toppari haaveilla paluusta ulkomaille. Potentiaalia siihen on, mutta Halmeen on viimein pelattava ehjä kausi.

Arvio

Sija: 1

HJK:n pelaajamateriaali on tälläkin kaudella lähtökohtaisesti ylivoimainen muihin verrattaessa. HJK saisi jalkeille kaksi huippulaadukasta avauskokoonpanoa, ja joukkueen sisäinen kilpailu pelipaikoista on hyvin suurta. 

Pelaajamateriaali kenties kärkitilannetta lukuun ottamatta ei herätä kysymysmerkkejä, mutta sen sijaan paljon puhuttanut valmentajatilanne voi koitua akilleen kantapääksi. 

HJK:lla on ollut aiemmin hyvin kokenut, laadukas ja tasonsa osoittanut valmennusryhmä, mutta tällä kaudella puikoissa on kaksi kokematonta, vaikkakin potentiaalista valmentajanimeä. 

Virta ja Sibila ovat tulleet tunnetuksi lähinnä apuvalmentajina, mutta nyt edessä on maan suurimman joukkueen valmentaminen. Se tuo mukanaan huomattavan määrän paineita ja menestysvaatimuksia. HJK:n on voitettava nykyisellä pelaajamateriaalillaan lähes jokainen sarjaottelu, ja kaikkia pistemenetyksiä pidetään suuremman luokan epäonnistumisena.

Koskelan alaisuudessa HJK sai kritiikkiä pragmaattisesta lähestymistavastaan, mutta tuolloin joukkue oli äärimmäisen hyvin organisoitu ja noudatti tunnollisesti pelaajiin iskostettua pelitapaa. Se tuotti paljon menestystä, vaikkei itse pelaaminen ollutkaan välttämättä aina silmiä hivelevää kaunista jalkapalloa. 

Uuden valmennuskaksikon alaisuudessa HJK pelaa lähtökohtaisesti huomattavasti hyökkäysvoittoisempaa jalkapalloa, mutta miten Sibila ja Virta osaavat reagoida siinä vaiheessa, kun joukkue kohtaa pelillisiä ja tuloksellisia vaikeuksia? Se on toistaiseksi täysi kysymysmerkki.

Kokemattomasta valmennuksesta huolimatta HJK lähtee kauteen itsestäänselvänä mestarisuosikkina, ja mestaruus on jälleen vain HJK:n hävittävänä.

LUE MYÖS