HELSINKI. Ferran Sibila liittyi HJK:n valmennusryhmään vuodenvaihteessa.

Alun perin Sibila, 35, siirtyi HJK:n päävalmentajaksi.

HJK joutui kuitenkin nimeämään Ossi Virran päävalmentajakseen, sillä Sibila ei päässyt Ruotsin jalkapalloliiton järjestämälle UEFA Pro -kurssille.

Koulutusta vaaditaan Veikkausliigan päävalmentajalta. Sibila työskentelee Virran apuvalmentajana ja joukkueen pelillisen prosessin kehittäjänä siihen asti, kunnes hänet valitaan kurssille.

SuomiFutis-sivusto haastatteli Sibilaa kauden alla. Espanjalaisluotsi kertoi muun muassa, miten on sopeutunut Suomeen ja miksi hän solmi HJK:n kanssa vain lyhyen sopimuksen. Lisäksi luotsi avasi pelifilosofiaansa ja tulevaisuuden tavoitteitaan.

Haastattelu julkaistaan kahdessa osassa. Jälkimmäisessä osassa Sibila puhuu tarkemmin siitä, millaista jalkapalloa HJK pelaa alkavalla kaudella ja mikä on hänen mielestään kotimaisen jalkapallon taso.

Tyytyväinen joukkueeseen – aika kuluu Bolt Arenalla

Vuodenvaihteessa Suomeen saapunut Sibila on viettänyt valtaosan ajastaan Bolt Arenalla töiden parissa.

– Ikävä kyllä en ole toistaiseksi ehtinyt juurikaan viettää vapaa-aikaa. Vietän valtaosan ajastani Helsingissä täällä toimistolla. Olen pitänyt kävelyistä keskustassa. Löysin itselleni todella mukavan kaupunginosan. Keskustan jouluvalot olivat upeita. Minun on tehtävä enemmän asioita toimiston ulkopuolella. Toistaiseksi aikani on mennyt toimistolla.

Sibila pitää tärkeänä sitä, ettei häntä tunneta vain yhden pelitavan valmentajana. Monipuolisuus on kaikki kaikessa.

– Pelifilosofiani on sopeuduttava erilaisiin olosuhteisiin. En halua olla valmentaja, jolla on vain yksi pelitapa, koska silloin olisin mielestäni rajoittunut. Minun on tiedettävä täydellisesti seuran toimintatavat ja tavoitteet voidakseni sopeutua seuran filosofiaan. 

– Joukkueemme filosofia on sellainen, että teemme todella kovasti töitä ja pelaajat haluavat kehittyä. Tällä hetkellä meillä on sellainen joukkue, jossa pelaajat haluavat kehittyä. Kun mennään tarkemmin itse peliin, on meidän kyettävä prässäämään, pelaamaan vastahyökkäysten kautta ja lisäksi yhdistettävä se suureen pallonhallintaan.

Sibila on hyvin tyytyväinen nykyiseen joukkueeseensa.

– Meillä on todella, todella hyvä sekoitus kokeneita pelaajia, nuoria taitavia eteenpäin meneviä pelaajia ja noin 24-25-vuotiaita pelaajia. Meillä on hyvin laadukas joukkue pelataksemme sellaista jalkapalloa, mitä haluamme pelata.

Sibila ei ole huolissaan rajusti muuttuneesta joukkueesta

HJK menetti viime kauden jälkeen useita tärkeitä pelaajiaan. Perparim Hetemaj ryhtyi jäähdyttelemään. Jukka Raitala siirtyi Gnistaniin, ja Miro Tenhon, Pyry Soirin, Bojan Radulovićin, Matti Peltolan sekä Tuomas Ollilan kaltaiset pelaajat lähtivät ulkomaille.

Sibila ei ole huolestunut siitä, että useat pukukopissa ääntä pitäneet pelaajat vaihtoivat maisemaa.

– Yleensä joukkueessa on johtajia, mutta siinä vaiheessa kun he ovat poistuneet, siihen asemaan voi nousta pelaajia, jotka eivät aiemmin olleet johtajia. Kyse on luonnollisesta muutoksesta, joka tapahtuu kaikissa joukkueissa. Mielestäni meillä on joukkueessamme hyvin vahvoja johtajia, jotka ovat kehittyneet siinä roolissa. Ryhmämme toimii todella hyvin.

HJK julkaisi Sibilan sopimuksen marraskuun alussa. Sibila kertoi tutustuneensa tarkasti edustusjoukkueen ja HJK Klubi 04:n pelaajaprofiileihin ennen sopimustaan. Luotsi nosti esiin muun muassa tehokkaan talvikauden pelanneen Anthony Olusanyan. Sibila ei ole yllättynyt Olusanyan maalintekotaidosta.

– En ole yllättynyt talvikaudella pelaajista, koska jo tänne saapuessani olin opiskellut tarkasti edustusjoukkueen pelaajat ja lisäksi myös Klubi 04:n nuoret pelaajat. Olin jo nähnyt heidät.

– Esimerkiksi en ole yllättynyt siitä, että Olusanya on tehnyt harjoituskaudella niin paljon maaleja. Olin jo aiemmin nähnyt Olusanyan kyvyt tehdä maaleja. Hänellä on varmasti tulevaisuus tässä seurassa. Minulle kyseessä on pelaaja, joka kykenee pelaamaan niin kärjessä kuin laitahyökkääjänäkin. Olusanyalla on todella hyviä ominaisuuksia molemmille pelipaikoille. Hänen on oltava tärkeä pelaaja joukkueelle.

HJK lainasi Luke Plangen Crystal Palacesta alkavaksi kaudeksi. 21-vuotias hyökkääjä taistelee ykköskärjen paikasta Olusanyan kanssa.

– Hän on nuori pelaaja, jolla on kokemusta englantilaisista sarjoista, etenkin Mestaruussarjasta. Plange tuli tänne auttamaan niin joukkuetta kuin itseään. Plange on sopeutunut varsin hyvin siihen, mitä haluamme täällä tehdä. Hänen on autettava meitä kaikessa. Niin puolustamisessa kuin hyökkäämisessä, Sibila sanoi.

HJK:n urheilujohtaja Vesa Mäki kertoi tammikuussa, että Sibila saattaa aloittaa UEFA Pro -kurssin kesällä. Vain pieni osa hakijoista pääsee sisään kurssille. Sibila ei vielä tiedä, milloin pääsee aloittamaan kurssin.

– Keskustelemme eri jalkapalloliittojen kanssa ja sitten katsotaan, mille kurssille voin päästä. Tämä on ikävä juttu, ja se on tapahtunut liian monelle valmentajalle. Kurssilla on niin vähän paikkoja. Olen hakenut Ruotsin jalkapalloliiton järjestämälle kurssille kolme vuotta peräkkäin, mutten päässyt sisään. Se päivä varmasti tulee eteen, kun pääsen sille kurssille.

Sibila (etualalla) unelmoi pääsevänsä valmentamaan Mestarien liigassa. Kuva: Getty Images

Sibila on valmentanut urallaan muun muassa Ruotsissa ja Englannissa. Espanjalaisluotsi on työskennellyt kakkosvalmentajana Allsvenskanissa ja Englannin Mestaruussarjassa. Sibila unelmoi pääsevänsä valmentajana kokemaan Mestarien liigan.

– Totta puhuen haluan elää elämää päivä kerrallaan. Tänä päivänä haluan olla jalkapallovalmentaja, mutta en tiedä, haluanko viiden vuoden päästä enää valmentaa. Kukaan ei vielä tiedä sitä. Keskityn paljon päivittäiseen tekemiseen ja olemaan paras mahdollinen versio itsestäni.

– Unelmani on päästä Mestarien liigaan. Unelmoin siitä myös pelaajana, mutten onnistunut saavuttamaan sitä pelaajaurallani. Valmentajana haluaisin saavuttaa sen, mutta en ole pakkomielteinen tulevaisuuden tavoitteiden kanssa. Keskitymme siihen, miten tämä joukkue voi olla paras mahdollinen. 

Sibilan sopimus HJK:n kanssa on kaksivuotinen. Sitä on pidetty varsin lyhyenä sopimuksena, sillä on muistettava, että HJK:ssa käynnistettiin uusi Sibilan johtama projekti. Sibilan mukaan pitkässä sopimuksessa ei olisi ollut järkeä.

– Siihen ei ole mitään erityistä syytä. Haluan valmentaa sellaisessa paikassa, jossa seura ja joukkue haluavat minun valmentavan juuri siellä. En halua, että minulla on pitkä sopimus vain voidakseni varmistaa olevani sen avulla tämän joukkueen valmentaja.

– Jos jonain päivänä en ole oikea valmentaja tälle joukkueelle, ei joku paperi voi sanoa, että minun on oltava joukkueen päävalmentaja vielä viiden tai kuuden vuoden ajan. Jos olen tämän joukkueen valmentaja, johtuu se siitä, että seura, pelaajat ja työntekijät oikeasti haluavat minut tänne.

Veikkausliigakausi potkaistaan käyntiin viikonloppuna. HJK pelaa sarjakauden avausottelunsa lauantaina, kun se kohtaa vieraskentällä KuPSin.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS