KuPS lähti viime kauteen Pasi Tuutin johdolla, kun Simo Valakari oli eronnut KuPSin peräsimestä tammikuussa 2023.

Kuopiossa syntynyt KuPSin kasvatti Tuutti pelasi aikoinaan seuran edustusjoukkueessakin.

Tuutin alaisuudessa KuPSin talvikauden tulokset olivat heikkoja. Huonot tulokset ja heikot peliesitykset jatkuivat myös Veikkausliigan ensimmäisissä otteluissa. KuPSin seurajohto päätyi antamaan Tuutille potkut vain kolmen pelatun sarjakierroksen jälkeen. Tuloksena oli kaksi tappiota ja tasapeli sarjaan nousseen KTP:n vieraana. 

KuPS palkkasi Jani Honkavaaran uudeksi päävalmentajakseen. Honkavaara oli johdattanut KuPSin Veikkausliigan mestaruuteen syksyllä 2019.

KuPS äityi loistavaan iskuun heti valmentajanvaihdoksen jälkeen. Hetki Honkavaaran pestaamisen jälkeen joukkue voitti perätysten HJK:n ja Hongan. Ensimmäisestä kymmenestä ottelusta tuloksena oli kahdeksan voittoa, kaksi tappiota ja Veikkausliigan kärkipaikka. Alkukauden apatia oli kääntynyt täysin päälaelleen ja kuopiolaiset etenivät voitosta voittoon.

Sarjakärjen tulosvire kääntyi hetkelliseen laskuun kesä-heinäkuun vaihteessa, kun KuPS hävisi niin IFK Mariehamnille kuin VPS:lle, ja pelasi tasapelin FC Interin kanssa. Honkavaara onnistui kääntämään kurssin varsin nopeasti. Inter-tasapelin jälkeen KuPS nappasi kolme peräkkäistä voittoa ja lopetti runkosarjan kahteen tasapeliin Hakan ja HJK:n vieraana.

Jani Honkavaara palasi KuPSiin viime kauden alussa. Kuva: Juha Tamminen

Se oli hyvä suoritus, sillä monet odottivat KuPSin pelillisten esitysten lähtevän laskuun heinä-elokuun vaihteessa, kun ykköstähti Urho Nissilän sopimus loppui. Nissilä pelasi laadukkaan kauden ensimmäisen puoliskon Kuopiossa, mutta hänen poistumisensa oli tiedossa jo pitkään. Nissilä iski muutaman voittomaalin ja osoitti jälleen, miten korkealla tasolla hän pystyy parhaimmillaan pelaamaan. Pallotaituri oli syyskauden pelaamatta ja siirtyi sittemmin Unkariin.

Runkosarjassa toiseksi sijoittunut KuPS jäi pisteen päähän HJK:sta. HJK lähti siten etulyöntiasemasta ylempään loppusarjaan ja piti lopulta pintansa voitettuaan jälleen Veikkausliigan mestaruuden. KuPSilla oli päätöskierroksella teoreettinen mahdollisuus mestaruuteen, mutta se olisi vaatinut kolmen maalin vierasvoittoa HJK:sta. Sitä ei tapahtunut, vaikka KuPS voittikin HJK:n Töölössä 2-1. KuPS päätyi lopulta tasapisteisiin HJK:n kanssa ja hävisi mestaruuden maalierolla.

KuPSin eurourakka jäi tällä kertaa täysin ala-arvoiseksi. Joukkue putosi heti kättelyssä eurokentiltä.

Viime vuosina karsinnoissa pitkälle edennyt KuPS kohtasi Konferenssiliigan toisella karsintakierroksella Irlannin pääsarjassa pelaavan Derry Cityn. KuPSin avauskokoonpanon topparit Collins Sichenje ja Ibrahim Cissé, sekä laitapuolustaja Clinton Antwi eivät saaneet viisumeita otteluparin avausosaan mennessä ja jäivät sivuun Pohjois-Irlannin reissulta. Derry City voitti avausosan 2-1, ja Kuopiossa päädyttiin 3-3-tasapeliin.

Suomen Cup ei sujunut yhtä hyvin kuin edellisvuosina. KuPS putosi cupista jo neljännesvälierissä hävittyään rangaistuspotkuilla IFK Mariehamnille.

Kokonaisuudessaan KuPSin kausi kääntyi positiivisen puolelle, vaikka muutama pistemenetys ylemmässä loppusarjassa varmasti kaiveleekin. On syytä huomioida, millaiseen kriisiin joukkue oli ajautunut jo heti kauden alkumetreillä. Siihen nähden kautta voi pitää varsin hyvänä.

KuPS voi myös jossitella, miltä kausi olisi näyttänyt, jos joukkueella olisi ollut laadukkaita maalintekijöitä. Kaiken tarpeellisen kertoo se, että kesken kauden lähtenyt Nissilä oli kuudella täysosumallaan joukkueen sisäisen maalipörssin voittaja. Muun muassa kovin odotuksin Kuopioon hankittu Jasse Tuominen jäi neljään liigamaaliin. 

Kapteeni palasi kotiin – keskikenttä meni täysin uusiksi

KuPSin joukkueessa on nähty talven aikana huomattavia muutoksia, vaikka tällä kertaa valmennus onkin pysynyt samana. 

Lähtijäosastolla on nimekkäitä pelaajia. 

KuPS myi Tony Miettisen Norjan pääsarjassa pelaavaan Oddiin. Toppari pelasi viime kauden alussa lainalla AC Oulussa ja esiintyi edukseen, mutta KuPS kutsui hänet takaisin lainalta kesken kauden. Se ei lopulta näyttänyt järin viisaalta ratkaisulta KuPSin loukkaantumisongelmista huolimatta, sillä Miettinen, 21, pelasi heinäkuun alun jälkeen vain kolme ottelua loppukauden aikana.

Kapteeni Henri Toivomäki joutui lopettamaan pelaajauransa loukkaantumisen vuoksi. Toppari sai kesällä kovan tällin päähänsä. Ura loppui lääkärien suosituksesta.

Sichenjen lainasopimus päättyi ja toppari palasi AIK:hon. Sichenje pelasi hyvän kauden KuPSin takalinjoilla ja muodosti laadukkaan toppariparin Cissén kanssa. Olisi mahtunut tämän kauden KuPSiin.

Anton Popovitch jätti KuPSin ja siirtyi Ilvekseen. Iso menetys. Kuva: Juha Tamminen

Joona Veteli ja Anton Popovitch siirtyivät vapaina agentteina Ilvekseen.

Vetelin viime kausi meni täysin pilalle polvivamman vuoksi. Veteli kuului kauden ensimmäisellä puoliskolla liigan parhaimmistoon, mutta keskikenttäpelaajan kausi päättyi jo heinäkuun alussa. Veteli on kunnossa ollessaan hyvin laadukas liigapelaaja ja on siten merkittävä menetys KuPSille.

Popovitchista on helppo sanoa samaa. Keskikentän dynamo ei juhli tehoilla, mutta on sitäkin tärkeämpi pelaaja joukkueelleen. Nousi KuPSissa pelipaikkansa eliittiin Veikkausliigassa ja päätti jatkaa uraansa Ilveksessä. Suuri menetys, ja samalla vaikeasti korvattavissa oleva pelaaja.

Monipuolisuudestaan tunnettu Gabriel Bispo lähti takaisin Brasiliaan. Bispo vietti Kuopiossa kaksi vuotta. Omaa kieltään Bispon monipuolisuudesta kertoo se, että hän pelasi KuPSissa niin kärkenä kuin hyökkäävänä ja puolustavana keskikenttäpelaajana. Laatupelaaja liigatasolla, mutta päätti jättää Suomen taakseen.

Pienempään rooliin jääneet Sebastian Dahlström ja Christian Tue Jensen pakkasivat tavaransa ja poistuivat Kuopiosta. HJK:ssa paitsioon jäänyt Dahlström pelasi KuPSin keskikentällä kaksi vuotta, muttei missään vaiheessa noussut aiempien vuosien tasolleen ja jäi lopulta rivipelaajaksi. Matka jatkui IFK Mariehamniin. Tue Jensen pelasi puolentoista vuoden aikana alle 500 minuuttia KuPSissa ja palasi Tanskaan.

Myös hyökkäyspäässä oli lähtijöitä. Kesän siirtoikkunassa hyökkäystä vahvistamaan saapuneet Tete Yengi ja Jake Jervis vaihtoivat talvella maisemaa. Yengin laina loppui viime kauden jälkeen ja hän siirtyi sittemmin Skotlannin pääsarjaan. Jervis siirtyi Englannin alasarjoihin.

Viime talven profiilihankinta Tuominen ei kyennyt vastaamaan odotuksiin. Jo ennen siirtoa oli tiedossa, ettei Tuominen ole tunnettu maalintekotaidostaan. Tuominen aloitti kauden kärjestä, mutta siirtyi sittemmin vasemman laitahyökkääjän paikalle. Tuominen viimeisteli runko- ja loppusarjat mukaan luettuna neljä maalia Veikkausliigassa ja jatkoi matkaansa Puolan kakkostasolle.

KuPS on tehnyt sopimuksia mielenkiintoisten vahvistusten kanssa.

Viime kaudella Hakan ykkösmaalivahtina torjunut Aatu Hakala saapui kilpailemaan pelipaikasta kenties koko liigan parhaan maalivahdin Johannes Kreidlin kanssa. 

Viime kauden jälkimmäisen puolikkaan HJK:ssa lainalla pelannut Kristopher Da Graca siirtyi niin ikään lainalle KuPSiin. Allsvenskan-seura Sirius ei nähnyt käyttöä topparille ja lainasi hänet toistamiseen Veikkausliigaan. Lainassa on mukana osto-optio. Da Graca tuo mielenkiintoisen vaihtoehdon joukkueen takalinjoille ja toimii todennäköisesti Sichenjen korvaajana. 

Jerry Voutilainen, 28, palaa kymmenen vuoden tauon jälkeen kotiin. Kuopiolaislähtöinen Voutilainen pelasi KuPSin edustusjoukkueessa vuodet 2012-15 ennen siirtoaan VPS:n paitaan. Voutilainen on kunnossa olleessaan ehdoton tähtikategorian pelaaja Veikkausliigassa. 

Voutilainen vietti edelliset neljä vuotta Hongassa. Keskikenttäpelaaja nousi Espoossa todelliseksi profiilipelaajaksi, mutta viime kausi meni täysin penkin alle vakavan loukkaantumisen vuoksi. Voutilainen mursi jalkansa viime keväänä, eikä ole sittemmin pelannut otteluakaan. Palannee pian pelikuntoon. Jos Voutilainen pysyy kunnossa, on siinä kaivattu laatupelaaja KuPSille.

Myös hyökkääjä Jonathan Muzinga siirtyi Hongasta KuPSiin. 21-vuotias kärki jäi viime kaudella pienelle vastuulle Vesa Vasaran alaisuudessa Hongassa. Muzinga sai mukavasti vastuuta liigacupissa ja taistelee peliajasta Honkavaaran alaisuudessa. Joukkueen hyökkäyspään materiaali ei päätä huimaa, ja Muzinga saanee heti alkukaudesta todellisen näyttöpaikan.

Petteri Pennanen palasi kotiin. Kuva: Juha Tamminen

Suurin mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti Petteri Pennaseen

Pennanen, 33, palasi kotiin neljän vuoden tauon jälkeen. KuPSin oma kasvatti on pelannut vuosien saatossa melkein 200 ottelua seuran edustusjoukkueessa ja oli voittamassa kapteenina Veikkausliigan mestaruutta syksyllä 2019. Pennasta on helppo kuvailla todelliseksi seuralegendaksi. 

Keskikenttäpelaaja pelasi puolitoista vuotta Ilveksessä ja lähti Tampereelta Intian pääsarjaan viime kesänä. Lopulta Pennanen ehti pelaamaan vain 11 ottelua Hyderabadissa ennen kuin purki sopimuksensa maksamattomien palkkojen vuoksi. 

Se oli KuPSin onni, sillä se sai takaisin edelleen liigatasolle äärimmäisen laadukkaan pelaajan. Pennanen valittiin Veikkausliigan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi kaudella 2022. Pennanen on alkavalla kaudella kenties koko joukkueen tärkein yksilö, joka johtaa esimerkillään niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Joukkueen kapteeni.

Seuraa häntä

Jaakko Oksanen siirtyi vajaat kaksi vuotta sitten Brentfordin organisaatiosta KuPSiin. 

HJK:ta juniorina edustaneen Oksasen viime kausi KuPSissa ei ollut mikään jättionnistuminen, vaikka odotukset olivatkin korkealla. 

Oksanen sai mukavasti peliaikaa Honkavaaran alaisuudessa, muttei ole toistaiseksi onnistunut nousemaan pelipaikkansa eliittiin liigatasolla. Keskikenttäpelaaja saanee myös alkavalla kaudella merkittävän roolin joukkueessa, mutta jos Oksanen kaipaa takaisin ulkomaille, on tällä kaudella onnistuttava ja noustava liigan parhaimmistoon. 

Potentiaalia siihen on, ja Oksanenkin onkin väläytellyt sitä aika ajoin. Kehityskäyrän on mentävä edelleen ylöspäin.

Arvio

Sija: 2

KuPSin omistaja Ari Lahti ilmoitti viime syksynä hävityn mestaruustaistelun jälkeen, että edustusjoukkueen pelaajabudjetti tulisi pienentymään. 

Tiettävästi budjetti on pudonnut huomattavasti ja kannattajat luonnollisesti pelkäsivät joukkueen menettävän kilpailukykyään. Talvi on todistanut, ettei joukkueessa sittenkään nähty niin dramaattista tason pudotusta, vaikka materiaali onkin kapea.

Mukaan mahtuu muutamia potentiaalisia nuorukaisia. Matias Siltanen, 17, ja Otto Ruoppi, 18, ovat esiintyneet edukseen talvikaudella ja saavat todennäköisesti paljon minuutteja keskikentällä.

KuPSin hyökkäyspää herättää paljon kysymysmerkkejä, eikä kärkiosasto täytä liigan huipputason vaatimuksia, mutta muilla osa-alueilla joukkue on edelleen kilpailukykyinen. 

Voittaako se mestaruuden? Ei, sillä se vaatisi ihmettä, mutta KuPS on edelleen hyökkäyksestään huolimatta liigan toiseksi laadukkain joukkue ja nappaa jälleen europaikan itselleen. 

Pelitapaa muuttanut Honkavaara lukeutuu Veikkausliigan parhaimpiin valmentajiin ja luotsaa joukkueensa jälleen laadukkaaseen sarjakauteen. Kuka tietää, miten Suomen Cupissa käy, mutta tänäkin vuonna liigan mestaruuspokaali matkaa muualle kuin Kuopioon. Sijat 2-4 realismia.

LUE MYÖS