IFK Mariehamn on pelannut Veikkausliigassa jo 19 vuoden ajan. 

IFK Mariehamn nousi Veikkausliigaan kaudeksi 2005, ja on sittemmin pelannut yhtäjaksoisesti Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Saavutusta voi pitää suorastaan loistavana, sillä on muistettava, miten pieneltä paikkakunnalta ja talousalueelta Ahvenanmaan ylpeys tulee.

Seitsemän ja puoli vuotta sitten sensaatiomaisesti Veikkausliigan mestaruutta juhlinut IFK Mariehamn on viime vuosina jämähtänyt sarjan alempaan keskikastiin. Kauden 2017 jälkeen IFK Mariehamn on sijoittunut vain kerran kuuden parhaan joukkoon. Viime vuodet ovat sujuneet pitkälti putoamistaistossa. 

Saarelaiset lähtivät viime kauteen tavoitteenaan säilyttää sarjapaikka. Tavoite saavutettiin, mutta putoaminen oli hyvin lähellä. 

IFK Mariehamn antoi elokuussa potkut silloiselle päävalmentajalleen Daniel Norrménille. IFK Mariehamn oli voittanut potkujen aikaan vain yhden edellisestä yhdeksästä sarjaottelustaan, ja putoaminen näytti enemmän kuin todennäköiseltä. 

Norrménin apuvalmentajana työskennellyt Jimmy Wargh nousi edustusjoukkueen päävalmentajaksi ja onnistui pitämään joukkueen liigassa.

IFK Mariehamn oli jo menettää sarjapaikkansa viime kauden loppuhetkillä, mutta se onnistui nousemaan alemman loppusarjan päätöskierroksella KTP:n ohi toiseksi viimeiselle sijalle. Vain harva uskoi siihen, sillä runkosarjan päätyttyä IFK Mariehamn oli Veikkausliigan hännillä jopa viiden pisteen päässä KTP:stä.

IFK Mariehamn voitti karsinnoissa Gnistanin yhteismaalein 3-0 ja pysyi Veikkausliigassa – kuten aina ennenkin.

Suomen Cupissa IFK Mariehamn eteni komeasti välieriin. IFK Mariehamn voitti puolivälierissä KuPSin, mutta taipui välierissä FC Hongalle.

Muutoksen kourissa

Saarelaisten joukkue on kokenut merkittäviä muutoksia viime kauden jälkeen. 

Sarjapaikan säilyttänyt Wargh siirtyi IFK Mariehamnin toimitusjohtajaksi. 

Wargh palkkasi Bruno Romãon joukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Romão, 40, allekirjoitti kaksivuotisen sopimuksen seuran kanssa. Romão on työskennellyt päävalmentajana vain viiden ottelun ajan egyptiläisessä Pharcossa. Sitä enemmän löytyy kakkosvalmentajan pestejä. Romão on työskennellyt apuvalmentajana muun muassa Sportingin junioriakatemiassa, Portugalin kakkostasolla, Etelä-Koreassa ja Kap Verden maajoukkueessa.

Vain harva IFK Mariehamnissa jo aiemmin pelannut pelaaja päätti jatkaa uraansa Ahvenanmaalla. Joukkueen ehdottomiin luottopelaajiin lukeutuneet Mikko Sumusalo, Timi Lahti, Albin Granlund, Tuco, Aly Ndom ja Elmo Henriksson poistuivat muihin maisemiin. Lahti, 33, lopetti uransa ja Henriksson palasi lainaltaan HJK:hon.

IFK Mariehamn on joutunut luonnollisesti vahvistamaan jokaista pelipaikkaa. FC Interissä edelliset kaksi vuotta torjunut Matias Riikonen on lähtökohtaisesti joukkueen uusi ykkösvahti. Riikonen jäi pienelle vastuulle Turussa ja lähti peliajan perässä kohti Maarianhaminaa.

Eero-Matti Auvinen, koko viime kauden polvivamman vuoksi sivussa ollut Patrik Raitanen ja Portugalin kakkostasolla pelannut Pedro Machado vahvistavat toppariosastoa. Raitanen oli viime kauden lainalla IFK Mariehamnissa, mutta pelasi loukkaantumisensa vuoksi vain muutamassa ottelussa. 

Sebastian Dahlström pelasi kaksi edellistä kautta KuPSissa. Nyt osoite vaihtui Maarianhaminaan. Kuva: Juha Tamminen

KuPSissa kaksi edellistä kautta pelannut Sebastian Dahlström ja FC Interistä tutut Matias Ojala ja Noah Nurmi saapuivat keskikentälle. Kolmikko siirtyi peliajan perässä saarelle. Aikoinaan HJK:n kapteenina toiminut Dahlström, 27, jäi hyvin pienelle vastuulle Kuopiossa. Dahlströmin ura on polkenut jo jonkin aikaa paikallaan, ja helsinkiläislähtöinen keskikenttäpelaaja hakee uralleen uutta nostetta Maarianhaminassa.

Mielenkiintoisiin vahvistuksiin lukeutuu myös Jayden Reid. Manchester Unitedin kasvatti on kärsinyt viime vuodet vakavista polvivammoista, mutta on palannut pelikuntoon. 22-vuotiaalta laitapelaajalta löytyy esiintymisiä niin Englannin Mestaruussarjasta kuin Ykkösliigasta.

Hyökkäysosasto herättää kysymysmerkkejä. 

IFK Mariehamn teki yksivuotisen sopimuksen Adam Larssonin kanssa. Larsson on tuttu Ilveksestä. Hyökkääjä pelasi muutama vuosi sitten loistavan kevätkauden EIF:n paidassa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Ilves hankki Larssonin, mutta ruotsalaiskärki jäi vaisuksi veikkausliigatasolla. 1710 liigaminuuttiin on syntynyt vain neljä maalia. IFK Mariehamn toivoo Larssonin jatkavan liigacupin maalivirettään myös sarjakaudella.

Muhamed Tehe Olawale sai mukavasti vastuuta talvikaudella, mutta ei ole ratkaisu mahdollisiin maalinteko-ongelmiin.

Seuraa häntä

Alkava kausi on Patrik Raitaselle tärkeä. 

22-vuotias puolustaja on kärsinyt urallaan loukkaantumisista. Toissa kaudella Raitanen kärsi olkapäävammasta. Viime kausi meni sen sijaan täysin pilalle polvivamman vuoksi. Raitanen loukkasi polvensa ristisiteen liigacupin ottelussa helmikuussa 2023. Polvi leikattiin ja se piti topparin sivussa koko kauden. 

Raitanen siirtyi tammikuussa HJK:sta pysyvästi IFK Mariehamniin. Puolustaja sai mukavasti peliaikaa talvella liigacupin otteluissa, ja on lähtökohtaisesti avauskokoonpanon pelaaja Maarianhaminassa.

Kentällä ollessaan Raitanen on esiintynyt edukseen, vaikka alla on vakava loukkaantuminen. Raitanen tarvitsee ehjän kauden. Potentiaalia on edelleenkin olemassa ja jos Raitanen välttyy loukkaantumisilta, on tie auki suurempiinkin ympyröihin.

Patrik Raitasta odottaa iso ja tärkeä kausi. Kuva: Juha Tamminen

Arvio

Sija: 11

IFK Mariehamn menetti viime kauden jälkeen useamman rutinoituneen liigapelaajan. 

Nurmen, Ojalan, Dahlströmin ja Auvisen kaltaiset pelaajat tuovat tarvittavaa kokemusta ja tasaisuutta, mutta IFK Mariehamnin materiaali on edelleen varsin kapea ja puutteellinen. 

Liigatason huippupelaajat loistavat poissaolollaan, eikä joukkue kestä juurikaan loukkaantumisia ilman tason merkittävää putoamista.

IFK Mariehamn tavoittelee alkavallakin kaudella sarjapaikan säilyttämistä. EIF on suurin suosikki suoraksi putoajaksi. IFK Mariehamnilla on laadukkaampi joukkue kuin EIF:illä, mutta tasoero ei ole suinkaan niin suuri, ettei EIF kykenisi aiheuttamaan IFK Mariehamnille painetta putoamisen suhteen. Parempi kuin 11. sija olisi onnistuminen saarelaisille.

LUE MYÖS