HELSINKI. Ferran Sibila liittyi HJK:n valmennusryhmään vuodenvaihteessa.

Alun perin Sibila, 35, siirtyi HJK:n päävalmentajaksi.

HJK joutui kuitenkin nimeämään Ossi Virran päävalmentajakseen, sillä Sibila ei päässyt Ruotsin jalkapalloliiton järjestämälle UEFA Pro -kurssille.

Koulutusta vaaditaan Veikkausliigan päävalmentajalta. Sibila työskentelee Virran apuvalmentajana ja joukkueen pelillisen prosessin kehittäjänä siihen asti, kunnes hänet valitaan kurssille.

SuomiFutis-sivusto haastatteli Sibilaa kauden alla. Aiemmin maanantaina julkaistussa haastattelun ensimmäisessä osassa espanjalaisluotsi kertoi muun muassa, miten on sopeutunut Suomeen ja miksi hän solmi HJK:n kanssa vain lyhyen sopimuksen. Lue ensimmäinen osa täältä.

Tässä jälkimmäisessä osassa Sibila puhuu tarkemmin siitä, millaista jalkapalloa HJK pelaa alkavalla kaudella ja mikä on hänen mielestään kotimaisen jalkapallon taso. Sibila ottaa kantaa muun muassa siihen, pelataanko Veikkausliigassa liian taktista jalkapalloa – ja voiko jalkapallo edes olla liian taktista.

Vaatimukset erilaiset Veikkausliigassa ja europeleissä

HJK:ssa on puhuttu jo pitkään siitä, että joukkueen pitäisi kyetä pelaamaan lähes samalla tavalla niin kotimaan kentillä kuin europeleissä. HJK harjoitteli sitä jo vuosi sitten Toni Koskelan kanssa ennen viime kauden alkua.

Tavoite on luonnollisesti todella kova, sillä HJK kohtaa eurokentillä ylivoimaisilla resursseilla operoivia ja huomattavasti laadukkaampia joukkueita. Sibila tiedostaa sen.

– Se on vaikea tavoite. Se on varmaa. Meidän on hyväksyttävä se, että niiden [Veikkausliigan ja europelien] välillä on eroja. Kontekstit ovat niin erilaisia, että tietenkin niissä on oltava eroja. On mahdotonta, että pelaisimme täysin samalla tavalla. 

HJK:n harjoituksissa treenataan seitsemää eri kohtaa. Toisistaan poikkeavat kohdat muodostavat joukkueen pelaamisen sisällön alkavalla kaudella.

– Meillä on käytössämme performance skills -tekniikka, jonka avulla mittaamme, millaista työtä teemme ja miten se näkyy kentällä. Meillä on seitsemän erilaista kohtaa, joita harjoittelemme. On otteluita, joissa niistä kolme nousee tärkeimpään rooliin auttaakseen meitä voittamaan. Sitten on euro-otteluita, joiden konteksti on erilainen ja käytämme kolmea eri kohtaa voittaaksemme. Kohtia on yhteensä seitsemän ja harjoittelemme niitä kaikkia koko kauden ajan.

– Meidän on oltava niissä jokaisessa hyviä ja sitten kauden aikana katsomme, mitä niistä tarvitsemme missäkin ottelussa.

Ulkoinen paine ei pelota

Sibila nousee HJK:n päävalmentajaksi päästessään mukaan UEFA Pro -kurssille. Kyseessä on aikanaan Sibilalle uran ensimmäinen päävalmentajapesti. Sibila on aiemmin työskennellyt apuvalmentajana niin Allsvenskanissa kuin Englannin Mestaruussarjassa. Silti päävalmentajan vastuu ja paineet ovat erilaisia. Sibila ei anna juurikaan painoarvoa ulkopuolelta tulevalle paineelle.

– Suurin paine on se, jonka asetan itselleni. Toiseksi suurin paine tulee heiltä, joiden kanssa teen töitä. Ulkoinen paine, joka tulee muualta, on sellaista, mitä en voi kontrolloida. Se ei vaikuta minuun juurikaan. Tiedän, etten voi kontrolloida sitä, joten en anna sen vaikuttaa minuun. Olen sen suhteen varsin rauhallinen, koska tiedän, että se paine ja odotusarvot, jotka asetan itselleni, ovat todella suuret.

Sibila kokee, ettei suomalaisessa ja ruotsalaisessa jalkapallossa ole suuria eroja. Pohjoismainen pelaajakasvatus on varsin samanlaista.

– Totta puhuen en usko, että siinä on suurta eroa. Pohjoismaisten pelaajien kasvatus on aika samanlaista ja he saavat pitkälti identtisellä tavalla palautetta valmentajiltaan. Ruotsissa ja Suomessa pelaajat pelaavat aika samalla tavalla. Mielestäni kummassakin maassa pelaajat haluavat tehdä samalla tavalla töitä.

– Espanjalaiseen jalkapalloon verrattaessa löytyy eroja. Siellä peli perustuu harhautuksiin ja pienen tilan peliin. Sen sijaan täällä käsittelemme paremmin kaksinkamppailutilanteet ja suurten välien pelaamisen.

HJK:lla vetovoimaa, vaikka talouspuolella hävitään kilpailijamaille

Veikkausliigaseuroilla on huomattavasti vähemmän rahaa käytössään kuin Allsvenskan-seuroilla. Sibila tiedostaa rahan merkityksen, mutta luotsin mukaan HJK on siitä huolimatta hyvin houkutteleva seura pelaajille.

– Tietenkin raha määrää. Se on niin jokaisessa urheilulajissa ja yrityksessä. Se vaikuttaa paljon. Mielestäni meillä on kuitenkin HJK:ssa jotain todella erityistä. Olemme kansainvälisesti tunnettu seura. HJK on pelannut monien vuosien ajan europeleissä ja voittaa todella usein liigamestaruuden. Voimme olla hyvin houkutteleva seura monille pelaajille, vaikkei täällä maksetakaan yhtä suuria palkkoja kuin muualla.

HJK on tehnyt talven aikana huomattavan nuorennusleikkauksen. Useat kokeneet pelaajat vaihtoivat maisemaa ja seuran strategiana on luottaa nuorempiin pelaajiin ja omiin kasvatteihin. Sibila koki nuorennusleikkauksen tarjoavan projektin mielenkiintoiseksi.

– Mielestäni sovimme hyvin tähän ideaan, jossa yhdistämme nuoren ja kokeneen joukkueen ja teemme muutoksen joukkueessa. Sovimme hyvin myös siihen filosofiaan, miten haluamme joukkueena pelata. Lopulta oli hyvin helppo valita tämä projekti, sillä se oli minulle todella houkutteleva. HJK:n kaltaisen kansainvälisesti tunnetun seuran valmentaminen on minulle kunnia.

Kun Sibila istuu pitkän päivän päätteeksi sohvalle ja katsoo ottelun jalkapalloa, tykkää hän nähdä etenkin aktiivista ja monipuolista hyökkäyspeliä.

– Nautin sellaisista joukkueista, joita on vaikea puolustaa. Joukkueista, joilla on hyökkäyspäässä erilaisia variaatioita. Pidän siitä, kun vastustaja ei vain yksinkertaisesti osaa puolustaa sitä joukkuetta vastaan. Pidän myös siitä, kun hyökkäävällä joukkueella on niin paljon erilaisia aseita maalipaikkojen luomiseen, jolloin vastustajan puolustus ei ole enää hyvin organisoitu.

Voittaminen on kaikista tärkeintä

Sibilan kotimaassa Espanjassa puhutaan resultadismosta, eli siitä, että vain tuloksella on merkitystä. Peliesitykset voivat jättää toivomisen varaa, mutta se on merkityksetöntä niin pitkään kuin tulokset ovat hyviä. Espanjassa etenkin Diego Simeonea on pidettyä resultadismo-valmentajana.

Resultadismon vastakohtana on pidetty pallonhallintaan ja jatkuvaan hyökkäämiseen perustuvaa positiivista jalkapalloa. Joskus hyvin ja kauniisti pelaaminen voi olla jopa voittamista tärkeämpää. Monet pitävät muun muassa Pep Guardiolaa, Quique Setiéniä ja Xavia kyseistä ilmiötä edustavina valmentajina.

Sibila pitää voittamista kaikista tärkeimpänä asiana. Pitkällä aikavälillä se vaatii kuitenkin hyvää ja tietynlaista pelaamista.

– Kaikista tärkeintä on voittaminen. Meillä on oltava voittava mentaliteetti. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin kilpailusta. Silloin on voitettava. On päiviä, kun jostain syystä et ole hyvässä iskussa, etkä pelaa hyvin, mutta jos sinulla on sellainen mentaliteetti, että teet mitä tahansa uhrauksia voiton eteen, tulet onnistumaan siinä.

– Voittaaksesi pitkässä juoksussa on sinun rakennettava sellainen pelillinen prosessi, joka auttaa voittamaan. Kaikista tärkeintä on kuitenkin voittaa. Kaikki, mitä rakennamme täällä perustuu voittamiseen.

Sibila ei perusta valmennuksellista identiteettiään vain yhteen pelitapaan tai filosofiaan.

– Yritän ottaa ideoita kaikista paikoista. Usein katson huippuvalmentajia, mutta monesti menen paikkoihin, joissa valmentajat eivät ole niin tunnettuja, vaikkakin silti todella hyviä. Heiltä voi oppia paljon. Haluan saada oppia kaikista eri paikoista. Minun on opittava kaikilta eri valmentajilta voidakseni luoda oman filosofiani.

HJK:n peliesitykset jättivät viime kaudella toisinaan parantamisen varaa, mutta Sibilan mukaan se saattoi johtua muun muassa loukkaantumisista. Sibila nosti esiin viime kauden hyvät tulokset.

– Pidin siitä, miten joukkue pelasi. Minulle on ulkopuolelta todella vaikeaa ottaa kantaa siihen, miten muut valmentajat ovat työskennelleet, koska et koskaan tiedä täysin kontekstia. Jonain päivänä sinulta voi puuttua neljä pelaajaa, ja et voi sen vuoksi pelata jollain tietyllä tavalla. Joukkue saavutti suuria asioita. Toke [Korkeakunnas] ja [Toni] Koskela tekivät hyvää työtä, sillä joukkue voitti mestaruuden ja pääsi lohkovaiheeseen.

Sibila otti kantaa väitteeseen liiallisesta taktisuudesta

Sibilan mukaan Veikkausliigassa pelataan taktisesti kypsää jalkapalloa. Joukkueet ovat taktisesti äärimmilleen valmennettuja.

– Suomalainen jalkapallo on taktisesti rikasta. Kaikissa näkemissäni otteluissa joukkueet olleet todella kypsiä taktisesti ja on nähtävissä, miten paljon sen eteen on tehty töitä. Sen näkee siitä, miten joukkueet hyökkäävät, puolustavat ja sijoittuvat kentällä. Pidän siitä paljon, koska sen myötä sarja on taktisesti todella rikas ja valmentajillekin viihdyttävämpi.

Suomessa valmentajat ja pelaajat ovat puhuneet siitä, että itse peli olisi jopa liian taktista, ja se pitäisi rytmin matalana. Sibilan mukaan taktiikka on vääränlainen, jos se hidastaa peliä.

– Minulle taktisuudessa kyse on siitä, että sen on autettava sinua pelaamaan nopeammin. Jos taktisuus saa sinut pelaamaan hitaammin, ei kyseistä taktiikkaa käytetä oikein. Taktiikka on käytännössä asioita, joita puhut joukkueen kesken, jotta asiat tapahtuisivat nopeammin kentällä. Sen myötä ideat on synkronoitu ja joukkue voi pelata vaikka laput silmillään. Siinä vaiheessa, kun taktiikka vaikuttaa peliisi hidastavasti, on mielestäni selvää, ettei valmentaja selitä ideaansa tarpeeksi hyvin pelaajalle.

Sibila on tehnyt muutaman kuukauden ajan töitä Virran kanssa. Virta on toistaiseksi joukkueen päävalmentaja, mutta Sibila toimii pelillisen prosessin kehittäjänä. Sibila kehui vuolaasti työkaveriaan.

– Ossi on nero. Hänellä on loistavia ideoita. Teemme todella hyvin yhdessä töitä päivittäin. Kyse on hyvin työorientoituneesta ihmisestä. Vietämme joskus jopa liikaa aikaa puhuessamme jalkapallosta ja siitä, miten voisimme kehittää joukkuetta. Molempien lopullinen tavoite on sama. Meillä on täysin identtiset ajatukset siitä, miten joukkueen pitää pelata.

– Tietenkin on pikkujuttuja, joista meidän on puhuttava miettiessämme, mikä on parasta joukkuetta varten. Mutta meidän lopulliset tavoitteemme ovat samoja sen suhteen, miten haluamme pelata ja voittaa. Teemme Ossin kanssa paljon brainstormingia ja se kehittää niin minua kuin häntä.

Veikkausliigakausi käynnistyy viikonloppuna. Hallitseva mestari HJK kohtaa avauskierroksella vieraskentällä KuPSin.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS