HELSINKI. Brooklyn Lyons-Foster on saapunut Helsinkiin suuri läpimurto silmissään. Tottenhamin organisaatiossa suuren osan elämästään viettänyt englantilaispuolustaja jätti kotinsa Pohjois-Lontoossa helmikuussa taakseen ja allekirjoitti sopimuksen HJK:n kanssa.

2+1-vuotisen sopimuksen tehnyt Lyons-Foster, 23, liittyi Tottenhamin akatemiaan vain kymmenenvuotiaana. HJK on hänen uransa ensimmäinen uusi luku kasvattajaseuran ulkopuolella.

Toistaiseksi kotoa lähteminen on tuntunut oikealta päätökseltä.

–  Luulin, että tämä olisi ollut vaikeampaa. Olin kotona myös aika itsenäinen. Tämä ei ole ollut liian suuri muutos. Ympäristö on samankaltainen kuin kotona Pohjois-Lontoossa, Lyons-Foster kuvaili tuntemuksiaan SuomiFutis-sivuston haastattelussa.

Lyons-Foster kuului nuorena Englannin U17-maajoukkueesssa lahjakkaaseen ikäluokkaan. Ryhmään kuuluivat Manchester Cityn supertähti Phil Foden, Englannin maajoukkuepuolustaja Marc Guehi ja Borussia Dortmundissa lainalla Manchester Unitedista pelaava Jadon Sancho.

– Lahjakas ikäryhmä. Oli hienoa olla mukana siinä. He ovat saavuttaneet isoja asioita.

Lyons-Foster ei potentiaalistaan huolimatta saanut missään vaiheessa mahdollisuutta Tottenhamin edustusjoukkueessa. Reservijoukkueen kapteenina toimineen nuorukaisen kehitystä ovat varjostaneet vakavat loukkaantumiset.

Erityisesti ensimmäinen suuri takaisku oli englantilaiselle raskas paikka.

– Olin 11 kuukautta sivussa nivelkierukan revettyä oikeassa polvessa. Siinä oli myös henkisiä haasteita, koska se oli ensimmäinen pahempi loukkaantuminen omalla kohdallani ja myös ensimmäinen leikkaukseni. En tiennyt miten käsitellä asiaa.

Veikkausliigassa vastatusten hyvän ystävän kanssa

Lyons-Foster kasvoi Tottenhamissa monipuoliseen rooliin. Puolustaja on pelannut uransa aikana topparina vasempana sekä oikeana laitapuolustajana että keskikentän pohjalla.

Lyons-Foster kertoo viihtyvänsä itse luontaisimmin laitapuolustajan tonteilla. Englantilainen on huomannut suomalaisessa jalkapallossa jo tässä vaiheessa eroja verrattuna Valioliigan reservisarjaan.

– Vaatimustaso on täällä hyvin korkea, mikä on minusta hyvä asia. Valioliigan reservitasolla pelaa paljon nuoria pelaajia. Täällä peli on hieman fyysisempää, kun pelataan miehiä vastaan.

Lyons-Fosterin ensimmäistä Veikkausliiga-kautta maustaa myös erityinen yhteensattuma. Hänen hyvä ystävänsä Tottenhamin akatemiasta, maalivahti Josh Oluwayemi siirtyi tulevaksi kaudeksi Portsmouthista FC Lahteen.

Lyons-Foster ja Olywayemi varttuivat yhdessä Tottenhamin akatemiassa. Nyt entiset Spurs-juniorit päätyivät samaan aikaan Suomeen, mutta eri kaupunkeihin.

Veikkausliigassa hyvä ystävä onkin ensimmäistä kertaa vihollinen.

– Olemme kulkeneet pitkän matkan yhdessä ja tunteneet toisemme 9-10 vuotta. Hän jätti Tottenhamin 1,5 vuotta ennen minua. Olemme hyviä ystäviä. Sen on kuitenkin nyt muututtava, Lyons-Foster avasi historiaansa Olywayemin kanssa.

Lyons-Foster hakee Suomesta kultaa ja kunniaa. Neljästi peräkkäin Suomen mestaruutta juhlineen HJK:n riveihin astuminen herättää englantilaispuolustajassa suurta innostusta.

HJK avaa kautensa Veikkausliigassa tulevana lauantaina vierasottelulla KuPS:ia vastaan.

– Seura yrittää kamppailla paikasta Mestarien liigassa. Meidän odotetaan voittavan, ja haluan olla osana sitä. Haluan voittaa Veikkausliigan ja jokaisen kilpailun, jossa me olemme mukana.

Joni Ahokas
X: @AhokasJoni

LUE MYÖS!