Euroopan suurimpien jalkapallosarjojen (Valioliiga, La Liga, Bundesliiga, Serie A ja Ligue 1) sekä näiden alapuolella olevien sarjatasojen talven siirtoikkuna on nyt kiinni. Joissain Euroopan maissa ja etenkin useissa Euroopan ulkopuolisissa maissa siirtoikkuna on auki edelleen, mutta tänään on hyvä hetki luoda katsaus alkuvuoden 2022 aikana tapahtuneisiin suomalaispelaajien siirtoihin.

Emme käsittele tässä jutussa pelaajia, jotka ovat palanneet ulkomailta Suomeen kaudeksi 2022. Keskitymme myös erityisesti miespelaajiin, vaikka esimerkiksi Helmarien luottopelaaja Eveliina Summanen saikin tammikuussa erinomaisen siirron Tottenhamiin.

Vaikka esimerkiksi Ruotsissa siirtoikkuna onkin auki vielä peräti kaksi kuukautta, ovat myös jo toteutuneet Allsvenskan-siirrot tässä jutussa mukana. Esimerkiksi Huuhkajien laitapuolustaja Niko Hämäläisen huhuttu siirto Djurgårdeniin voi toteutua edelleen, vaikka Englannin siirtoikkuna onkin jo kiinni.

A-maajoukkuetason siirrot

Varsin moni Huuhkajien pelaajarinkiin kuuluva pelaaja löysi itselleen uuden siirron. Yksi kaikkein keskeisimmistä seuranvaihdoista varmistui tosin jo elokuun lopussa, kun luottotoppari Daniel O’Shaughnessyn kerrottiin siirtyvän vuodenvaihteessa 2. Bundesliigassa pelaavaan Karlsruheen. Siirto vaikuttaa onnistuneelta, sillä O’Shaughnessy nousi heti Karlsruher SC:n avaukseen ja on tahkonnut uudessa seurassaan 90-minuuttisia.

Huuhkajien kolmosvahti Carljohan Eriksson siirtyi puolestaan ilmaissiirrolla skotlantilaiseen Dundee Unitediin loistavan Allsvenskan-kautensa jälkeen. Vielä 26-vuotias Eriksson ei ole ensiesiintymistään skottiseuran peliasussa tehnyt. Voi olla, että peliaika on kevään aikana ainakin aluksi kortilla, mutta yleisesti uskotaan, että Dundee Unitedin monivuotinen ykkösvahti Benjamin Siegrist vaihtaa kesällä maisemaa sopimuksensa päättyessä. Tällöin Erikssonilla olisi väylä auki ykköstorjujaksi joukkueessaan.

Laitapuolustaja Nikolai Alho siirtyi puolestaan Unkarin liigasta Kreikan pääsarjan Volos FC:hen. Alho pelasi tammikuun puolivälissä tapahtuneessa Superliiga-debyytissään heti täydet 90 minuuttia, mutta toisessa pelissä tullut lievä vamma pakotti kuitenkin parin pelin huilille. Vamma ei onneksi ole vakava, ja kaikki viittaa siihen, että Alho tuotiin seuraan pelaamaan isoja minuutteja.

Nikolai Alho siirtyi tammikuussa piirun verran kovempaan Kreikan Superliigaan. Kuva: Juha Tamminen

A-maajoukkueeseen vuonna 2021 murtautunut Urho Nissilä vastasi suomalaisittain maantieteellisesti isoimmasta loikasta, sillä kuopiolainen muutti kauas Etelä-Koreaan. Sarjakausi K-liigassa ei ole vielä alkanut, mutta tiukka ulkomaalaiskiintiö merkinnee sitä, että Nissilällekin on Suwon FC:ssä kaavailtu isoa roolia.

Huuhkajissa yhteensä 14 ottelua pelannut, mutta viimeksi ennen koronapandemian alkua esiintynyt Simon Skrabb teki kolmivuotisen sopimuksen Allsvenskanin kärkipään seuroihin lukeutuvaan Kalmariin. Skrabb pelasi kolmessa Suomen EM-karsintaottelussa, mutta putosi kisajoukkuekaavailuista polvivamman vuoksi. Sopimus italialaisen Brescian kanssa purettiin, koska uusi valmentaja Filippo Inzaghi ei nähnyt suomalaiselle käyttöä.

Kenties kaikkein mielenkiintoisin suomalaissiirto nähtiin vasta eilen maanantaina siirtoikkunan viimeisenä päivänä, kun hyökkääjä Marcus Forss lähti Brentfordista loppukauden lainalle Mestaruussarjan Hull Cityyn. Hullin nousuhaaveet ovat jo varsin ohuet, ja tärkeintä Forssin kannalta olisikin saada kevään aikana kunnolla vastuuta ja mielellään maalejakin – sarjatasolla, jolla Forss on ennenkin hyvin onnistunut.

Pikkuhuuhkajat ja A-maajoukkueeseen mielivät

A-maajoukkueessa vielä debytoimattomista pelaajista erittäin mielenkiintoinen oli Niilo Mäenpään jokseenkin yllättävä siirto IFK Mariehamnista puolalaiseen Warta Poznaniin. Warta palaa Ekstraklasan talvitauolta sunnuntaina, ja ainakin harjoituspeleissä Mäenpää on saanut mukavasti vastuuta.

Suomalaisittain kiinnostavia liikkeitä on tapahtunut myös Allsvenskanissa. Saku Ylätupa siirtyi AIK:sta sarjanousija Sundsvalliin, Pikkuhuuhkajien toppari Robin Tihi lainattiin toiseen sarjanousija Värnamoon ja Lucas Lingman siirtyi HJK:sta Helsingborgiin.

Toinen HJK:sta ulkomaille lähtenyt nuori pelaaja oli maalivahti Hugo Keto, jonka uusi seura on norjalainen Sandefjord.

Hugo Kedon uusi seura on norjalainen Sandefjord. Kuva: Juha Tamminen

Pikkuhuuhkajien Terry Ablade puolestaan viettää kevään lainalla Ykkösliigan Wimbledonissa. Abladen pelaajaoikeudet omistaa edelleen Fulham. 20-vuotias kärkimies on pelannut Wimbledonissa neljässä ottelussa 111 minuuttia, mutta debyyttimaalia ei vielä ole syntynyt.

Keskikenttäpelaaja Adam Marhiev lähti siirtotakarajalla Spartaks Jurmalasta lainapestillä italialaiseen SPAL:iin. Lainaan sisältyy myös osto-optio.

Muut siirrot

Taustalla nähtiin myös paljon pienemmän profiilin siirtoja, jotka ovat pysyneet suurelta yleisöltä enemmän tai vähemmän piilossa. Moni suomalainen lähti koettamaan kykyjään esimerkiksi Italian alemmille sarjatasoille. Kaikkein leimallisin nykytrendi onkin, että Serie A:n ja Serie B:n akatemia- eli Primavera-joukkueissa pelaa valtava määrä nuoria suomalaisia – jo pitkälti toistakymmentä.

Kaikki siirrot listattuna:

Daniel O’Shaughnessy, HJK -> Karlsruher SC (2. Bundesliiga)
Carljohan Eriksson, Mjällby -> Dundee United (Skotlannin Valioliiga)
Nikolai Alho, MTK Budapest -> Volos FC (Kreikan Superliiga)
Urho Nissilä, KuPS -> Suwon FC (K-liiga)
Simon Skrabb, Brescia -> Kalmar (Allsvenskan)
Marcus Forss, Brentford -> Hull City (Championship, laina)
Niilo Mäenpää, IFK Mariehamn -> Warta Poznan (Ekstraklasa)
Saku Ylätupa, AIK -> Sundsvall (Allsvenskan)
Robin Tihi, AIK -> Värnamo (Allsvenskan, laina)
Lucas Lingman, HJK -> Helsingborg (Allsvenskan)
Terry Ablade, Fulham -> Wimbledon (Ykkösliiga, laina)
Adam Marhiev, Spartaks Jurmala -> SPAL (Primavera, laina)

Otto Kemppainen, RoPS -> Hellas Verona (Italia, Primavera)
Joel Mattsson, IFK Mariehamn -> Vejle BK (Tanska, paluu lainalta)
Tobias Fagerström, HSV II -> FC Teutonia 05 (Saksa, Regionalliga)
Elias Tamburini, ÍA Akranes -> 1. FC Phönix Lübeck (Saksa, Regionalliga)
Daniel Armstrong, Ilves -> Atalanta FC (Italia, Primavera)
Lauri Ala-Myllymäki, Venezia -> US Triestina (Italian Serie C, laina)
Akseli Ollila, EIF -> Sasso Marconi (Italian Serie D)
Nikolas Saira, AC Oulu -> Olbia Calcio (Italian Serie C)
Miska Rautiola, Ilves -> Doxa Dramas (Kreikan 3. sarjataso)
Dani Hatakka, Honka -> Keflavik (Islanti)
Stephen Obeng, MYPA (2020) -> Nereto (Italia, Serie D)
Joona Lahdenmäki, RoPS -> Bologna (Italia, Primavera)
Kalle Wallius, Klubi-04 -> Bologna (Italia, Primavera)
Dren Terrnava, TPS -> Lecce U17