Kakkosen kausiennakko 2021: Veikkausliigalegendoja ja tähtiloistoa – vielä kerran Litti?

C-lohko – neljän vuosikymmenen ihme

Joukkueet

 • FCV (Jyväskylä)
 • GBK (Kokkola)
 • VIFK (Vaasa)
 • Kraft (Närpiö)
 • JBK (Pietarsaari)
 • Hercules (Oulu)
 • JJK (Jyväskylä)
 • OLS (Oulu)
 • OTP (Oulu)
 • Kemi City FC
 • RFA (Rovaniemi)
 • SJK Akatemia (Seinäjoki)

Niin sanotun pohjoislohkon kärkitaisteluissa on totuttu perinteisesti näkemään Veikkausliigan seurojen kakkosjoukkueita tai yhteistyöseuroja. Nytkin näitä on kaksi.

KuFu98 toki siirtyi B-lohkoon ja RoPS putosi Veikkausliigasta, mutta SJK Akatemia sen sijaan palasi Kakkoseen ja kuuluu varmasti taas lohkon voittajasuosikkien joukkoon. Veikkausliigaan noussut AC Oulu puolestaan tekee yhteistyötä OLS:n kanssa.

Brian Page valmentaa Kakkoseen palannutta SJK Akatemiaa. Kuva: Juha Tamminen

Ykkösen yhteistyöseuroja joukossa on puolestaan RoPS:n akatemian RFA:n lisäksi myös Jaron kumppani JBK, VPS:n kanssa yhteistyötä tekevä VIFK sekä KPV:n yhteistyöseura GBK. Käytännössä siis puolilla C-lohkon joukkueista on ylemmillä sarjatasoilla yhteistyökumppani.

Lohkon kärkipäässä tultaneen näkemään useampi kuin yksi kolmesta oululaisjoukkueesta. Vuonna 1998 perustettu Hercules on tehnyt tasaisesti nousua Nelosesta Kakkosen kärkikahinoihin, ja viime vuonna se sijoittui jo lohkonsa toiseksi vain neljä pistettä Ykköseen nousseen JIPPO:n takana.

Hercules voi hyvinkin olla pian Ykkösen kamaa, ja lähtenee kauteen lohkon voittajasuosikkina. OLS puolestaan hyötynee entistäkin enemmän yhteistyöstään AC Oulun kanssa.

Oman mielenkiintoisen panoksensa lohkoon antavat myös jyväskyläläiset JJK ja FCV. Kaksikko pelasi viime kaudella kolme jännittävää ja tasokasta derbyä, ja Keski-Suomessa on selvä tyhjiö vähintään Ykkösen tasoiselle joukkueelle. FC Vaajakoski vaikuttaa viime vuotta valmiimmalta joukkueelta, ja JJK:nkin luulisi hamuavan kärkikahinoihin.

JJK vahvistui ensi kaudeksi Ykköseen nousseen JIPPO:n kapteenilla Antti Åkella. Kokenut toppari muutti Jyväskylään liikuntatieteiden opintojen takia, ja vahvistaa varmasti Kettujen alakertaa.

JJK:ssa jatkaa myös 13 maalillaan viime kaudella lohkon maalitilaston voittanut hyökkääjä Robin Saastamoinen. JJK:n ainoa ulkomaalaispelaaja on 25-vuotias ranskalainen keskikenttämies Antoine Lemarié, joka pelasi viime kaudella Kakkosta FC Espoossa.

JJK:n pelit on tälläkin kaudella nähtävissä ilmaiseksi Keskisuomalaisen verkkosivuilla legendaarisen Tapio Suomisen selostamina.

Laadukkaan keskuspuolustajan sai myös naapuriseura FCV, jonka riveihin liittyi Toni Takamäki Jarosta. FCV:n maalivahti Ville Viljala valittiin viime kaudella oman lohkonsa parhaaksi.

26-vuotias Ville Viljala pelasi kaudella 2016 yhdeksän ottelua Veikkausliigassa. Vyöllä on myös 46 peliä Ykkösessä ja joitain poikamaaotteluita. Kuva: Juha Tamminen

FC Vaajakosken riveissä huomionarvoista on 39-vuotiaan Tomi Karlstedtin jatko. Karlstedt on Vaajakosken Kuohun kasvatti, joka on ollut FCV:n kuvioissa jo 90-luvun loppupuolelta asti.

Hän pelasi kaudella 2007 JJK:ssa Ykköstä, mutta on edustanut muutoin aina FCV:tä. Karlstedt on tehnyt Kakkosessa lähes sata maalia, ja on yksi sarjatason historian tehokkaimmista pelaajista. Valtaosan urastaan Karlstedt on pelannut hyökkääjänä, mutta viime aikoina hänestä on muovautunut laitapuolustaja.

Sarjanousija OTP teki takalinjoilleen pari ylemmiltä sarjatasoilta tuttua nigerialaiskiinnitystä. Alexander Jibrin pelasi viime kaudella Ykköstä AC Oulussa ja Samuel Olabisi Veikkausliigaa RoPS:ssa.

Myös Herculesista tulleella Simon Thurlingilla on kokemusta Ykkösestä muutaman vuoden takaa. OTP:n riveissä nähdään tällä kaudella myös valmentajalegenda Miika Juntusen nuorempi poika Joona.

SJK Akatemian kiinnostavin uusi nimi on HJK Klubi 04:sta värvätty pelintekijä Nooa Laine. Laine saanee Seinäjoella isoja minuutteja, ja jos kaikki menee hyvin, hän saattaa päästä haistelemaan jo tällä kaudella pääsarjan ilmapiiriä. SJK Akatemian värväyksiin lukeutuu myös 20-vuotias argentiinalainen keskikenttäpelaaja Valentin Gasc, joka on pelannut jopa Argentiinan alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa.

Lohkon suurin suosikki Hercules vahvistui useammalla viime kaudella AC Oulussa pelanneella pelaajalla. Joukkuetta vahvistavat Veikkausliigassakin 24 ottelua pelannut laitapuolustaja Kristian Heinolainen, keskikentän pohjapelaaja Samuli Leppälä ja hyökkääjä Sami Karjalainen.

VIFK:n Sudanissa syntynyt nuori laitapuolustaja Hane Birhane on ollut harjoituskaudella erittäin maaliahneessa vireessä ja hakee lopullista läpimurtoa Kakkosessa.

Valmennuspuoleltakin löytyy kiinnostavia nimiä. SJK Akatemiaa luotsaa edustusjoukkueestakin tuttu Brian Page. JJK pudotti pienen pommin vain vähän ennen kauden alkua, kun se erotti täksi kaudeksi palkatun AC Kajaanin entisen valmentajan Ari Kosken toimestaan. Kosken paikan valmentajana ottaa Stephen Clark.

Palaako Jari Litmanen pelikentille? Lue A-lohkon esittely seuraavalta sivulta.

Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla Kakkosen A-lohkon esittely