Kakkosen kausiennakko 2021: Veikkausliigalegendoja ja tähtiloistoa – vielä kerran Litti?

A-lohko – vielä kerran Litti?

Joukkueet

 • Atlantis (Helsinki)
 • Kiffen (Helsinki)
 • JäPS (Järvenpää)
 • KäPa (Helsinki)
 • Reipas (Lahti)
 • MiPK (Mikkeli)
 • MYPA (Kouvola)
 • NJS (Nurmijärvi)
 • PKKU (Tuusula)
 • PeKa (Kotka)
 • PEPO (Lappeenranta)
 • KuFu-98 (Kuopio)

Kakkosessa pelaa tällä kaudella vähemmän joukkueita Helsingistä kuin kertaakaan aiemmin nykyisellä kolmen lohkon aikakaudella. Kun vielä vuonna 2016 helsinkiläisiä oli Kakkosessa peräti kahdeksan ja viime kaudellakin viisi, on tällä kaudella pääkaupunkilaisia sarjassa vain kolme.

Ne kaikki – Atlantis, Kiffen ja sarjanousija Käpylän Pallo – pelaavat tällä kaudella A-lohkossa tai ”itälohkossa”, jos niin halutaan sanoa. Helsinkiläisderbyjä vartovien kannattaa siis seurata tätä lohkoa tarkkaan.

Vaikka Käpylän Pallo onkin sarjanousija, voi siitä povata kenties helsinkiläisseuroista kovinta. KäPa on saanut seudun muista seuroista mukavasti vahvistusta, ja päävalmentajana aloittaa 32-vuotias Ossi Virta, jonka KTP:n kapteeni David Ramadingaye risti viime syksyn Veikkausliigan nousujuhlissa ”seuraavaksi Markku Kanervaksi”.

Virta työskenteli viime vuosina KTP:n kakkosvalmentajana ja sitä ennen SJK:n akatemian johtajana, ja palaa nyt takaisin kasvattajaseuraansa KäPa:an.

Ossi Virta pokkasi syksyllä 2015 SJK:ssa Veikkausliigan mestaruusmitalin. Kuva: Juha Tamminen

KäPa:n uusista pelaajista Ykkösen tasolta kokemusta joukkueeseen tuovat esimerkiksi tammikuussa seuraan liittyneet Joonas SalmiPatrik Ahonen ja Jani Kaukomaa. Kiinnostava tulokas on myös Peimari Unitedissa viime kaudella pelannut nuori portugalilainen João Vivas, jota KäPa:lle suositteli Gnistanin portugalilaisvalmentaja Ricardo Duarte.

Vahvan joukkueen on kasannut myös Atlantis. Uudeksi valmentajaksi seura palkkasi Mikkelin Pallo-Kissoja viime kaudella valmentaneen Tommi Ekmarkin, joka toi mukanaan Helsinkiin peräti neljä vanhaa pelaajaansa.

Ehkä tärkein heistä on MiPK:n viime kauden kapteeni Antti-Pekka Kesonen, jonka Ekmark tuntee jo kouluvuosilta. Kesonen pelasi viime kaudella kaikki MiPK:n peliminuutit. Myös hyökkääjä Ali Al-Musawi pelasi Mikkelissä vahvan kauden. Päävalmentaja Ekmark toimii tällä kaudella myös Veikkausliigan HIFK:n valmennusryhmässä.

Atlantiksen maalivahtina pelaa Kamerunin vuoden 2014 MM-joukkueeseenkin kuulunut Sammy Ndjock. 31-vuotias Ndjock pelasi vuosina 2018-2020 MP:ssä, kunnes siirtyi kesken viime kauden Veikkausliigaan RoPS:n maalille.

Kokemusta Atlantiksessa edustaa myös 33-vuotias sierraleonelaishyökkääjä Obi Metzger, joka pelasi vuosina 2011 ja 2012 Veikkausliigaa Hakassa. Atlantiksessa Metzger aloittaa jo seitsemännen perättäisen kautensa. Atlantiksen managerina toimii edelleen muusikko ja viihdehahmo Aarne Tenkanen.

Hakassa Veikkausliigaa pelannut Obi Metzger alkaa olla Atlantiksessa jo melkoinen seuraikoni. Kuva: Juha Tamminen

Lohkon voittajasuosikkeihin lukeutuu ilman muuta lappeenrantalainen PEPO, joka jäi viime kaudella A-lohkossa toiseksi viisi pistettä PK-35:n taakse. PEPO:n valmentajana jatkaa viime elokuussa päävastuuseen noussut Janne Muhli.

Tärkein uusi hankinta on EIF:stä saapunut kanadalainen laitapelaaja Zachary Sukunda. PEPO:ssa pelaa tälläkin kaudella myös bundesliigaseura 1. FC Kölnin kasvatti Leon Augusto. Portugalilainen sai alkuvuodesta sopimuksen KPV:hen, mutta pesti purettiin koeajan puittessa, ja niin hän palasi takaisin Lappeenrantaan.

Etelä-Karjalassa jatkaa myös lohkon viime kauden parhaaksi puolustajaksi valittu, kokenut serbipuolustaja Milan Josimov, joka tunnetaan myös vaarallisista erikoistilanteistaan.

Järvenpään Palloseura esittelee faneilleen myös Veikkausliigasta tutun pelaajan, kun riviin astuu etenkin TPS:stä hyvin muistettava Aleksi Ristola. Viimeiset kaksi kautta Ristola on edustanut Kolmosen TiPS:iä. Kaudella 2019 syntyi 28 maalia 18 Kolmosen ottelussa.

Kymenlaakson ylpeys MYPA jäi viime kaudella selvällä erolla Ykkösen jumboksi saatuaan 22 ottelusta vain kuusi pistettä. Perinteikkään MYPA:n visiitti Ykköseen kesti tällä kertaa kaksi vuotta, ja nyt Kouvolassa haetaan taas vauhtia Kakkosesta. MYPA:n avainpelaajista Anttoni Huttunen (KTP) ja Nuutti Laaksonen (JIPPO) löysivät uuden seuran ylemmiltä sarjatasoilta.

MYPA:n kiinnostavin värväys on paluun tekevä Tomi Räikkönen, joka teki MYPA:lle kaudella 2018 Kakkosessa kahdeksan maalia. Vielä tärkeämpää on viimeisten kolmen kauden ajan MYPA:n tehokkaimpiin pelaajiin lukeutuvan Jussi-Pekka Rämän jatko seurassa.

Nurmijärveläinen NJS jäi viime kaudella A-lohkossa sijalle yhdeksän, mutta sillä oli riveissään kuitenkin pari suurta onnistujaa. 28-vuotias maalivahti Otso Knuuttila valittiin lohkon parhaaksi maalivahdiksi. 19-vuotias Miro Salminen teki puolestaan toisella Kakkosen kaudellaan komeat kymmenen maalia ja sijoittui A-lohkon maalitilastossa jaetulle kakkossijalle. Molemmat jatkavat pelaamista NJS:ssä.

Kakkosen A-lohkosta löytyy myös kovia valmentajanimiä. PKKU:ta valmentaa pelaajana kolme suomenmestaruutta voittanut Rami Hakanpää. Ykkösmaalivahti ja kapteeni puolestaan on 22-vuotias HJK:n kasvatti ja entinen poikamaajoukkuepelaaja Robin Källman.

Vaan kun nimekkäistä valmentajista puhutaan, täytyy katseet kääntää ehdottomasti Lahteen. Perinteikkään Lahden Reippaan valmentajana aloitti lokakuussa pelaajana komean uran tehnyt ja valmentajana pitkään niin Veikkausliigassa kuin Pikkuhuuhkajissakin työskennellyt Tommi Kautonen.

Joulukuussa julkisuuteen annettiin sitten vihje, että valmennusryhmään liittyy myös Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija, ”Auge” Kautosen lapsuudenystävä Jari Litmanen.

Litmanen asuu Virossa eikä ole välttämättä ihan säännöllisesti Reippaan mukana. Helmikuussa Radio Voimalle antamassaan 50-vuotisssynttärihaastattelussa ”Kuningas” antoi pieniä toiveita siitä, että voisi joskus vielä jäähyväisottelun pelata, jos Lahden Kisapuisto pantaisiin kuntoon. Ehkä kaikkein toiveikkaimmat Kakkosen seuraajat näkevät jo päiväunia siitä, että Litti nähtäisiin kentällä jo tällä kaudella.

Jos tähdistä puhutaan, niin Jari Litmaselle ei Kakkosessa löydy haastajaa. Kuva: Juha Tamminen

Historiansa 130. juhlavuotta viettävän Reippaan merkittävin uusi pelaajavahvistus on 20-vuotias hyökkääjä Tomi Kult. Kult pelasi jo toissa kaudella FC Lahdessa kymmenen veikkausliigaottelua ja vietti viime kauden AC Kajaanissa.

Sami Rähmönen, Tomas Hradecky ja Tomi Maanoja tähdittävät niin sanottua länsilohkoa. Lue B-lohkon esittely seuraavalta sivulta.

Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla Kakkosen B-lohkon esittely