EM-kisojen avauspotkuun on aikaa tasan viikko. Suomi pelaa viimeisen harjoitusottelunsa ennen EM-lopputurnausta Viroa vastaan perjantaina Helsingin Olympiastadionilla. Ottelu käynnistyy kello 19.

Huuhkajien EM-kenraaliin pääsee myös pitkästä aikaa yleisöä stadionille. Olympiastadionin yleisökapasiteetista voidaan hyödyntää noin kolme prosenttia, eli paikalla nähdään 1 250 katsojaa. Liput ovat kuitenkin jo loppuunmyyty.

Näin katsot pelin ilmaiseksi

Suomen ja Viron välinen harjoitusottelu näkyy maksulliselta V Sport Jalkapallo -kanavalta sekä suoratoistopalvelu Elisa Viihde Viaplaysta. Ottelu ei näy Viafreeltä. Sen sijaan Elisa Viihde Viaplay on mahdollista ottaa kahden viikon ilmaiseen kokeilujaksoon. Tilaus jatkuu sen jälkeen maksullisena, mutta sen voi irtisanoa milloin tahansa.

Ottelun studio-osuus käynnistyy jo kello 18. Studiota juontaa Tuomas Tahvanainen ja asiantuntijoina kuullaan Pasi Rautiaista ja Mika Kottilaa. Ottelun selostaa Ville Kuusinen.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Viaplay Urheilu

@ViaplayUrheilu
@Huuhkajat kohtaa Viron viimeisessä EM-kisoihin valmistavassa ottelussa perjantaina 4. kesäkuuta! Ottelu on mahdollista nähdä veloituksetta Elisa Viihde Viaplayssa. 👇

⚽️ Suomi – Viro 4.6. klo 18:00 (studio)
📺 Elisa Viihde Viaplay & V sport jalkapallo

#Huuhkajat #EMkisat

Kuntopuntari

Viisi edellistä ottelua: Suomi (H-H-T-T-H)

 • 29.5. Ruotsi – Suomi 2-0 (harjoitusottelu)
 • 31.3. Sveitsi – Suomi 3-2 (harjoitusottelu)
 • 28.3. Ukraina – Suomi 1-1 (MM-karsinnat)
 • 24.3. Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 2-2 (MM-karsinnat)
 • 18.11.2020 Wales – Suomi 3-1 (Nations League)

Viisi edellistä ottelua: Viro (V-H-H-H-H)

 • 1.6. Liettua – Viro 0-1 (Baltic Cup)
 • 31.3. Ruotsi – Viro 1-0 (harjoitusottelu)
 • 27.3. Valko-Venäjä – Viro 4-2 (MM-karsinnat)
 • 24.3. Viro – Tshekki 2-6 (MM-karsinnat)
 • 12.1. Ferencvaros – Viro 1-0 (harjoitusottelu)

Poissaolot

Suomi

 • Sauli Väisänen (selkävamma, joutui jättämään EM-kisajoukkueen)

Viro

Arvioidut avauskokoonpanot

Suomi

Päävalmentaja Markku Kanerva kertoi, että joukkueen terveystilanne on hyvä Viro-ottelun alla. Kaikki mukana olevat pelaajat ovat pystyneet harjoittelemaan täysipainoisesti. Kommentin perusteella Viro-ottelussa Suomi lähtenee kentälle ykkösmiehistöllään tai ainaki hyvin lähellä parasta kokoonpanoaan.

On kuitenkin selvää, ettei Kanerva tässä vaiheessa ota riskejä esimerkiksi nilkkavammasta toipuneen Teemu Pukin tai polvea kuntouttaneen Tim Sparvin kanssa. Myös polvivaivasta kärsinyt Joel Pohjanpalo tuskin pelaa isoja minuutteja. Joka tapauksessa kaikki nämä pelaajat saatetaan nähdä kentällä Viroa vastaan.

Kokoonpano elää varmasti pelin aikana melkoisesti, koska käytössä on jälleen seitsemän vaihtoa. Myös peliryhmitys saattaa elää pelin aikana. Suomi on usein lähtenyt ennalta heikompaa vastustajaa vastaan 4-4-2-ryhmityksellä, mutta Kanerva haluaa varmasti nähdä 5-3-2-muodon vielä ennen EM-avausta. Ennen kaikkea Kanerva haluaa kokemuksia viiden puolustajan linjan pelaamisesta yhdessä ennen Tanska-ottelua.

Maalissa nähtäneen Lukas Hradecky, jolle peli tuo tärkeää pelituntumaa ennen EM-kisoja. Puolustuslinjassa vastuuta saanevat peruspilarit Joona Toivio ja Paulus Arajuuri. Suomen vasemman laidan topparin paikka on mielenkiintoinen. Mikäli Daniel O’Shaughnessy saa vastuuta vasempana topparina, voi mies olla lähellä avauksen paikkaa myös Tanskaa vastaan.

Vasempana wingbackina saatetaan nähdä avauksessa Jere Uronen, mutta hän tuskin koko peliä pelaa, ja peliaikaa lienee myös luvassa joukkueeseen viimeisimpänä nostetulle Niko Hämäläiselle. Oikealla laidalla aloittanee Jukka Raitala, mutta sielläkin saatetaan peliaikaa antaa Nikolai Alholle tai Pyry Soirille pelin aikana.

Keskikentän keskustassa nähtäneen Glen Kamara, joka on saanut levätä pidempään raskaan sarjakauden jälkeen. Myös Tim Sparvin polvi halutaan kokeilla tositoimissa jälleen, mutta luultavasti miestä säästellään vielä niin, että kapteeni pelaisi esimerkiksi vain toisen puoliajan. Keskikentällä peliminuutteja saanee myös Rasmus Schüller, joka oli Ruotsi-pelistä vielä sivussa reisivamman takia.

Norjalaisen Brannin Robert Taylor liittyi joukkueeseen tällä viikolla, ja mies lienee heti avauksesta kentällä.

Suomen hyökkäysosasto on varsin mielenkiintoinen. Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo ja Marcus Forss ovat pelikuntoisia, joten voisi olettaa, että kaikille jokunen minuutti irtoaa. Robin Lod liittyi vasta tällä viikolla joukkueen mukaan, mutta peliaikaa lienee luvassa myös hänelle.

Isossa kuvassa Kanerva haluaa varmasti nähdä niitä pelaajia, jotka avauksessa ovat Tanskaa vastaan. Rasitusta kuitenkin säädellään vielä niin, ettei monikaan Tanska-pelissä avauksessa nähtävistä pelaajista pelaa kokonaista ottelua.

Huuhkajien arvioitu avauskokoonpano Viroa vastaan.

Viro

Viro pelasi viime tiistaina edellisen ottelunsa Liettuaa vastaan, joten joukkueessa saatetaan nähdä jonkin verran vaihtuvuutta. Tätä lupaili myös päävalmentaja Thomas Häberli, joka on luottanut Viron kanssa hyvin samanlaiseen pelisysteemin, millä Huuhkajat pelaa, eli 5-3-2-muotoon.

Viron joukkueesta löytyy pari suomalaisille tuttua pelaajaa Veikkausliigasta. Laituri Henrik Ojamaa edustaa nykyään tallinnalaista FC Floraa, mutta hän pelasi RoPS:ssa kaudella 2012. Henri Anier pelasi sen sijaan FC Lahdessa kaudella 2018. Laitapuolustaja Artur Pikk edustaa tällä hetkellä Kuopion Palloseuraa.

Pikk ja Anier olivat avauksessa Liettuaa vastaan, mutta Ojamaa ei vastuuta saanut. Ojamaa saanee mahdollisuuden Suomea vastaan. Arsenalin 19-vuotias akatemiamaalivahti Karl Hein saattaa saada näyttöpaikan Suomea vastaan. Nuoresta iästään huolimatta hän on esiintynyt jo kuudesti Viron maajoukkueessa.

Kommentit

Kanerva näkee Viron vaikeana vastustajana, mikä huomattiin jo ensimmäisellä Nations League -kaudella, jolloin Suomi onnistui voittamaan molemmat ottelut niukasti maalein 1-0. Vieraissa Teemu Pukin voittomaali nähtiin vasta lisäajalla.

[readmore from=huuhkajat]

– Jos mietitään niitä pelejä aikanaan Kansojen liigassa, niin kyllä ne tiukkoja pelejä oli, mutta saatiin voitot. He ovat käyttäneet paljon 5-3-2-ryhmitystä, jota mekin olemme käyttäneet viime aikoina. Siitä tulee mielenkiintoinen battle sitäkin kautta.

Kanervan mukaan Suomen päätavoitteet ovat puolustuksen pitäminen ja maalipaikkojen luonti matalaa blokkia vastaan.

– Voi olla, että he vetäytyvät vähän alemmas ja puolustavat useamman pelaajan voimin. Maalipaikkojen luonti on avainjuttu ja sitä on harjoituksissakin mietitty. Nyt pannaan myös ovet säppiin, eikä päästetä maaleja. Se on tärkeää EM-kisoissa menestymisen kannalta, että vastustaja ei pääsisi vaarallisille maalipaikoille ja saataisiin pidettyä nolla. Se on ollut myös meidän voiton takuu, jos peilataan meidän historiaamme, Kanerva sanoi.

Pukin pelaamisesta Kanerva antoi salamyhkäisen vastauksen.

– Kaikki ovat harjoitelleet täysillä. Teemun kuntoutus on mennyt erittäin hyvin. Voi olla, että Teemu nähdään perjantaina kentällä, Kanerva sanoi.

Viron sveitsiläinen päävalmentaja Thomas Häberli oli varsin tyytyväinen joukkueensa esitykseen Liettuaa vastaan Baltic Cupissa, kun Viro nappasi ottelusta 1-0-voiton. Joukkueen pelaajatilanne on Häberlin mukaan erinomainen ennen Suomi-ottelua.

– Olemme totta kai todella tyytyväisiä voitosta. Nyt keskitymme seuraavaan peliin. Pelaajatilanne on normaali, ei mitään ihmeitä siis. Pystymme peluuttamaan Suomea vastaan vähän uusia pelaajia myös.

Häberli kehui Suomea ja odottaa vaikeaa ottelua.

– Vaikea vastustaja. Se on heille viimeinen ottelu ennen EM-kisoja. Se, että he osallistuvat EM-kisoihin, kertoo kaiken joukkueesta. He pelaavat todella hyvää jalkapalloa ja pelaajat ovat fyysisesti vahvoja. Tiedämme heidän olevan todella vahva vastus, mutta odotamme peliä innolla, Häberli totesi.

LUE MYÖS: