Seurajoukkueiden europelit muuttuvat ensi kaudeksi.

Joukkuemäärä niin Mestarien liigassa, Eurooppa-liigassa kuin Konferenssiliigassa kasvaa. Lohkovaiheen tilalle tulee sarja, jossa kuitenkaan kaikki joukkueet eivät kohtaa toisiaan.

Sarjavaiheen pelejä tulee kaikille joukkueille kahdeksan nykyisen lohkovaiheen kuuden sijaan. Myös pudotuspeleihin pääsee suurempi määrä joukkueita.

SuomiFutis-sivuston haastattelussa HJK:n toimitusjohtaja, Euroopan seurajoukkueiden yhteistyöjärjestön ECAn varapuheenjohtaja ja UEFA Club Competitions Committeen varapuheenjohtaja Aki Riihilahti hehkutti uudistuksia.

– Olen ollut ihan alusta saakka siinä. UEFA Club Competitions Committeessa tehtiin formaattisuunnittelu ja -muutokset sekä rahanjako. Olen kaikissa ollut hyvinkin isossa roolissa, Riihilahti sanoi.

– Muutokset ovat erinomaiset. Ne nostavat merkityksellisten pelien määrää. Jokaisella pelillä on iso panos. Se antaa isommalle määrälle maita ja seuroja mahdollisuuden pelata pidempään ja parempia pelejä. Taloudellinen arvo nousee 3,6 miljardista 4,6 miljardiin vuodessa.

– Ennen kaikkea keskisuurille ja pienille maille tämä oli täysin game changer, lottovoitto. Ne saavat karsintakierroksilla enemmän mahdollisuuksia päästä pidemmälle ja lohkovaiheeseen, ja solidaarisuusrahat tuplaantuvat niille, jotka eivät ole ollenkaan mukana. Tämä on erittäin hyvä ja tervetullut muutos. Se pitää erityisesti koko urheilupyramidia pystyssä.

– Uskon, että tämä on yleisölle jopa parempi, kun opitaan ja ymmärretään, miten se itse asiassa toimii. Se luo todella mielenkiintoiset viimeiset kierrokset vaikka lohkovaiheen peleille kaikissa kolmessa kilpailussa.

Lue koko Riihilahti-haastattelu tästä. Haastattelussa puhutaan uusien europeliformaattien lisäksi HJK:n valmentajasotkusta, suomalaisen futiksen tilasta, HJK:n taloudesta, Superliigasta ja tiiviistä kilpailukalenterista.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS