© Kuva: Getty Images

Maaottelureissut niittävät pelaajia kuin heinää: ”Kohta aletaan vaatia rahaa loukkaantumisista”

Taas tälläkin jalkapallon maaottelutauolla olemme saaneet todistaa lukuisia loukkaantumisia. Tuorein niistä on Manchester Cityn ykkösmaalivahti Claudio Bravo, joka loukkasi lonkkansa Chilen ja Kolumbian välisessä ottelussa ja joutui tulemaan vaihtoon.

Aiemmin tällä viikolla Manchester Unitedin Marouane Fellaini loukkaantui Belgian harjoituksissa ja Arsenalin Alexis Sanchez Chilen harjoituksissa.

Nämä tilanteet saavat pelaajille huimia summia maksavat seurat takuulla kuohuksiin. Maaottelut ovat palkattomia edustuksia, eikä seurajoukkue voi kieltää pelaajiaan osallistumista niihin.

On aivan varmaa, että jossakin kohtaa herää keskustelu siitä, pitäisikö maiden jalkapalloliittojen alkaa maksaa jonkinlaista korvausta seurajoukkueille, jos pelaaja loukkaantuu maajoukkuereissulla. Tulonmenetykset ovat nimittäin valtavia. On oikeastaan ihme, ettei asiasta ole muutamaa kommenttia enempää keskusteltu.

Supertähtien seurajoukkueiden valmentajat viettävät juuri nyt piinaviikkoa. On varmasti kaikkea muuta kuin rauhoittavaa katsella maaotteluita ja odotella sydän syrjällään viestejä pelaajien terveydentilasta. Yhtään helpompaa ei ole seurajohdolla; ensin pulitat pelaajasta vaikkapa 80 miljoonaa euroa ja maksat hänelle 300 000 euron viikkopalkkaa. Sitten paukahtaa reisi maaottelussa ja kausi on siinä.

Toisaalta loukkaantumiset kuuluvat lajiin ja monesti on hankala määritellä, onko jokin vamma saanut alkunsa jo ennen maaottelukomennuksia. Tulkinta on epämääräinen.

Maaotteluita suurempi syy loukkaantumisiin on toki nykyiset käsittämättömät pelimäärät. Esimerkiksi Cristiano Ronaldo pelasi viime kauden aikana noin 70 ottelua. Hänen kauteensa mahtui kaksi kuukautta, jolloin pelejä ei ollut, koska kesällä pelattiin EM-lopputurnaus. Ottelut tulivat siis kymmenen kuukauden haarukkaan, mikä tarkoittaa seitsemää peliä kuukauteen eli joka neljäs päivä – lähes läpi vuoden. Ei ihme, että monella kroppa prakaa.

Lisäksi maaottelureissut etenkin Etelä-Amerikkaan ovat kaikkea muuta kuin palauttavia keholle aikaeroineen päivineen. Ja kun ensi viikolla pelataan vielä tiistaina ja keskiviikkona MM-karsintaa, jatkuvat kansalliset liigat heti seuraavana viikonloppuna. Ihme on, ettei useampikin pelaaja loukkaannu.

On vain ajan kysymys, koska jollakin valmentajalla menee hermot. Villi arvaukseni on, että asian ottaa ensimmäisenä esille Arsenalin Arsene Wenger.

LAURI HOLLO