Huuhkajat voi valmistautua keskiviikkoiseen vieraspeliinsä Walesissa hyvällä itseluottamuksella paitsi neljän pelin voittoputkensa ansiosta, niin myös siksi, että Cardiff on ollut Suomelle erittäin hyvin sopiva pelipaikka. Wales ei ole voittanut Suomea kotikentällään viiteen otteluun, ja näistä viimeiset neljä on pelattu Cardiffissa.

Maiden kaksi ensimmäistä peliä Walesin maaliperällä (vuosina 1971 ja 1987) kotijoukkue vei, mutta sen jälkeisissä viidessä pelissä Suomi on ollut parempi kahdesti, kun kolmesti on pelattu tasan. Tässä jutussa keskitymme neljään edelliseen Cardiffin kohtaamiseen.

Lähes 74 000 katsojaa vetävä komea Walesin kansallispyhättö Millennium Stadium avattiin Cardiffiin palloilulajien otteluita varten vuonna 1999. Wales pelasi stadionilla ensimmäisen maaottelunsa juuri Suomea vastaan maaliskuussa 2000. Ottelussa tehtiin Walesin maajoukkueen silloinen yleisöennätys 65 614 katsojaa.

Suomi oli epäkohtelias vieras, ja pilasi avajaiset voittamalla ystävyysottelun maalein 2-1. Suomen maalit syntyivät Jari Litmasen jalasta ja Walesin Nathan Blaken omana maalina. Walesille osui tänään rikosepäilyn vuoksi sivussa oleva päävalmentaja Ryan Giggs. Kentällä nähtiin myös Huuhkajien valmennusryhmään kuuluva Mika Nurmela sekä nykyisen A-maajoukkuepelaajan Onni Valakarin isä Simo Valakari.

Jari Litmanen teki maalin Walesin ensiesiintymisessä Millennium Stadiumilla maaliskuussa 2000, ja auttoi siten Suomen 2-1-voittoon Cardiffissa. Kuva: Getty Images

Seuraavan kerran Suomi palasi Millennium Stadiumille syyskuussa 2003 pelatussa EM-karsintaottelussa. Tuolloin katsojia oli paikalla jo 72 500. Ottelu päättyi 1-1-tasapeliin Simon Daviesin vietyä Walesin alussa johtoon, mutta Mikael Forssellin tuotua Suomen lopussa tasoihin. Tässäkin ottelussa kentällä oli Mika Nurmela, sekä myös A-maajoukkueen nykyinen maalivahtivalmentaja Antti Niemi.

Edellisen kilpailullisen ottelunsa Cardiffissa Wales ja Suomi pelasivat 28. maaliskuuta vuonna 2009, silloinkin Millennium Stadiumilla. Pelattiin karsintoja vuoden 2010 MM-turnaukseen, ja Suomen komea 2-0-vierasvoitto teki pahasti hallaa Walesin kisahaaveille. Suomi sijoittui lopulta lohkossa kolmanneksi ennen Walesia, mutta jääden neljä pistettä jatkokarsintaan selvinneen Venäjän taakse. Lohkovoiton ja suoran kisapaikan vei Saksa.

Tuossa ottelussa Suomen maalit tekivät Jonatan Johansson ja Shefki Kuqi. Pelistä jäi monien mieleen Walesin kapteenin Craig Bellamyn katkera vuodatus Johanssonia kohtaan pelin jälkeen. Siitä voi lukea lisää täältä.

Suomen vaihtopenkillä peliä seurasi jo tuolloin tänään pelikiellossa oleva nykyinen Huuhkajien kapteeni Tim Sparv. Walesilla ottelussa puolestaan pelasivat nytkin mukana olevat Gareth Bale ja Chris Gunter.

Viimeksi Huuhkajat vieraili Cardiffissa, tuolloinkin Millennium Stadiumilla, seitsemän vuotta ja kaksi päivää sitten, 16.11.2013. Tasanumeroihin 1-1 päättyneen ystävyysottelun maaleista vastasivat Andy King ja Riku Riski.

Walesin joukkueessa huhkivat tuolloinkin Bale ja Gunter, mutta Suomen joukkueessa nykymaajoukkueen pelaajia oli vieläkin enemmän. Kentällä nähtiin tämän päivän Huuhkajista Lukas Hradecky, Juhani Ojala, Jere Uronen, Rasmus Schüller, Tim Sparv ja Teemu Pukki sekä vaihdosta kentälle päässyt Joona Toivio. Huuhkajien nykyinen valmentaja Markku Kanerva oli tuolloin ensi kerran töissä Millennium Stadiumilla, silloin Mixu Paatelaisen apulaisvalmentajana.

Edellisen Cardiffissa pelatun Wales-Suomi -ottelun avauskokoonpanosta lienee Huuhkajien avauksessa tänäänkin neljä tai viisi. Kuva: Getty Images

Keskiviikon ottelupaikkakunta on siis Suomelle hyvin tuttu ja mieluisa, sillä tappiota Suomi ei ole koskaan Cardiffissa kokenut. Nyt tarvittaisiin kuitenkin voittoa, jotta toive lohkovoitosta ja A-liigaan noususta toteutuisi.

Tänään pelipaikkana ei ole Millennium Stadium, vaan pienempi Cardiff City Stadium. Koronapandemian vuoksi tämäkin ottelu pelataan ilman yleisöä, joten suurelle stadionille ei ollut tarvetta.

Ottelu Wales-Suomi alkaa kello 21.45 ja sitä voi seurata V Sportilta, Viaplaysta, Ruudusta ja ilmaiskanava Neloselta.

LUE MYÖS: Markku Kanerva luottaa Huuhkajien lennon jatkumiseen: ”Tämä joukkue on tehnyt historiaa ennenkin”

LUE MYÖS: Nyt pelataan lohkovoitosta! – Suuri ennakkopaketti Huuhkajien Wales-otteluun: Mistä näet pelin ilmaiseksi, arvioidut avaukset ja mistä pelataan?

LUE MYÖS: Bulgarian futislegenda Hristo Stoitshkovilta katkeraa tilitystä Huuhkajista: ”Suomalaiset ovat hyviä hiihdossa, mutta jalkapallossa…”

LUE MYÖS: Huuhkajat pelaa keskiviikkona miljoonista euroista! – Mitä kaikkea Wales-voitto käytännössä merkitsisi?

LUE MYÖS: ”En tiedä, onko hän sitten katkera mies” – Lukas Hradecky lähetti nasevan piikin Huuhkajia väheksyneelle Hristo Stoitshkoville

LUE MYÖS: Teemu Pukki avasi Huuhkajien tehokolmikon some-hassuttelua – Lukas Hradecky sen sijaan kertoi onnistuneen Instagram-päivityksen salat: ”Kerrankin sai edustavan kuvan”

LUE MYÖS: Suomen kohtaava Gareth Bale huolissaan koronaviruspandemiasta: ”Nyt voimme keskittyä otteluun”