[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1522315244674{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text]

Viime kausi

  • Kahdeksas sija Veikkausliigassa
  • Putosi eurolopputurnauksen puolivälierässä HJK:lle rangaistuspotkukilpailussa
  • Pisteitä 36
  • 9 voittoa, 9 tasapeliä, 9 tappiota
  • Suomen Cup: puolivälierät

FC Lahti sai ensimmäisenä seurana todistaa ja testata uuden sarjajärjestelmän kenties irvokkainta puolta, kun se pääsi kahdeksannelta sijalta eurolopputurnaukseen Ilveksen cup-mestaruuden myötä.

Runkosarjan aikana Lahden tuloksista tai peliesityksistä oli vaikea löytää punaista lankaa. Hyvänä päivänä peli näytti jo todella valmiilta, huonona päivänä tasoero vastustajaan oli järkyttävän suuri.

Lahti pelasi runkosarjan parhaan vaiheensa hieman ennen loppusarjojen alkua, kun se nappasi kuudesta ottelusta 13 pistettä.

Eurolopputurnauksesta tuli lähtö jo ensimmäisellä kierroksella, muttei taistelutta. Lahti nousi Helsingin Jalkapalloklubia vastaan kahden maalin tappioasemasta tasoihin ja vei ottelun jatkoajalle. Voittaja ratkesi vasta rangaistuspotkukilpailussa, jonka Klubi vei maalein 3-1.

Josué Prieto Currais eli ”Josu” teki viime kaudella seitsemän maalia Veikkausliigassa. Kuva: Juha Tamminen.

Mustat Kuhnurit on käväissyt vuosien saatossa muutaman kerran kärkikahinoissa ja niiden tuntumassa. Kaudelle 2019 odotukset olivat maltilliset, kuten edeltävänäkin vuonna. Siihen verraten ja pienen budjetin muistaen viime vuotta on vaikea pitää suurena pettymyksenä tai onnistumisena, vaikka uuden sarjajärjestelmän myötä käytännössä lähes kaikki paitsi mestariehdokkaat ilmoittivat tavoitteekseen yläloppusarjan pelit.

Kausi 2018 enteili ongelmaa, jonka FC Lahti kohtasi myös viime vuonna: kuka tekee maalit? Josu uhmasi maaliodottamia muutaman kerran onnistuneesti loistavalla potkutekniikallaan, mutta edes viiden maalin miehiä oli vaikea löytää. Josu oli Lahden paras maalintekijä seitsemällä osumallaan.

Kuhnurit teki 22 ottelun runkosarjassa kolmanneksi vähiten maaleja (21) ja päästi kolmanneksi eniten (29). Omia kastilaisiaan vastaan Lahti teki viiden pelin alemmassa loppusarjassa seitsemän osumaa ja päästi yhtä monta. Loppusarjan ainoan tappionsa FC Lahti kärsi Kokkolan Pallo-Veikoille, joka pelasi pirteän loppukauden, mutta putosi sarjaporrasta alemmas karsintojen kautta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text]

Valmennus

  • Päävalmentaja: Ilir Zeneli
  • Valmentaja/Fysiikkavalmentaja: Mika Heino
  • Valmentaja: Toni Lindberg
  • Maalivahtivalmentaja: Ari Korhonen
FC Lahden uusi päävalmentaja on Ilir Zeneli. Kuva: Veikkausliiga.

FC Lahti pestasi marraskuussa uudeksi päävalmentajakseen Ilir Zenelin, joka siirtyi mastokaupunkiin Kakkosessa pelaavasta yhteistyöseura FC Espoosta kaksivuotisella sopimuksella.

Hänen edeltäjänsä Sami Ristilä ilmoitti viime kauden loppuvaiheilla jättävänsä seuran, vaikka hänellä oli sopimus vielä tästä vuodesta. Pian sen jälkeen Palloliitto kertoi palkanneensa Ristilän Itä-Suomen alueen koulutuspäälliköksi.

Zeneli, 35, on alkavalla kaudella Veikkausliigan nuorin päävalmentaja. Pääkaupunkiseudulla vaikuttanut Zeneli kertoi sopimuksensa julkistamisen yhteydessä, että hän lähtee debyyttikauteensa liigassa ”kolmen A:n taktiikalla”, jonka hän oppi varusmiespalveluksensa aikana lahtelaiselta luutnantilta.

Aloite, aggressio ja alistus.

Zenelin valmennusryhmään liittyi jo talven aikana lappeenrantalainen Mika Heino, joka vastaa pelaajien fyysisestä harjoittelusta ja toimii Zenelin kakkosmiehenä muussa valmennuksessa. Edelliset neljä kautta Heino toimi PEPOn päävalmentajana Kakkosessa.

FC Lahti kertoi samassa yhteydessä, että B-nuorten vastuuvalmentaja Toni Lindberg ottaa tällä kaudella lisää vastuuta myös liigajoukkueen valmentamisesta. Omiksi vahvuuksikseen Lindberg luetteli puolustuspelaamisen ja joukkueen organisoinnin.

Zenelin ryhmän täydentää vielä maalivahtivalmentaja Ari Korhonen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text]

Arvio

Sija: 9

Tärkeitä pelaajia on lähtenyt paljon, mutta Lahti on jälleen onnistunut kasaamaan liigatasoisen ja yllätysvalmiin joukkueen.

Mielenkiintoisinta seurattavaa tulevassa kaudessa ovat päävalmentaja Ilir Zenelin edesottamukset. Zeneli on tuonut Kakkosesta mukanaan muutaman pelaajan, joilla on hänen tapaansa iso näytönpaikka edessä.

Intohimoiseksi ja innokkaaksi kuvailtu Zeneli vei FC Espoota eteenpäin parina kautenaan ja sai rakennettua hyvillä yksilöillä iskukykyisen joukkueen, mutta ajoittain yksilökeskeisyys kostautui omassa päädyssä.

Zeneli luottanee Lahdessakin ratkaisukykyisiin yksilöihin, mutta niin taitavista tähtipelaajista ei Kuhnureiden kohdalla puhuta, että he voisivat hilata joukkueen voitosta voittoon.

Lahdella on jopa suht selkeät ykkösvaihtoehdot lähes jokaiselle tontille, mutta loukkaantumisia tai muita poissaoloja joukkue ei kestä.

Kauden onnistuminen mitataan Lahden suhteen pienessä haarukassa. Ylempi loppusarja olisi jo iso saavutus, mutta hirveän syvälle sarjataulukon syövereihin Lahtea on myöskään vaikea kuvitella.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1591796502647{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Kari Arkivuo

Arkivuo pelasi Huuhkajissa 56 ottelua. Kuva: Juha Tamminen.

Arkivuon paluu Veikkausliigaan ja kotikaupunkiinsa on hieno asia koko suomalaiselle jalkapallolle.

FC Lahti sai riveihinsä mittavan uran kansainvälisillä kentillä tehneen laitapuolustajan, joka kuului pitkään Huuhkajien pidetyimpiin pelaajiin.

Maajoukkuepelit tulivat päätökseen toissa vuonna, ja kesäkuussa Arkivuolle tulee mittariin 37 vuotta. Hän osoitti kuitenkin jo harjoituskauden ensimmäisissä otteluissa, että hänellä riittää yhä virtaa kirmata Kuhnurien paidassa.

Alkavalla kaudella Arkivuo on FC Lahden konkareista kokenein. Kliseisyyden uhalla hän kertoi viime talvena, että pyrkii olemaan esimerkki nuoremmille pelaajille, mutta tässä tapauksessa hänen roolinsa joukkueessa ja sen hierarkiassa on harvinaisen selkeä. Varsinkin, kun viime kauden jälkeen lähteneiden listalla oli niin ansioituneita pelaajia.

”Arki-Karin” fyysiset ominaisuudet eivät ehkä ole enää samalla tasolla kuin uran parhaina päivinä, mutta juuri hänen kokemuksensa tuoma rutiini ja päivittäinen vaatimustaso voivat piiskata Lahden nuorta joukkuetta eteenpäin.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Arkivuo lukeutuu yhä omalla tontillaan liigan parhaimmistoon. Toivottavasti kauden aikana nähdään Arkivuon nimikkotemppu, joka on kerännyt YouTubessa kahdeksan vuoden aikana jo vajaat 200 000 näyttökertaa.[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”lupaus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1591796654049{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Läpimurtopelaaja – Lassi Forss

Lassi Forss sai peliaikaa talvella Suomen Cupissa. Kuva: Veikkausliiga.

Nuorten maajoukkueissa esiintynyt laitapuolustaja debytoi edustusmiehistössä viime kaudella ja väläytteli osaamistaan.

Forss on pyörinyt ykkösjoukkueen mukana jo tovin, mutta varsinainen hyppy miesten edustustasolle on vielä tekemättä. Talven peleissä vastuuta tuli jonkin verran, mutta otteissa näkyivät vielä nuoren pelaajan oikut.

Alkavalla kaudella Forss taistelee minuuteista kovien tekijöiden kanssa, mutta ohut rinki tarkoittaa, että vastuuta voi tulla myös loukkaantumisten myötä.

Forss kantanee kauden alussa tuuraajan roolia, mutta vahvat näytöt ja poissaolot voivat poikia läpimurron.[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Väitteet

  • Eemeli Virta pelaa viimeisen kautensa FC Lahden keskikentällä. Nousi viime kaudella vakioavaukseen ja valittiin kannattajien toimesta vuoden pelaajaksi. Pelaa ensi vuonna jossain liigan kärkiseurassa tai ulkomailla.
  • Vahid Hambo ja Dimitry Imbongo muodostavat mainion kaksikon, jolta on lupa odottaa 10-15 maalin kautta.
  • Jasin-Amin Assehnoun on vielä hiomaton timantti, mutta nuoren miehen potentiaali on kaikkien nähtävillä. Pikkuhuuhkajien laitahyökkääjä tekee tulevalla kaudella sarjan hienoimman soolomaalin.

Virta, 19, on pelannut itsensä lahtelaisten kannattajien sydämiin ja Pikkuhuuhkajien rinkiin. Taidonnäytteet eivät varmasti ole jääneet huomaamatta isommissa ympyröissä. Paluumuuttaja Hambo ja Saksasta saapunut Imbongo löysivät jo cupin peleissä yhteisen sävelen. Lahdessa on kovasti kaivattu maalintekijää. Entä jos niitä olisikin kaksi? Kesken toissa kauden liigaan saapunut Assehnoun, 22, on kehittynyt kierros kierrokselta. Puolueettomalle katsojalle Assehnounin parasta antia ovat hänen pujottelunsa usean vastustajan välistä. Tällä kaudella yksi sellaisista päättyy upeaan maaliin.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Kokoonpanolista

[table id=3 responsive=”collapse” /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1591454490589{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

  • Kari Arkivuo, 36, Häcken (Ruotsi)
    Ansioluettelonsa puolesta yksi tämän kauden kovimmista vahvistuksista. Olisi kelvannut monenkin joukkueen puolustukseen, mutta todellisia seuravaihtoehtoja oli vain yksi. 56 ottelua A-maajoukkuetasolla kertovat kaiken olennaisen. Arkivuon tasoisia pelaajia ei liigassa liikaa ole.
  • Vahid Hambo, 25, Suduva (Liettua)
    Hambon vahvuudet ovat kaikkien tiedossa, mutta siitä on jo pitkä aika, kun hän on pelannut tasaisen hyvän kauden. Urallaan Italiassa, Englannissa, Romaniassa ja Liettussa käynyt Hambo on varmasti valmiimpi pelaaja kuin ennen reissujaan, mutta sen pitäisi näkyä myös tehoina liigassa.
  • Mikko Kuningas, 22, FC Inter
  • Timi Lahti, 29, VPS
    VPS:n puolustuksen monivuotinen johtohahmo siirtyi mastokaupunkiin, kun vaasalaiset tippuivat Ykköseen. Kolminkertaiselle Veikkausliigan mestarille tuli viime kaudella täyteen 200 ottelua Suomen pääsarjassa.
  • Dimitry Imbongo, 30, Sonnenhof Großaspach (Saksa)
  • Valdrin Rashica, 25, FC Espoo
  • Viljami Isotalo, 22, FC Espoo
  • Arttu Auranen, 20, FC Espoo
  • Henri Eninful, 27, ilman seuraa
  • Tim Martinen, 20, AC Kajaani, palasi lainalta
  • Matias Niuta, 19, NJS, palasi lainalta

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1522308514542{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

  • Brent Lepistu, 27, FCI Levadia (Viro)
  • Teemu Penninkangas, 27, Sligo Rovers (Irlanti)
    Liigaseuroja kiertäneeltä puolustajalta odotettiin enemmän. Lähti kokeilemaan ensimmäistä kertaa siipiään ulkomailla.
  • Jerónimo Amione, 30, Mineros de Zacatecas (Meksiko)
    Meksikolaishyökkääjästä povattiin huippuvahvistusta, mutta näytöt jäivät vaivojen takia vähiin.
  • Erik Törnros, 27, ilman seuraa
    Ruotsalaishyökkääjän sopimus purettiin maaliskuun alussa. Törnros sanoi Aftonbladetin haastattelussa kokeneensa, että hänet hiillostettiin Lahdesta ulos. Päävalmentaja Ilir Zeneli kiisti väitteet Ilta-Sanomien kysyessä asiasta.
  • Tomi Kult, 19, AC Kajaani
  • Josué ”Josu” Currais, 27, CF Peralada (Espanja)
    Espanjalaislaituri oli varsinkin alkukaudella vireessä ja täräytti pari upeaa osumaa. Josun tehoja jäädään kaipaamaan.
  • Irfan Sadik, 21, MP
  • Ville Salmikivi, 28, PK-35
  • Pekka Lagerblom, 37, lopetti uransa
    Entisen maajoukkuepelaajan ja Saksan tuplamestarin jäähyväiskausi jäi vaisuksi, mutta tulee varmasti olemaan näkyvä hahmo suomalaisessa jalkapallossa myös tulevaisuudessa.
  • Jani Tanska, 31, lopetti uransa
    Ura päättyi harmillisesti terveydellisiin syihin. Tilille kertyi lähes 300 pääsarjaottelua, joista 25 oli viime kaudella.
  • Drilon Shala, 33, lopetti uransa
    Seuraikonia ei nähty pariin viime kauteen enää kentällä juuri lainkaan loukkaantumisten takia. Tehokas työjuhta säilyy kannattajien mielessä ikuisesti.
  • Mikko Hauhia, 35, lopetti uransa
    Kapteeni laittoi nappulat naulaan. Kuva: Juha Tamminen.

    Lahden pitkäaikainen kapteeni ja ”Veikkausliigan teräsmies” päätti siirtyä muun elämän pariin. Pelasi pääsarjassa 185 peräkkäistä ottelua alusta loppuun, kunnes putki katkesi viime kesäkuussa. Kuuluu Shalan tavoin Lahden ehdottomiin seuralegendoihin.

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text]

Ihanneavaus

Artikkelia muokattu 12.6.2020 klo 19:41: Artikkelissa kerrottiin virheellisesti, että FC Lahti olisi pelannut Veikkausliigassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1999 lähtien. FC Lahti käväisi Ykkösessä kaudella 2011.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”uutiset”][vc_column][td_block_11 custom_title=”FC Lahti -uutiset” tag_slug=”fc-lahti” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]