Mitä tekevät muun muassa Marcus Forss, Glen Kamara tai Onni Valakari? – Kattava suomalaiskatsaus tammikuun siirtoikkunaan

© Kuva: Getty Images

Huomenna heitetään vanhat kalenterit syrjään ja nostetaan uusi seinälle. Alkaa vuosi 2022. Samalla se merkitsee tietenkin myös sitä, että uuden vuoden ensimmäinen siirtoikkuna aukeaa.

Tässä jutussa pyrimme pohtimaan, mitä tammikuun siirtoikkunassa saattaisi suomalaisittain tapahtua. Tuttuun tapaan isoimmat siirrot tapahtuvat perinteisesti kesän siirtoikkunassa, mutta kiinnostavaa seurattavaa on luvassa nytkin.

Jaamme jutun kolmeen osaan. Yhdessä ennakoimme mahdollisia siirtoja ulkomaisesta seurasta toiseen, toisessa Suomesta ulkomaille ja kolmannessa mahdollisia suomalaispelaajien paluuta kotimaahan.

Siirto ulkomailla seurasta toiseen

Huuhkajien profiilipelaaja Glen Kamara on ollut siirtoikkunasta toiseen tuttu nimi näissä spekulaatioissa, mutta kerta toisensa jälkeen siirto on jäänyt toteutumatta. Vaan toteutuisiko 26-vuotiaan keskikenttäpelaajan loikka isompiin ympyröihin nyt? Kintereillä on tietenkin erityisesti Aston Villa, jota valmentaa nykyisin Kamaran entinen valmentaja Steven Gerrard, ”Kamaran suuri fani”.

Suomalaista on tarkkaillut kaiketi jopa puolitusinaa valioliigaseuraa, mutta Villa-yhtälö kuulostaa kaikkein loogisimmalta. Kamara on pelannut Rangersissa jo kolme täyttä vuotta ja Skotlannin pääsarjassa 4,5 kautta, joten aika alkaisi olla kypsä siirrolle. Hän solmi syyskuussa Rangersin kanssa vuoteen 2025 saakka ulottuvan jatkosopimuksen, jolla Rangers varmisti edellytykset kunnon siirtokorvaukseen. Jos sai Rangers aikanaan Kamaran kuuluisilla ”50 000 punnalla”, pitäisi summan olla nyt ainakin satakertainen.

Steven Gerrardin uskotaan haluavan vanhan luottomiehensä Glen Kamaran omaan joukkueeseensa. Joko Valioliigan ovet aukeaisivat Kamaralle? Kuva: Getty Images

LUE MYÖS: Näkökulma: Glen Kamaralle saattaa aueta puolivahingossa juuri täydellinen polku Valioliigaan

Käytännössä varmasti maisemaa vaihtaa talven aikana Huuhkajien toppari Leo Väisänen, joka valittiin kaudella 2021 Elfsborgin parhaaksi pelaajaksi. Väisäsestä on kerrottu olleen kiinnostuneen ainakin MLS-seura Austin FC:n, jossa pelaa myös Alexander Ring. Moni näkisi Väisäsen epäilemättä silti mielellään edelleen Euroopassa.

Uuden haasteen edestään löytää myös loistavan kauden pelannut ja Huuhkajien maalivahtikolmikkoon tiensä raivannut Carljohan Eriksson, jonka lähtö Mjällbystä varmistui vuoden toiseksi viimeisenä päivänä. Eriksson piti loistavilla otteillaan Mjällbyn Allsvenskanissa ja hänet valittiin koko sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Ruotsin kärkipään seuroihin vai kokonaan uuteen maahan?

Palkitaanko Saku Erikssonin loistava kausi siirrolla kovempaan sarjaan tai vähintäänkin kovempaan seuraan? Kuva: Juha Tamminen

27-vuotiaan Robert Taylorin sopimus SK Brannin kanssa kattaa vielä ensi kauden, mutta edessä lienee lähes varmasti seuran vaihto, koska Brann putosi dramaattisesti Eliteserienistä. Norjassa Taylor on pelannut hyvällä tasolla jo neljä kautta, joten ottajia voisi pääsarjatasolta löytyä, mutta olisiko nyt hyvä hetki hakea uusia kokemuksia myös jostain toisesta maasta?

Marcus Forss on saanut debyyttikaudellaan Valioliigassa peliminuutteja toistaiseksi vain 192. Ivan Toney rohmuaa Brentfordissa minuutit, joten kenties 22-vuotias hyökkääjä hakee vauhtia tutummalta sarjatasolta Championshipista? Brentfordin on arveltu suhtautuvan myötämielisesti puolen kauden lainasiirtoon ilman osto-optiota.

Brentfordin listoilla on myös Pikkuhuuhkajien Jaakko Oksanen, joka on pelannut syyskauden lähes rajattoman suurella vastuulla Skotlannin kakkosliigan Greenock Mortonissa. Oksasen sopimus Brentfordin kanssa umpeutuu kesällä, ja hän totesi syksyllä SuomiFutiksen haastattelussa pitävänsä mahdollisena, että myös kevätkausi voi mennä lainalla – joko Greenock Mortonissa tai jossain muualla.

Etsiikö Brentford paraikaa sekä Jaakko Oksaselle että Marcus Forssille uutta lainaseuraa? Kuva: Getty Images

Entä mitä tekee Huuhkajien EM-joukkueeseenkin kuulunut Niko Hämäläinen? 24-vuotias Hämäläinen on ollut jo vuodesta 2014 Queen’s Park Rangersin pelaajalistoilla. Vaikka sopimus QPR:n kanssa jatkuu vuoteen 2024, ei ole mitenkään sanottua, että paikkaa lontoolaisseurasta aukeaisi nytkään. Hämäläinen pelasi lainalla LA Galaxyssa hyvän kauden, ja ehkä Galaxy tai joku muu MLS-seura olisi halukas hänet ostamaan?

27-vuotias ”Huuhkajien uuden polven toppari” Robert Ivanov on pelannut erittäin runsaalla vastuulla ja korkealla tasolla Ekstraklasaa Warta Poznanissa. Sopimus umpeutuu kuitenkin kesällä, joten kenties sarjan pienimpiin seuroihin lukeutuva Warta haluaa tienata Ivanovilla edes vähän ennen kuin hän karkaa ilmaiseksi? Warta on tiettävästi yrittänyt taivutella Ivanovia myös jatkosopimukseen isomman siirtokorvauksen toivossa.

22-vuotias Onni Valakari kuuluu epäilemättä siirtomarkkinoiden kiinnostavimpiin suomalaisiin. Valakari on juhlinut Kyproksen liigan maalitilastoissa siitä lähtien, kun Välimeren saarivaltioon kaksi vuotta sitten siirtyi. Valakarin sopimus jatkuu kesään 2023, mutta kenties Pafos FC haluaa rahastaa suomalaisella nyt. Voi toki olla, että siirto on todennäköisempi vasta tulevana kesänä.

Vapaista agenteista ainakin Eero Markkanen ja Simon Skrabb etsinevät uutta seuraa ulkomailta. Loukkaantumiset sotkivat pahoin Skrabbin aikaa Bresciassa, ja ehkä edessä on paluu Pohjoismaihin? Markkanen ei puolestaan ole ujostellut eksoottisempiakaan osoitteita ikinä.

Eero Markkanen pelasi viimeksi Orange County SC:ssä, mutta missä ura jatkuu? Kuva: Juha Tamminen

Nuorista suomalaispelaajista Kaan Kairisella (Lilleström) ja Mikael Soisalolla (Riga FC) on sopimus seuransa kanssa voimassa, mutta askel isompaan seuraan ei liene poissuljettu ajatus? Myös Spartaks Jurmala voi olla valmis Adam Marhievin myymään, sillä siirtoa pohdittiin jo viime kesänä.

Pikkuhuuhkajien maalivahdeista Viljami Sinisalon (Aston Villa) ja Lucas Bergströmin (Chelsea) lainapesti lienee hyvin mahdollinen viimeistään ensi kesänä, ellei jo nyt. Polvivammastaan toipuneen Lauri Ala-Myllymäenkin voi olla vaikeaa saada peliaikaa Serie A:n Veneziassa, joten olisiko lainasiirto paikallaan?

Roman Eremenko on ollut pelaamatta jo pidemmän aikaa, mutta ehkä hänkin tekisi vielä sopimuksen jonnekin? Uran päättyminenkin voi toki olla jo lähellä.

Suomesta ulkomaille

Toistaiseksi suomalaispelaajia on siirtynyt kotimaisen sarjakauden päätyttyä ulkomaille vielä melko verkkaisesti, mutta kenties tahti vielä kiihtyy.

Ensimmäinen iso lähtijä oli Huuhkajien toppari Daniel O’Shaughnessy. HJK:n kapteenin ura jatkuu Saksan 2. Bundesliigan Karlsruhessa. O’Shaughnessyn siirto varmistui jo elokuun lopussa, mutta virallisen debyyttinsä hän voi tehdä 15. tammikuuta vieraspelissä Darmstadtia vastaan.

Uutena yrittäjänä ulkomaille lähti myös kokenut veikkausliigapelaaja Niilo Mäenpää, joka siirtyi puolalaiseen Warta Poznaniin Robert Ivanovin joukkuekaveriksi. Veikkausliigan viime kauden parhaaksi valittua pelaajaa, KuPS:n Urho Nissilää on puolestaan viety huhuissa huomattavasti kauemmas Etelä-Koreaan. Sopimuksen FC Suwoniin uskotaan olevan jo hyvin lähellä.

Lähteekö Urho Nissilä Etelä-Koreaan, vai saadaanko siirtosuunnitelmissa sittenkin jokin yllätyskäänne? Kuva: Juha Tamminen

Mahdollisia muita ulkomaille lähtijöitä voisi olla vaikkapa Interin tehokaksikko Benjamin Källman ja Petteri Forsell. Kummallakin on kokemusta Huuhkajista, osaaminen tunnetaan ja taso riittää Veikkausliigaan vähän liiankin hyvin. Onko edessä uusi yritys Suomen rajojen ulkopuolella?

HJK:n pelaajista ulkomailla saattaisi esiintyä kiinnostusta esimerkiksi Miro Tenhoa, Lucas Lingmania tai Santeri Väänästä kohtaan. Onko KuPS:n Diogo Tomasin hyvät otteet noteerattu ulkomaisissa seuroissa? Entä lähteekö joku alle 20-vuotiaista nuorukaisista ulkomaille jo nyt?

Ulkomailta kotimaahan

Veikkausliiga on saanut jälleen jo mukavasti erittäin arvostettuja ja taatusti katsojiin vetoavia paluumuuttajia. HJK värväsi Huuhkajista tutun kolmikon Pyry Soirin, Joona Toivion ja Jukka Raitalan, joista Toiviolla on vielä Veikkausliigan debyytti edessään. Ilves puolestaan räväytti kiinnittämällä pitkällä sopimuksella Veikkausliigan parhaisiin pelaajiin monella kaudella kuuluneen KuPS-ikoni Petteri Pennasen.

Veikkausliigatulokas Joona Toivio on yksi ensi kauden valovoimaisimmista paluumuuttajista. Kuva: Juha Tamminen

Kenties Suomeen voisi olla tulossa vielä vaikkapa Saku Ylätupa, jonka ura AIK:ssa ei ole oikein päässyt vauhtiin? Entä mitä tekee 21-vuotias Tobias Fagerström, joka on ollut ilman seuraa kesästä lähtien jäätyään ilman jatkosopimusta Hamburger SV:ssä?

Mitään kiirettä ei Suomeen palaajilla sinänsä ole, sillä vaikka useimmissa Euroopan sarjoissa talven siirtoikkuna sulkeutuukin tammi-helmikuun vaihteessa, voivat Veikkausliigan seurat hankkia vahvistuksia aina huhtikuulle saakka -ja sen jälkeenkin vapailta markkinoilta.

29-vuotiasta maalivahtia Saku-Pekka Sahlgreniä ei enää Suomen kentillä nähdä. Nuorisomaajoukkueet läpi kolunnut Sahlgren lopetti marraskuussa virallisesti pelaajauransa vaikean polvivamman takia.

Sahlgren pelasi viimeksi heinäkuussa 2020 viimeiseksi jääneen seuransa Kongsvingerin paidassa, mutta sen jälkeen polvi ei mahdollistanut pelaamista. Juokseminen, hyppääminen tai pallon potkaiseminen ei onnistu. Insinööriuralle mielivä Sahlgren pelasi urallaan pitkään norjalaisessa Sandnes Ulfissa sekä Suomessa HJK:ssa ja RoPS:ssa.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.