Fifan teknisen kehityksen päällikkö Marco van Basten kertoi keskiviikkona Bild-lehdelle mullistavista uudistussuunnitelmista.

Hollantilaisen ex-hyökkääjätähden listalla on muun muassa rangaistuskuljetusten tuominen otteluihin ratkaisemaan 90 minuutin jälkeen tasatilanteessa oleva peli nykyisen jatko-ottelun sijaan. Lisäksi listalta löytyy muun muassa jäähyjä muistuttavat aikasakot sekä patisiosäännön poistaminen.

Rankkarikuljetukset saatetaan nähdä jo vuoden 2026 MM-kisojen alkulohkoissa. Tarkoituksena olisi poistaa mahdolliset sopupelit ja tasapelin mahdollisuus. Rankkarissa pelaaja lähtisi kuljettamaan palloa 25 metristä ja suoritukseen olisi kahdeksan sekuntia aikaa käytettävissä.

Van Bastenin mukaan uudistuksia ei ole varmastikaan helppo viedä läpi lyhyessä ajassa, mutta uudistusten tarkoitus on tehdä jalkapallosta entistä kiinnostavampaa.

– Täytyy edetä askel askeleelta. Puhun useiden valmentajien, pelaajien ja managereiden kanssa, ja kysyn heidän mielipidettään siitä, mikä on jalkapallolle hyväksi ja miten he näkevät jalkapallon tulevaisuuden, van Basten sanoi.

Suunnitelmissa on muun muassa ajanpeluun poistaminen niin, että viimeisen kymmenen minuutin aikana kello pysähtyisi aina, kun pallo olisi poissa pelistä.

– Olemme tietoisia ajanpeluun ongelmasta. Katsojat haluavat nähdä toimintaa, maaleja, taklauksia. Mitä pidempään vaihto, vapaapotkut tai loukkaantuneen pelaajan hoivaaminen kestää, sitä enemmän peliaikaa menee hukkaan. Meidän täytyy tarkastelle tätä huolellisesti, van Basten kertoi.

Lisäksi idealistalla on myös keltaisten korttien muuttaminen aikasakoiksi, eli toisin sanoen jäähyiksi.

– Keltaisesta kortista ei ole paljon hyötyä hyökkäävälle joukkueelle. Yksi idea on vaihtaa keltaiset kortit viiden tai kymmenen minuutin aikasakkoon. Se olisi lannistavaa. On paljon vaikeampaa pelata kymmenellä 11 vastaan, puhumattakaan kahdeksasta tai yhdeksästä 11 vastaan, van Basten perusteli.

Lue toimittajamme kommentti aiheesta tästä linkistä.