Yhteensä 12 maailman parhaalle jalkapalloilijalle vuosittain jaettavaa Ballon d’Or -palkintoa sekä yhdeksän Mestarien liigan voittoa. Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi ovat kiistatta oman aikakautensa kaksi parasta jalkapalloilijaa. Kaksikko on saavuttanut lähes kaiken mahdollisen, mutta yksi puute löytyy molempien palkintokaapista – maailmanmestaruus.

Oman maanosansa mestaruuden kumpikin on voittanut kertaalleen maajoukkueensa kanssa. Ronaldo juhli Euroopan mestaruutta vuonna 2016, Messi taas pääsi nostamaan Copa Américan mestaruuspokaalia vuonna 2021.

Qatarin MM-kisat 2022 on sekä Messille että Ronaldolle viimeinen mahdollisuus viimeisen kruunun saavuttamiseen. 35-vuotias Messi on ilmoittanut, että kisat tulevat jäämään hänen viimeisikseen. Ronaldolta vastaavaa ilmoitusta ei ole nähty, mutta seuraavien kisojen aikaan vuonna 2026 portugalilainen on jo 41-vuotias.

Kaksikko on viimeiset vuodet ollut tiiviisti mukana keskustelussa kaikkien aikojen parhaasta jalkapalloilijasta. Maailmanmestaruus olisi varma tapa sinetöidä oma nimensä historiankirjoissa samaan seuraan Pelén sekä Diego Maradonan kaltaisten legendojen kanssa. Maailmanmestaruuden puute on niin Messillä kuin Ronaldollakin viimeinen pieni särö muutoin uskomattoman komealla uralla. Nyt sen voittamiseen olisi molemmilla viimeinen mahdollisuus.

Vaikka maailmanmestaruus molemmilta vielä puuttuu, on kumpikin päässyt sitä yrittämään useampaan otteeseen. Tuleva turnaus on molemmille historiallisesti viides esiintyminen MM-tasolla. Samaan ovat pystyneet aiemmin vain Saksan Lothar Matthäus, Italian Gianluigi Buffon sekä Meksikon Antonio Carjabal ja Rafael Márquez. Ronaldon ja Messin ohella viidesti MM-kisoissa esiintyneisiin pelaajiin liittyvät Qatarissa myös Meksikon Andrés Guardado sekä Guillermo Ochoa.

Argentiinan toistaiseksi paras sijoitus Messin kanssa nähtiin vuonna 2014, kun La Albiceleste ylsi finaaliin häviten Saksalle jatkoajalla. Portugali selviytyi Ronaldon ensimmäisissä MM-kisoissa 2006 välieriin häviten lopulta pronssiottelun niin ikään Saksalle.

Vedonlyöntikertoimien perusteella Argentiina on yksi kisojen ennakkosuosikeista, Portugalia taas povataan potentiaaliseksi mustaksi hevoseksi. Ronaldon johdolla Portugali on tosin onnistunut yllättämään aiemminkin. Joukkuetta ei pidetty EM-kisoissa 2016 varteenotettavana mestarikandidaattina, mutta A Seleção eteni siitä huolimatta Euroopan mestariksi.

Messin ja Ronaldon viimeisiin MM-kisoihin liittyy myös mielenkiintoinen kuriositeetti. Lukuisia ennätyksiä rikkoneet ja oman sukupolvensa kaksi parasta maalintekijää eivät ole tehneet maaliakaan MM-kisojen pudotuspeleissä.

Mikäli Argentiina ja Portugali voittaisivat omat alkulohkonsa, voisivat joukkueet potentiaalisesti kohdata loppuottelussa. Kapteenit vastakkain jahtaamassa viimeistä puuttuvaa pokaalia, yksi suuri voittaja, yksi suuri häviäjä – siinä olisi jalkapalloromantiikkaa.

Erasmus Envall

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Lue myös