HELSINKI. Huuhkajat lähtee ensi viikolla tavoittelemaan EM-kisapaikkaa jatkokarsinnoissa. Ensimmäisenä vuorossa on välierä Walesia vastaan ja perään mahdollinen finaali kotikentällä.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva nimesi peleihin mukaan käytännössä ykkösnyrkkinsä. Leo Väisänen on loukkaantumisen takia sivussa ja osalla mukaan nimetyistä on ”joitain pikkuvammoja”, mutta Kanervan mukaan pelaajat ovat vakuuttaneet, että ne selätetään.

Monet ovat miettineet, olisiko esimerkiksi Casper Terholla, 20, tai Topi Keskisellä, 21, jo käyttöä A-maajoukkueessa, mutta kumpikin on nimetty Pikkuhuuhkajien mukaan. Huuhkajilla ei ole jatkokarsinnassa yhtään ensikertalaista mukana.

Kanervalta kysyttiin lehdistötilaisuudessa, onko hän keskustellut esimerkiksi Keskisestä U21-joukkueen päävalmentajan Mika Lehkosuon kanssa.

– On ja monesta muustakin pelaajasta. Pitää aina miettiä, mikä rooli pelaajalle olisi tarjolla, kommentoi Kanerva.

Hyökkäyspäähän Suomella riittää tällä hetkellä laadukkaita vaihtoehtoja. Joel Pohjanpalo johtaa Italian Serie B:n maalipörssiä ja Marcus Forss on päässyt viime aikoina maalien makuun Middlesbrough’ssa. Ringistä löytyy myös luonnollisesti Huuhkajien kaikkien aikojen ykköstykki Teemu Pukki.

Kanerva myönsikin, että hänellä on positiivinen ongelma käsissään.

– Kyllä. Forss pärjännyt hyvin ja Pohjanpalo Serie B:ssä. Tässä on tehty erilaisia pelisuunnitelmia.

Yksi ei-niin-positiivinen ongelma on rajallinen valmistautumisaika. Huuhkajien edellinen peli oli marraskuussa, ja nyt vuoden alkajaisiksi pelataan heti kohtalonottelu.

– Valmistautuminen jää lyhkäiseksi. Taktisia asioita voidaan harjoitella kaksi päivää, sanoi Kanerva.

– Ei ole optimaalinen tilanne, että on ollut neljän kuukauden tauko.

Tilannetta hankaloittaa entisestään se, että kaikki Walesin pelaajat harjoittavat ammattiaan Britteinsaarilla, jossa kausi on ollut käynnissä loppukesästä saakka. He saapuvat siis välierään täydessä terässä, lyhyen matkustamisen jälkeen.

Huuhkajissa taas on monta pelaajaa, jotka vasta aloittelevat kauttaan seurajoukkueissaan. Lisäksi viisi suomalaispelaajaa tulee maaotteluihin Yhdysvalloista, joten lentokilometrit ja niiden vaikutukset jaloissa ovat täysin eri luokkaa kuin Walesilla.

– Eihän se optimaalinen tilanne ole. Pohjoismaidenkin sarjat alkavat vasta myöhemmin. Matkustaminen on aina tietynlainen ongelma. Se on tiedossa. Me tarkkailemme pelaajia koko ajan. Paras tieto tulee pelaajilta. Jetlag on vähän yksilöllinen juttu, miten se vaikuttaa, kommentoi Kanerva.

Jaakko Perttilä, Ville Liimatta

X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS!