Helsingin IFK isännöi tiistaina tulisessa Stadin derbyssä Helsingin Jalkapalloklubia.

Kotijoukkue lähtee taistelemaan pääkaupungin herruudesta totuttuun tapaan altavastaajana, mutta sillä on tukenaan yksi Veikkausliigan ja Suomen parhaimmista faniryhmistä, Stadin Kingit.

Kannattajaryhmä on ollut iso osa IFK:n kotipelejä jo vuosikausia. Stadin Kingit tuo oman suolansa otteluihin, ja joukkion tiivis tunnelma välittyy usein ruudun välityksellä aina kotikatsomoihin saakka.

– Siinä on totta kai se matsi siellä taustalla, mikä on tärkeä, mutta sitten ovat nämä ihmiset, jotka jakavat sen saman intohimon. Ei heidän tarvitse olla edes niitä parhaita kavereita, ei heitä välttämättä näe muualla kuin matseissa. Silti tiedetään, että kaikilla on se yksi yhdistävä asia siellä matsissa, kertaa Stadin Kingeihin kuuluva Henri Pelimies.com -sivuston haastattelussa.

– Kannattamisella saa annettua pelaajille hyvää draivia, ja mielestäni se näkyykin hyvin. Kentällä pelaajat antavat kaikkensa ja pelaavat erittäin suurella sydämellä.

HIFK:lla on käynnissä kolmas peräkkäinen kausi Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Ykköseen joukkue nousi vuonna 2013, ja liiganousu varmistui heti seuraavana syksynä. Ykkösen voitto ja Veikkausliigaan nousu yllätti myös monet HIFK-kannattajat.

KTP oli menossa vahvasti kohti Ykkösen mestaruutta, kunnes helsinkiläisten loppukauden hyvä vire ja tappioton putki astui kuvioon mukaan.

– Ykkösessä tuli voittoja, ja yhtäkkiä oltiin siellä kärjen tuntumassa. Ja loppujen lopuksi se nousukin sieltä tuli. Nousu oli meidän jätkien ansiota, vaikka toki vaati Kotkaltakin snadin sulamisen.

– Se oli yhteistä onnellisuutta. Kun katsoit ympärillesi… se oli epätodellista, se tuli kaikille sellaisena sokkina. Ihmiset vaan olivat onnellisia. Monet eivät pystyneet sisäistämään tilannetta. Kävikö tässä oikeasti näin? Noustaan voittamalla Veikkausliigaan? Skeptikothan manailivat, ettei IFK:sta ole mihinkään liigaan, tuollainen amatöörinippu. Tavallaan halusi nähdä sen liigan, ja sitten halusi päästä myös näyttämään, että pärjätään liigassa.