Eero Markkanen taistelee Suomen A-maajoukkueen avauskokoonpanon paikoista EM-karsintojen jatkuessa Suomen osalta lauantaina Kreikkaa vastaan. Tässä vaiheessa Real Madridin organisaatiossa korkoa kasvava Markkanen on pelannut kaksi A-maaottelua.

Markkasen viime vuodet ovat olleet melkoista nousukiitoa, sillä vasta viime vuonna hän siirtyi JJK:sta HJK:hon, ja nyt tie on vienyt hyökkääjäkolossin jo AIK:n kautta Real Madridiin. Maajoukkueleirillä Markkanen tuli myös sivustomme piinapenkki-haastatteluun.

Eero, miten elämä Espanjassa sujuu?

Koko ajan menee paremmin. Treeneissä pärjään melkein koko ajan ilman kääntäjää. Välillä tulee juttuja, joissa sitä tarvitsee. Treeneissä sujuu koko ajan paremmin.

Millaista Real Madrid-pelaajan arki on?

Kämppä on hommattu ja minulla on oma kielenopettaja. Keitään muita ei ole mukana opiskelemassa, joten voin keskittyä hyvin. Nytkin on paljon läksyjä mukana. En ollut nuorempana kieltenopiskelussa kovin ahkera. Englantikin tarttui käytännössä televisiosta ja netin kautta.

”En jännitä enää Zidanea”

Real Madrid on koko maailman mittakaavassa yksi legendaarisimmista ja hohdokkaimmista jalkapalloseuroista. Markkanen tekee siis tällä hetkellä töitä seuran kakkosjoukkueessa, ja vaikka onkin osa Realia, ei ole vielä lainkaan varmaa pelaako hän koskaan Los Blancosin edustusmiehistössä.

Toki hän on lähempänä tuota kuin kukaan muu suomalaispelaaja koskaan, ja vaikka tie Real Madridin edustukseen nousisi joskus pystyyn, tarjoaa seurassa harjoittelu olosuhteet ja ainekset siihen, että Markkanen voi tehdä hyvänkin La Liga –uran.

Ajatteletko koskaan sitä, että olet todellakin Real Madridin pelaaja?

En ole ajatellut asiaa lainkaan. Eihän sitä edes vielä tajua.

Millä tavalla olet tekemisissä ykkösjoukkueen kanssa?

Yhdessä heidän matsissaan olen ollut paikan päällä, ja loput olen katsonut telkkarista. Treeneissä en ole käynyt vielä kertaakaan. Meiltä käy jätkiä silloin tällöin ykkösen treeneissä. Kai omakin vuoro tulee joskus. Olen pettynyt, jos en käy kertaakaan ykkösen treeneissä tällä kaudella.

Millainen kakkosjoukkuetta valmentava legenda Zinedine Zidane on valmentajana?

Se kiinnostaa kaikkia. En ymmärrä paljoa muuta espanjaa kuin sen, mitä treeneissä puhutaan. Harjoitusten jälkeen jäädään usein treenaamaan maalintekoa ja muita juttuja, joita hän haluaa korjata tekemisessäni. Yksilöllistä valmennusta on ollut paljon ja se on hyvä juttu.

Miltä se on tuntunut?

Joskus v-ttaa, jos on ihan rikki treenin jälkeen, ja hän ottaa minut vielä treenaamaan yksin. Hyvää jälkeä siitä kuitenkin tulee.

Jännititkö Zidanea aluksi?

Alussa oli sitä. Zidane heitteli palloja, viimeistelin niistä ja hän katsoi jokaisen suorituksen, että mitä teen. Enää en jännitä.

”Tuskin laitapakiksi”

Markkanen on siis ollut kentällä kahdessa A-maaottelussa. Kevään Baltic cupissa hän tuli vaihdosta kentälle tauolla Liettuaa vastaan, ja Färsaaret-ottelussa hän korvasi Jere Urosen viimeisen vartin ajaksi.

Maali on vielä tekemättä A-maajoukkueessa. Jos Markkanen mielii avaukseen, on sivuutettava pelaaja käytännössä Teemu Pukki.

Millaista vastuuta haluaisit saada näissä tulevissa karsintaotteluissa?

Totta kai haluan aina pelata ja tehdä maaleja.

Paikkasi olisi varmaankin joulukuusen piikissä?

Tuskin Mixu minua laitapakiksikaan heittää. Teemua on vaikeaa syrjäyttää. Hän on hyvä pelaaja ja pelannut hyvin. Hän on myös aloittanut monta peliä piikissä, joten häntä on vaikea lähteä syrjäyttämään. Kaikkeni kuitenkin teen.

Koska olisi aika nousta Huuhkajissa avaukseen?

Se tulee ajan mittaan, jos tulee. Mixuhan sen päättää.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen