Suomalaisen seurajalkapallon ehdoton ykkönen on tällä hetkellä HJK. Se on voittanut kuusi viimeisintä Suomen mestaruutta, ja viime kaudella Klubi voitti myös Suomen cupin, ja eteni Eurooppa-liigassa historiallisesti lohkovaiheeseen.

Kaudella 2015 se on käytännössä ainoa mestarisuosikki, ja suomalainen futisyleisö odottaa varmasti lohkopaikan uusimista. HJK on jo aloittanut tittelien voittamisen, sillä se on jo voittanut liigacupin. HJK:n kapteenin viran peri Teemu Tainiolta yksi lähtökohtaisesti liigan parhaista pelaajista eli Markus Heikkinen.

”Mako” ruotii SuomiFutis-sivuston piinapenkki-haastattelussa HJK:n tulevat haasteet lähimenneisyyttä varsin suorasanaisesti peilaten, rutikuivaa huumoriaan unohtamatta.

Millaista on lähteä kauteen, kun voitte voittaa kaiken?

Kun menestystä tulee, niin nälkä kasvaa syödessä. Mitään vähempää ei lähdetä tavoittelemaan. Se tuo aikamoiset haasteet kauteen saada vähintään yhtä hyvä kausi menestyksellisesti tai jopa parempi. Onko se mahdollista? Totta kai. Onko se todennäköistä? Ei hirveän todennäköistä, että olemme taas lohkovaiheessa tai voitamme kaiken. Sen takia tässä itsekin vielä olen, sillä olen aina tykännyt haasteita. Sitten tulee pelillinen puolemme. Pystymme parantamaan sitä viime kaudesta. Jos onnistumme siinä, tulee jonkinnäköistä menestystä varmasti.

Mitä on parannettava?

En mene paljon yksityiskohtaisuuksiin, etteivät muut joukkueet saa vinkkejä. Sanotaan, että asiat liittyvät hyökkäys- ja puolustuspelaamiseen (virnistää).

Onko maalivahtipeli siis kunnossa?

Maalivahtihan on osa hyökkäys- ja puolustuspeliä (naurahtaa).

”Ketään ei voi korvata yksi yhteen”

HJK hankki muutama vuosi sitten mm. Tainion, Mikael Forssellin ja Mika Väyrysen ajatuksenaan hakea menestystä nimenomaan näiden nimekkäiden miesten johdolla. Sitä tuli lopulta muidenkin miesten ryydittämänä, ja yksi tapa kuvata joukkueen suurta vaihtuvuutta on juuri se, että tästä kolmikosta kukaan ei enää edusta HJK:ta.

Myös viime vuoden lopulla hankitut ulkomaalaiset ovat poissa.

Miten kuvailisit sitä, miten joukkue on muuttunut?

Puolet joukkueesta lähti muille maille. Tämäkin tuo pelilliseen haasteeseen oman mausteensa, koska pelaajilla ei ole viime vuoden taustoja, ja he hyppäävät täysin uuteen kuvioon.

Niin, ettekä te joukkueessa jatkavat pelaajatkaan tunne heitä.

Aivan, ja eihän ketään pelaajaa tai ihmistä voi korvata yksi yhteen. Jossain määrin uudet pelaajat muokkaavat pelitapaakin jossain määrin.

Mikä tulee olemaan oma roolisi?

Sehän on minullekin oma haaste, että avauskokoonpanon paikasta pitää taistella. Jos en uskoisi, että olisin taistelemassa siitä, en tekisi enää jatkosopimuksia. Sitten voisi kokeilla jotain muuta, vaikka kalastusta.

Et siis lähde enää penkkimieheksi?

Kuka nyt lähtisi tämänikäisenä penkkimieheksi? Niin kauan kuin minulla on sisäinen palo jäljellä, en mieti mitään muuta kuin, että pystyn auttamaan joukkuetta pelaamalla.

”Ottelupari kerrallaan”

Eurourakka käynnistyy jälleen keskellä kautta, ja nyt kun lohkovaiheen makeutta on päästy maistamaan, halutaan europelejä varmasti jatkaa tänäkin vuonna mahdollisimman pitkään.

Vaikka HJK ei viime vuoden Eurooppa-liigan lohkovaiheessa täysi heittopussi ollutkaan, ei Heikkinen halua herättää kenessäkään tarpeetonta toivoa. Kaikki pitää edelleen perustaa realismiin ja työntekoon.

Pidetäänkö europelejä tänä vuonna korostetun tärkeinä viime vuoden menestyksen jälkeen?

Viime vuonnakin puhuttiin katastrofin jälkeen, nyt europelit ovat erityisen tärkeitä. Eivätköhän ne ole HJK:n tapauksessa joka vuosi tärkeitä? Oikea tapa lähestyä niitä on mennä ottelupari kerrallaan. Ei kannata alkaa miettiä, ketä vastaan lohkovaiheessa pelaamme. Sinne pääsy viime vuonna oli niin monen onnistumisen ja sattuman summa, että vaikka pelasimme hyvin, niin tuskin pääsemme samanlaisella esityksellä jatkoon.

Miltä lohkovaiheen pelit tuntuivat ja missä menitte pelillisesti niissä?

Tiivis ottelurytmi syö kesällä ja syksyllä terävyyttä europeleissä. Sen huomasi konkreettisesti sitten, kun liigapelit loppuivat ja pystyimme muuttamaan treenaamista ja alkaa treenata. Jollain tavalla europeleihin tuli uutta virtaa, mikä oli tärkeää, koska lähdimme joka peliin haastajana. Hirveästi emme voi antaa hyvistystä.

Miten me niissä sitten pärjäsimme? Pistesaldollisesti ihan hyvin ja pelillisesti oli joissain pelissä hienoja jaksoja. Avausjakso Kööpenhaminaa vastaan oli todella hieno, mitä seurasi se, että olimme miltei sillassa. Ehjän kokonaisuuden löytämisessä riittää suomipojille haastetta.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen