Kommentti: Espanja löytänyt puuttuvan elementin?

Espanja on esittänyt EM-turnauksen ehkä vakuuttavinta peliä. Avauspelissä joukkue oli viime vuosilta tutun ongelma ääressä: hallintaa Tshekkiä vastaan oli runsaasti, mutta maali odotutti itseään. Lopulta Gerard Pique kuitenkin iski ottelun ainoan maalin 87. minuutilla.

Espanja kuului jo ennen turnauksen alkua kolmen suurimman suosikin joukkoon yhdessä isäntamaan Ranskan ja hallitsevan maailmanmestarin Saksan kanssa.

Toisessa ottelussa Espanja kuitenkin näytti löytäneensä ehkä tarvittavan piirun lisää pelaamiseensa, joka voi parhaimmillaan johdattaa maan jo kolmanteen peräkkäisen EM-kultaan.

Espanja kukisti Turkin toisessa ottelussa 3-0-lukemin suvereenin ottelun jälkeen. Voitto varmistui jo nopeasti toisen puoliajan alussa kolmanteen osumaan, jonka jälkeen ottelu pysyi täysin Espanjan kontrollissa.

Vastustajat pakottivat Espanjan uusiutumaan

Espanja voitti kolme arvoturnausta peräjälkeen 2010-luvun vaihteessa, mutta vuoden 2014 MM-turnauksessa tuli aallonpohja, kun maa jäi alkulohkoon. Vastustajat olivat oppineet pelaamaan Espanjan tyyliä vastaan.

Espanja pelasi menestysvuosina monesti ilman varsinaista keskushyökkääjää ja ylimmällä oksalla käytettiin keskikenttämiehiä. Vastaavaa pelitapaa esimerkiksi Saksa on käyttänyt nyt.

Nyt kuitenkin Turkki-voitossa Espanja joukkue pystyi lisäämään tuttuun lyhytsyöttö-pallonhallinta-peliinsä suoraviivaisuuden elementtejä peluuttamalla laidalla teknisesti hyvää, mutta tottuja vaihtoehtoja suoraviivaisempaa Nolitoa sekä kärjessä oikea-aikaisesti puolustuslinjaa puhkonutta Alvaro Morataa.

Nämä pelaajat tekivätkin Turkki-ottelun maalit; Morata ensimmäisen ja viimeisen, ja Nolito välissä 2-0-maalin.

Näillä, osin uusilla eväillä, Espanja on noussut taas mestarisuosikiksi numero yksi.