© Kuva: Juha Tamminen

Kannattajilta avoin kirje Palloliitolle: ”Suomen Cup on rikki”

FC Lahden Kannattajat on kirjoittanut avoimen kirjeen Palloliitolle koskien Suomen Cupin uudistuksia.

Täksi kaudeksi Suomen Cup muuttui rajusti. Cupin ensimmäiset kierrokset pelattiin jo viime kesänä ennen kuin edellinen Cup-mestari oli vielä ratkaistu.

Nyt Cupissa on päästy lohkovaiheeseen, jossa otteluita pelataan viidessä eri lohkossa. Lohkovaiheella korvattiin edellisinä vuosina pelattu Liigacup. Lohkovaiheen jälkeen Cup jatkuu taas pudotuspeleillä.

FC Lahden Kannattajat kirjoitti Facebookissa avoimen kirjeen Palloliitolle, jossa kannattajat kritisoivat uutta Suomen Cup -systeemiä perusteluineen. Suomen Cupin uudistus on saanut aiemminkin kritiikkiä, voit lukea lisää tästä.

Alla FC Lahden Kannattajien avoin kirje Palloliitolle.

Avoin kirje Palloliitolle ja Suomen Cupille

Hyvät jalkapallopäättäjät!

Teidän uudistamanne Suomen Cup on rikki. Alunperin sen tarkoituksena oli tarjota kahden korkeimman sarjatason joukkueille merkityksellisiä pelejä. Kaunis idea ja hyvä tarkoitusperä, mutta toteutus ei palvele ketään.

Ensinnäkin Suomen Cup alkoi juuri siirtoikkunan avautuessa, joten etenkin kansainvälisten siirtojen pelaajat jäivät ensimmäisillä kierroksilla ilman pelilupia useammassa joukkueessa. Ketä palvelee pelaaminen vaillinaisella ja keskeneräisellä joukkueella?

Lohkojen epätasaisuus on ongelma, sillä kaikilla ei ole tasapuolinen mahdollisuus voittaa kilpailua, jossa palkintona on seuroille taloudellisesti merkittävä europaikka. Lohkojen alueellinen jako asettaa seurat eriarvoiseen asemaan. Myös parhaan lohkokolmosen vertailu on tästä syystä epätasa-arvoista.

Merkityksellisien pelien lisäämien talvikaudella ei juurikaan onnistunut. Nyt osassa lohkoista osa joukkueista on jo lähes varmasti ulkona. Alempien sarjatasojen joukkueille on toki hienoa päästä kohtaamaan ylempisarjalainen, mutta mitä se tarjoaa niille joukkueille, joita varten uudistus tehtiin. Kysymmekin, ketä nämä panoksettomat pelit palvelevat?

Isoja ongelmia nykyiselle ”arvostetulle” jalkapallokilpailulle aiheuttaa olosuhteet. Useilla paikkakunnilla pelit on pelattu harjoitushalleissa, joita ei ole luotu jalkapallon seuraamiseen, vaan harjoitteluun. Viimeisimpänä esimerkkinä Hongan ja HIFK:n välinen ottelu, johon ei käytännössä pääse katsojia. Kannattajilla tulisi olla mahdollisuus nähdä joukkueensa pelaavan, poikkeuksetta. Rapautitte siis kilpailun viimeisenkin uskottavuuden yleisön silmissä.

Suurin ongelma on kuitenkin formaatti. ”Cup on jalkapallokilpailuista perinteisin” -fraasi löytyy Liiton omalta Suomen Cup -sivustolta. Cup tuotiin Suomeen englantilaisen mallin mukaan. Malli tarjoaa jokaiselle jalkapalloperheessä jotain. Alasarjalaisille unelman päästä kohtaamaan suurseuroja, suurseuroille yksinkertaisen tien kohti glooriaa. Kannattajille se on tarjonnut uusia paikkakuntia, elämyksiä ja kerrasta poikki -systeemi takaa sen, että jokaisella pelillä on merkitys. Yllätys ja mahdollisuus yllätykseen ovat Cupin suola. Alasarjajoukkueet eivät ole riippakiviä.

Teillä oli valmiina talviturnaus nimeltä Liigacup. Se ei ollut täydellinen, mutta sitä korjaamalla olisitte säästäneet Suomen Cupin lopulliselta tuholta. Ykkösen joukkueiden ottaminen mukaan Liigacupiin olisi palvellut aivan yhtä hyvin kärkijoukkueita. Ymmärrämme myös sen, että liigajoukkueet eivät tahdo kesälle ylimääräisiä otteluita Cupin muodossa. Nykyisellään Suomen Cup ei kuitenkaan toimi, eikä uudistettu cup ole tuonut lisää yleisöä tai näkyvyyttä verrattuna Liigacupiin.

Arvostamamme Juha Malinen kertoi eilen Yleisradion haastattelussa, että kotimaisen jalkapallon kompromissiratkaisut estävät suuria kehittymästä. Vaikka Malisen kanssa ei olisi samaa mieltä, on hyvä, että joku uskaltaa puhua ja luoda keskustelua. Avoin keskustelu voi olla avain onneen.

Muutos aiheuttaa aina vastarintaa ja etenkin jalkapallossa, joka on ollut varsin perinteinen laji. Kaikki muutos ei kuitenkaan ole edistystä. Ja siksi haluammekin nostaa kissan pöydälle ja luoda julkista keskustelua, jotta voisimme yhdessä tehdä Suomen Cupista Suomen arvostetuimman jalkapallokilpailun.

– FC Lahden Kannattajat

Lähde: FC Lahden Kannattajien Facebook-tili