Palloliiton liittohallitus päätti perjantaina, että ensi kaudella omien kasvattien hyödyntäminen on palkittava teko Veikkausliigassa ja Ykkösessä. Palkintorahaa on jaossa monia kymmeniä tuhansia euroja.

Suomessa kasvatetulla eli SK-pelaajalla tarkoitetaan ikävuosina 12-21 vähintään kolmen vuoden ajan suomalaiseen seuraan rekisteröitynä ollutta pelaajaa. Uutena käsitteenä Oma kasvatti eli OK-pelaaja tarkoittaa puolestaan pelaajaa, joka samassa ikähaarukassa on kolmen vuoden ajan ollut rekisteröitynä samaan seuraan, jota nyt edustaa Veikkausliigassa tai Miesten Ykkösessä.

– Jo viime kaudelle päätettiin jakaa seuroilta sakkoina kerätyt rahat takaisin seurojen käyttöön ja nyt haluamme vain muuttaa kohdentamista suuntaan, joka entistä vahvemmin ohjaa seuroja kohti suomalaisen jalkapallon strategisia tavoitteita, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoo Palloliiton tiedotteessa.

Palloliitto palkitsee kolmessa eri kategoriassa Veikkausliigan seuroja. Ensimmäisessä kategoriassa lasketaan SK-pelaajien saamat peliminuutit yhteen kaudella 2017. Toisessa kategoriassa lasketaan OK-pelaajien saamat peliminuutit yhteen kaudella 2017.

Kolmannessa kategoriassa lasketaan suurin parannus OK-pelaajien peliajassa verrattuna viime kauteen. Jokaisen kategorian voittajaseura saa 10 000 euron palkinnon. Käytännössä yksi seura voi napata peräti 30 000 euron palkintorahan, joka on huomattava summa veikkausliigaseuralle.

– Kun uudistusta suunniteltiin, otettiin vahvasti huomioon myös Veikkausliigaseurojen ajatukset ja Veikkausliigan tavoitteet omavaraisuuden kasvattamisesta pelaajien suhteen, Casagrande korostaa.

Palloliitto palkitsee ensi kaudella myös Ykkösen seuran, joka on antanut eniten peliminuutteja SK-pelaajilleen 5000 euron palkintorahalla.