Ensi kesän MM-turnauksessa tullaan näkemään merkittävä uudistus, kun kisoissa käytetään ensi kerran videotuomarijärjestelmää, eli tuttavallisemmin VAR:ia. VAR:ia on kokeiltu tärkeissä kilpailuissa joulukuun 2016 seurajoukkueiden MM-turnauksesta lähtien. Vuoden 2017 aikana se oli käytössä muun muassa kesän Confederations Cupissa sekä Saksan ja Italian pääsarjoissa.

Jalkapalloilun sääntömuutoksista päättävä International Football Association Board kertoo, että kaksivuotisen maailmanlaajuisen kokeilujakson aikana VAR:ia on käytetty yhteensä 804 ottelussa yli 20 eri kilpailussa. Tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Ifab:n mukaan videolta tarkistetut tilanteet nostivat tuomariratkaisujen onnistumisprosentin 98,9:een, kun aiemmin tuomarien päätökset osuivat oikeaan 93-prosenttisesti. VAR:ia on voitu käyttää ratkaisemaan neljänlaisia tilanteita – syntyikö maali, oliko tilanne rangaistuspotkun arvoinen, oliko tilanne suoran ulosajon arvoinen sekä tarkistamaan rikkeen tekijä.

Ifab:n raportti esittää, että pelaajalle, joka ehdottaa tuomarille videotarkistusta, pitäisi nostaa eleestä varoitus. Raportista selviää myös seuraavanlaisia tilastoja kokeilujakson ajalta:

– 804 ottelussa oli kaikkiaan 3 947 tilannetta, joissa harkittiin tilanteen tarkastamista videolta. Tämä tekee alle viisi ottelua kohden.

– 56,9 %:ssa näistä tilanteista kyseessä oli rankkarituomiosta tai maalista

– VAR-tarkistuksen tarpeellisuuden arviointi kesti keskimäärin 20 sekuntia

– Itse videotarkistus kesti keskimäärin 60 sekuntia

– 68,8 %:ssa otteluita mitään tilannetta ei tarkistettu videolta

– Keskimäärin joka kolmannessa ottelussa tapahtui ”selvä tuomarivirhe”

– 8 %:ssa otteluita VAR vaikutti ratkaisevasti ottelun lopputulokseen

– 24 %:ssa otteluita VAR:n avulla korjattiin erotuomarin tekemä väärä ratkaisu

– VAR:n käyttöönoton takia peliajasta meni ”hukkaan” keskimäärin alle 1 %