Suomen Cupissa pelataan torstaina puolivälierät. Suoratoistopalvelu Ruutu+ näyttää kaikki puolivälieräottelut. Näkyvyyttä on siis tarjolla, mutta silti cup ei miellytä kaikkia. Onko muutosvastarinnassa järkeä?

Lohkovaihe on yllättänyt positiivisesti.

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss kertoi SuomiFutis-sivustolle oman tylyn mielipiteensä cupista, voit lukea sen tästä. Wissin kommentissa on perää, mutta se myös samalla kiteyttää joidenkin seurojen suhtautumisen cupiin.

Suomen Cupissa pelataan nyt toista kertaa lohkovaihe, jonka jälkeen alkavat vasta pudotuspelit (lohkovaihetta ennen alasarjajoukkueet pelaavat pudotuspelejä lohkovaiheeseen pääsystä). Olen ollut hieman skeptinen lohkovaihetta kohtaan, mutta on todettava samaan hengenvetoon myös se, että lohkovaihe on yllättänyt minut positiivisesti.

Cupin arvostus katsojien silmissä oli lähellä nollaa vuonna 2016. Se ei suoraan sanottuna kiinnostanut katsojia, minkä jälkeen Palloliitossa pohdittiin tarkkaan seuraavia askelmerkkejä. Cupia muutettiin rajusti vuonna 2017 tuomalla lohkovaihe mukaan. Seurat ovat ottaneet muutoksen nihkeästi vastaan, mikä näkyy osallistuneiden seurojen määrässä.

Vielä on vaikea sanoa, onko cupin lohkovaihe menestys vai pannukakku. Ainakin nyt vaikuttaa siltä, että nykyinen cup-malli voisi jopa toimia.

Lohkovaihe herättänyt kiinnostusta

Vaikka olosuhteet ovat Suomessa vielä talvella pelattavien kilpailullisten otteluiden osalta lapsen kengissä, lohkovaiheen ottelut ovat kiinnostaneet suomalaista futiskansaa. Esimerkiksi KuPS:n kotipeleissä Kuopio-hallissa on nähty komeita yleisömääriä. Helsingissä Stadin derby veti Talin hallin äärimmilleen kiinnostuneista jalkapallon seuraajista. On vaikea kuvitella, että samanlaisia yleisöryntäyksiä oltaisiin nähty esimerkiksi entisessä Liigacupissa tai yksittäisissä cup-otteluissa. Lisäksi cupin otteluita on tänä vuonna voinut seurata suorana omalta kotisohvalta.

Seurat voivat myös omalla toiminnallaan vaikuttaa kokoonpanojen valmiuteen.

Cupissa on nähty myös yllätyksiä, joista cup elää. Harva osasi esimerkiksi lohkojaon jälkeen ennustaa, että Tammisaaresta ponnistava Ykkösen seura EIF pelaisi puolivälierissä jättäen lohkovaiheessa taakseen Veikkausliigasta tutut TPS:n ja IFK Mariehamnin.

Fakta on myös se, että Suomen Cupin ottelut ovat lähes kaikille seuroille harjoitusta kautta varten. Joukkueiden kokoonpanot eivät ole välttämättä lohkovaiheen alkaessa edes lähellä sitä, miltä ne saattavat näyttää toukokuussa. Tilanne on kuitenkin kaikille sama. Seurat voivat myös omalla toiminnallaan vaikuttaa kokoonpanojen valmiuteen.

Kausi pidentyy

Suomessa kesä on lyhyt ja talvi on pitkä. Samaa voi kärjistetysti sanoa myös jalkapallokaudesta ja harjoituskaudesta. Jollain vinksahtaneella tavalla tässä on mennyt puurot ja vellit sekaisin. Suomessa jalkapallokausi on yhtä kuin kesä ja harjoituskausi yhtä kuin talvi. Tuo ajattelutapa on väärin ja nykyinen cup-formaatti on väistämättä muuttamassa jalkapallokauden pituutta.

Suomen Cup lohkovaiheineen on tuonut suomalaisen jalkapallon kahvipöytiin ja sosiaaliseen mediaan jo tammikuussa.

Suomen Cup lohkovaiheineen on tuonut suomalaisen jalkapallon kahvipöytiin ja sosiaaliseen mediaan jo tammikuussa. Otteluita seurataan kotisohvilla tai paikan päällä hieman nuhjuisissa halleissa. Siihen suuntaukseen myös seurojen pitäisi herätä. Futiskausi pidentyy, jolloin joukkueiden rakentaminen täytyisi aloittaa aikaisemmin.

Tässä vastaan tulee kuitenkin raha, jota suomalaisista seuroista ei liikaa löydy. Pelaajasopimukset tehdään mieluiten vasta viime tipassa, jotta kassaan jäisi pieni pesämuna yhdelle hankinnalle keskikesällä. Koska silloinhan se kausi pitää kääntää, kun tusinahankinnat eivät tänäkään vuonna tuoneet mainetta ja mammonaa.

Muutokset synnyttävät aina vastarintaa. Talvi on kieltämättä suomalaiselle jalkapallolle rasite, koska olosuhteet eivät vielä kanna sen yli. Suomen Cup on kuitenkin osoittanut, että talvea vastaan voidaan tapella. Jalkapalloihmiset voivat kiinnostua tammikuisesta lohkovaiheen ottelusta Kakkosen MuSaa vastaan. Kysykää vaikka Kuopiosta. Cup-huumasta voidaan nauttia, vaikka katsomon penkit olisivatkin lumessa. Kysykää vaikka Tammisaaresta. Tai sitten voidaan tyrmätä uudistukset ja puhua harjoitusotteluista. Valinta on kuitenkin seuroilla.