Venäjän MM-kisat ovat edenneet viimeiseen turnauspäivään. Jäljellä on enää se suurin ja kaunein.

Finaalitaistelu MM-pokaalista. Moskovassa Lužniki-stadionilla toisistaan mittaa ottavat Ranska sekä kisojen yllättäjä Kroatia.

Ranska selvitti tiensä finaaliin lyömällä 1-0-numeroilla Belgian. Ainoan maalin puski Toby Alderweireldin vapaaksi jättämä Samuel Umtiti.

Kroatia puolestaan päihitti jatkoajan jälkeen 2-1-lukemilla Englannin Mario Mandzukicin viimeistelessä voitto-osuman.

Pronssit nappasi lauantaina Belgia Englannin taivuttua Thomas Meunierin ja Eden Hazardin maaleilla 2-0. Mitali oli maan historian ensimmäinen MM-tasolla.

Seuraa näitä

Pysyykö Ranska puolustuskannalla?

Ranska on edennyt finaaliin varmalla suorittamisella. Argentiinaa vastaan pelatun hurlumhei-taiston jälkeen pääpaino on ollut puolustamisessa ja nopeissa vastaiskuissa.

Uruguay ja Belgia kaatuivat maltillisilla esityksillä nollapeleillä. Tiivis alakerta sekä keskikentän pohjan pimentäjä N’Golo Kanté ovat pitäneet huolen, että Ranskaa vastaan on mahdollisimman inhottava pelata.

Harvoissa hyökkäyksissäään Les Bleus on ollut vaarallisimmillaan lähettäessä esimerkiksi nuoren Kylian Mbappén pitkään juoksuun vastahyökkäyksessä. Nämä juoksut koituivat myös Argentiinan kohtaloksi, joka ei millään saanut 19-vuotiaasta taiturista otetta.

Ranskan pelitapaa on myös kritisoitu. Erityisesti Belgian maalivahti Thibaut Courtois ja kapteeni Eden Hazard antoivat välierätappion jälkeen turhautuneena voimakasta palautetta siitä (lue lisää).

Kroatian vireys

Kroatia on edennyt loppuotteluun kovimman mahdollisen kaavan kautta. Yksikään aiempi ottelupari ei ole ratkennut varsinaisella peliajalla.

Takana on kolme jatkoaikaa ja kaksi voitettua rangaistuspotkukilpailua. Ykkösmiehistö on näin joutunut tahkoamaan yhteensä 360 peliminuuttia pudotuspelien aikana.

Kolhuista ja väsymyksestä ei olla kuitenkaan tähän mennessä valitettu matkalla kohti historiallista saavutusta.

Ranskan Kroatia pääsee kohtaamaan kolme päivää levänneenä. Urotekoja on tehty jo aiemmin, eikä viimeisessä haasteessa ole mitään hävittävää.

Lisää luettavaa nälkäisille

Onko MM-kuume jo iskenyt? Kaipaatko tietoa alkulohkoista? Haluatko selata kisojen koko otteluohjelmaa? Kiinnostavatko tarinat aiemmista MM-kisoista?

Ei hätää! MM 2018 -kisakeskuksemme palvelee kellon ympäri. TÄÄLTÄ löydät niin otteluohjelman, lohkot (ja lohkojen alta lohkoennakot), kaikkien joukkueiden pelaajalistat kuin MM-kisojen historiatilastot.

Aiempien MM-kisojen historiikkeja pääset lukemaan TÄSTÄ.

Päivän tapahtumat

Klo 18:00, MM-finaali Ranska-Kroatia, Stadion Luzniki, Yle TV2 (Studio alkaa jo 16:15)
Klo 00:15, Kooste finaalista, Yle TV2