Ajax ja Juventus kohtaavat tänään keskiviikkona Mestarien liigan puolivälierien avausosassa Johan Cruijff Arenalla Amsterdamissa.

Ottelun ennakkoasetelmat ovat selvät. Hallitseva Italian mestari Juventus lähtee peliin suurena ennakkosuosikkina. Ajax oli kuitenkin vastaavassa tilanteessa jo neljännesvälierävaiheessa, jossa se kohtasi kilpailun kolme viimeisintä loppuottelua voittaneen Real Madridin.

Espanjan suurseura voitti avausosan vieraissa 2-0, mutta Ajax nousi jälkimmäisessä kohtaamisessa 4-1-voittoon ja eteni jatkoon yhteismaalein 5-3.

Ajaxin päävalmentajan Erik Ten Hagin mukaan altavastaajan asema sopii hänen joukkueelleen.

– Olemme iloisia siitä, että olemme yksi Mestarien liigan yllättäjistä, kommentoi Ten Hag lehdistötilaisuudessa.

– Meillä on hyvä keskikenttä, me olemme hyviä pallonhallinnassa, mutta kun meillä ei ole palloa, meidän on oltava hyviä siinä, että saamme saan mahdollisimman pian takaisin.

– Olemme taktisesti vahvoja ja me voimme laittaa pelaajia eri paikoille. Kaikki pelaajamme ovat kykeneväisiä pelaamaan isoissa kilpailuissa. Heillä on tarvittavaa potentiaalia ja me yritämme pitää heidät, koska haluamme pärjätä Euroopassa hyvin myös ensi kaudella.

– Meidän on pelattava Juventusta vastaan omalla tyylillämme. Tärkein asia on tulos. Me ajattelemme vain ottelua Bianconeria vastaan.

– Juventus on kokenut joukkue, joka voi käyttää erilaisia strategioita. Se on jälleen yksi iso haaste Bayern Münchenin ja Realin jälkeen. Me pelaamme totutulla tavalla ja meidän on oltava hyviä pelin lukemisessa.

– Löysimme pari kuukautta sitten vireemme ja palasimme vahvaksi joukkueeksi, myös Euroopassa.

Juventuksen kohdalla isoimmat kysymysmerkit ovat ottelun alla kohdistuneet siihen, kuka on pelikunnossa ja kuka ei. Tiistaina Juventus tiedotti, että huipputoppari Giorgio Chiellini jää pelistä sivuun pohjevamman takia. Myöskään keskikenttäpelaaja Emre Can ei ole käytettävissä. Saksalaista vaivaa nilkkavamma.

Italialaisten iloksi maalitykki Cristiano Ronaldo on toipunut takareisivammastaan. Ronaldo loukkasi reittään maaottelutauolla, eikä hän ole pelannut Juventuksen neljässä edellisessä ottelussa.

Neljännesvälierissä Juventus voitti Atlético Madridin yhteismaalein 3-2. Juventus hävisi ensimmäisen osan Espanjassa 0-2, mutta nousi Ronaldon hattutempulla otteluparin voittoon.

Tällä kaudella 24 osumaa pommittanut portugalilainen on matkustanut Amsterdamiin, ja Juventuksen päävalmentaja Massimiliano Allegri sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa, että Ronaldo on myös avauskokoonpanossa.

– Cristiano on harjoitellut hyvin joukkueen kanssa. Hän aloittaa huomenna (keskiviikkona).

Allegri tietää, ettei Ajaxia sovi aliarvioida, vaikka hollantilaiset ovat viimeksi edenneet Mestarien liigassa puolivälieriin kaudella 2002-03.

– Ajax on vahva joukkue. He pudottivat Real Madridin ja pelasivat tasan Bayernin kanssa.

– Ajax-Juven kaltainen ottelu on aina tärkeä peli. Siitä tulee avoin peli ja meidän keskittymisemme ei saa herpaantua.

– Ajax pelaa eri tavalla kuin Atlético Madrid. He ovat todella aggressiivinen joukkue, ja siitä tulee fyysinen ottelu. Meidän on tehtävä vierasmaali.

– Olemme valmistautuneet otteluun keskittymällä vastustajamme vahvuuksiin.