Suomalaisjoukkueet aloittavat tällä viikolla Eurooppa-liigan karsintaottelunsa ja HJK otti jo tiistaina Mestareiden Liigan karsinnassa vakuuttavan 3-0-kotivoiton HB Tórshavnista.

HJK onkin näillä näkymin ainut joukkue, jolla on oikeasti mahdollisuus hienon voittonsa myötä lähteä haastamaan ensi kierroksella tosissaan luokkaa kovempia vastustajia.

Muiden suomalaisjoukkueiden on onnistuttava täydellisesti, jos ne meinaavat venyä jatkopaikkoihin Eurooppa-liigassa, sillä vastukset ovat välittömästi kivikovia. Täydellinen onnistuminen tarkoittaa sitä, että KuPS:n, Interin ja RoPS:n on kyettävä pelaamaan sellaisia asioita vastaan, joita he eivät kotoisessa Veikkausliigassa kohtaa.

Yksi sellainen asia on tietysti pelin tempo – peliteot aikayksikköä kohden kasvavat kansainvälisillä kentillä, joten asioita on pystyttävä tekemään nopeammin. Sekä yksilön että joukkueen.

Tempon lisäksi on pystyttävä toimimaan erilaisia pelin keinoja vastaan.

KuPS pelaa valkovenäläistä FK Vitebskiä vastaan. Vitebsk on suurinpiirtein KuPS:n tasoinen joukkue pelaajamateriaaliltaan ja yleiseltä toiminnan tasoltaan. Otteluparista tulee erittäin tasainen. Valkovenäläisen Sergey Yasinskyn valmentama Vitebsk on nopea pystysuunnan joukkue, jolla riittää erikoistilanteissa vääntö-, ja pääpelivoimaa.

Vitebsk on tällä hetkellä kymmenentenä maan pääsarjassa, jota johtaa Dynamo Brest. Vitebskin paras osa-alue on sen puolustuslinja, jossa esimerkiksi ylösnousuja tekee oikealla puolella kokenut sotaratsu Artem Skitov.

Jani Honkavaaran on pystyttävä valmistamaan joukkueensa etenkin tilanteenvaihtoihin sekä erikoistilanteisiin erinomaisella tavalla. Jos se onnistuu, on voi KuPS:lla olla mahdollisuus yllätykseen. Pelistä tulee epäsuomalaista vääntöä ja jokaisessa kaksinkamppailussa tullaan olemaan harmaalla alueella.

RoPS:lle ja Interille on helppo povata hikisiä ottelupareja. RoPS:lla on vastassaan skottiseura Aberdeen. RoPS kohtaa täysin erilaisen haasteen, kuin Veikkausliigassa on vastassa. Veikkausliigassa valtaosa joukkueista syöttelee ja pelaa pallonhallinnan kautta, mutta Aberdeen on hyvin tyypillinen moderni brittijoukkue.

Manchester Unitedista siirtynyt James Wilson tähdittää hyökkäystä ja joukkue pelaa paljon palloa suoraviivaisesti vastustajan rangaistusalueelle. Wilsonin liikkumisen kanssa RoPS:n pelaajille tulee kiire. Brittityyliin periksiantamattomasti pelaavassa Wilsonissa on myös modernia pelitaitoa ja räjähtävyyttä.

Aberdeenin puolustaminen tapahtuu paljon eteenpäin ja fyysisesti kovaa, joten RoPS:n on löydettävä tilat nopeammin, kuin kotoisessa sarjassa.

Inter saa vastaansa Brøndby:n. Brøndby on tänä päivänä erittäin tyypillinen pohjoismainen joukkue. Inter saa olla pallonmenetysten jälkeen varpaillaan, sillä taitava Simon Tibbling ja kumppanit osaavat prässätessä ohjata vastustajan sivurajalle, riistää pallon ja tulla keskikolmanneksen riistojen jälkeen kovaa vastaan.

Brøndby:n kaltaisten vastaiskujoukkueiden pysäyttämiseen ei Veikkausliiga valmista.

Silti on todettava se, että vaikka haasteet ovat Eurooppa-liigaan osallistuvilla joukkueilla massiivisia, mahdollisuuksia on aina. Etenkin näissä tapauksissa, sillä Inter, KuPS ja RoPS ovat Veikkausliigan mittakaavalla hyvin valmennettuja joukkueita, jotka tulevat varmasti yrittämään oikeilla aseilla jatkoonpääsyä. Kysymys tulee siis olemaan puhtaasti siitä, riittääkö osaaminen.