HJK juhlii seurahistoriansa kolmattakymmenettä suomenmestaruutta. Poikkeuksellisella kaudella HJK venytti sarjajohtonsa lopulta seitsemään pisteeseen. HJK:n kapteenina tällä kaudella toiminut Nikolai Alho piti joukkueen yhtenäisyyttä tuplamestaruuden kulmakivenä. HJK voitti Veikkausliigan lisäksi myös Suomen Cupin.

Alho oli tällä kaudella ensimmäistä kertaa HJK:n kapteeni oltuaan viime kaudella kapteenistossa mukana varakapteenin roolissa. Alholle tärkeää oli luoda joukkueeseen vahva yhteishenki. Yksi tärkeä elementti joukkuhengen rakentumisessa oli ulkomaalaisten pelaajien sopeutuminen joukkueeseen heti alusta alkaen.

– Minulle on ollut tärkeää, että kentän ulkopuolella ulkomaalaiset pelaajat ovat päässeet nopeasti mukaan tähän, ja että heillä on kotoisa fiilis. Me luotamme heihin ja he luottavat meihin. Siihen olen tyytyväinen, se on toiminut hyvin, Alho kertoi Inter-ottelun jälkeen SuomiiFutis-sivustolle.

Mestarijoukkueissa on aina elementtejä, mitkä tekevät joukkueesta lopulta parhaan. Alho osasi nimetä nopeasti kolme asiaa, mitkä tekivät HJK:sta kaudella 2020 tuplamestarin.

– Joukkuehenki, luottamus ja se, että kaikki uskovat siihen samaan filosofiaan. Silloin kun nämä kolme asiaa ovat kunnossa, ja ihan oikeasti ovat kunnossa, niin silloin on hyvät saumat, Alho avasi.

Luottamus korostui Alhon kommenteissa. Oikeastaan Alhon mainitsemat kaksi muuta asiaa nivoutuivat lopulta nimenomaan luottamukseen.

– Paljon tuli uusia pelaajia ja koko filosofia meni oikeastaan uusiksi (viime kaudesta). Olen sanonut monelle, että minun mielestäni se kentän ulkopuolinen toiminta oli lopulta isoin syy (mestaruuteen). Joukkuhenki oli ihan erilainen kuin viime vuosina.

– Luottamuksella pääsee tosi pitkälle. Pelaajat luottavat toisiinsa ja koutseihin, sitten vielä koutsit luottavat meihin. Veikkaan, että se on näkynyt katsomoonkin ihan eri tavalla kuin esimerkiksi viime vuonna.

Veikkausliiga päätti vasta viime metreillä, että kausi päättyy lopulta runkosarjaan, eikä loppusarjoja pelata. Päätös oli tuloksen kannalta HJK:lle suotuisa, koska se nosti HJK:n viime metreillä jo lähes varmaksi mestariksi.

Lopulta HJK varmisti mestaruuden toiseksi viimeisellä kierroksella kaadettuaan IFK Mariehamnin viime sunnuntaina näytöstyyliin. Joukkueen sisällä liigan päätös kauden päättämisestä runkosarjaan ei sinänsä hetkauttanut suuntaan tai toiseen.

– Siitä alettiin puhua jo niin aikaisin. Ainakin meidän korviin kuului jo neljä tai viisikin kierrosta ennen loppua, niin kaikki pelaajat oikeastaan ajattelivat, että kunhan nyt saadaan vain pelattua tämä kausi loppuun jollain tavalla. Ei siihen oikein voinut suhtautua mitenkään muuten kuin, että tämä nyt on näin ja pelaamalla se mestaruus pitää silti hoitaa.

– Toki ihmiset aina sitten sanovat sellaista, että ”tietysti Klubi voittaa” ja näin, mutta no… ehkä on parempi jättää sanomatta siihen mitään. It is what it is.

Korona jättää ikuisesti jäljen Veikkausliigan kauteen 2020, mutta minkälaiset ovat korona-ajan mestaruusjuhlat?

– Varmaan vähän erilaiset, Alho hymähti ja jatkoi:

– Nyt on pari kolme päivää yksityistilaisuuksia, joissa ollaan joukkueen kanssa. Ei me tuolla kaupungilla varmaan kauheasti pyöritä mestoilla. Eipä ne mestat olisi edes auki. Vähän erilaista tulee olemaan, mutta ihan varmasti nautitaan näistä päivistä, kapteeni avasi suunnitelmia.

HJK on juhlansa ansainnut.