Tiistaipäivän suurimpia jalkapallouutisia oli se, että Serie A:n AS Roma palkkasi uudeksi valmentajakseen kolmivuotisella sopimuksella portugalilaisen José Mourinhon. 58-vuotias Mourinho palaa Italiaan 11 vuoden tauon jälkeen, sillä hän valmensi vuosina 2008-2010 Interiä, jälkimmäisellä kaudella sarjan mestariksi.

Mourinhon edellinen pesti oli Valioliigan Tottenhamissa, josta hän sai potkut 19. huhtikuuta. Hän siis ehti olla työttömänä vain parin viikon ajan – joskin työt Italiassa alkavat vasta kuluvan kauden päätyttyä. Tottenhamia Mourinho ehti valmentaa 17 kuukauden ajan.

Halpalentoyhtiö Ryanair näki Mourinhon Roma-sopimuksessa tilaisuuden mainostaa edullisia lentojaan Lontoosta Roomaan. Irlantilaisyritys päätti samalla käyttää tilaisuuden naljailla Mourinhoa siitä, ettei hän voittanut Tottenhamissa mitään.

– Johtuen hänen pokaalittomuudestaan Spursissa uskomme, että käsimatkatavara on riittävä tätä matkaa varten, Ryanairin twiitissä kirjoitettiin.

Ryanair

@Ryanair
Jose will be happy to know that we currently fly London to Rome from only £14.99.

Due to his lack of trophies at Spurs, we expect a carry-on bag will suffice for this trip.

AS Roma English

@ASRomaEN
𝐎𝐅𝐅𝐈𝐂𝐈𝐀𝐋 🤝

The club are delighted to announce an agreement has been reached with Jose Mourinho for him to become our new head coach ahead of the 2021-22 season.

#ASRoma

Lentoyhtiön twiitti saattoi tosin olla pieni ohilaukaus. Vaikkei Tottenhamissa mestaruuksia tullutkaan, on Mourinho yksi maailman menestyneimmistä valmentajista. Tottenham oli itse asiassa ensimmäinen seura sitten vuoden 2002, jossa Mourinho jäi ilman minkäänlaista mestaruutta. Kaudella 2001-2002 hän valmensi vielä pientä portugalilaisseuraa União de Leiriaa. Tuskin Special One on vanhojakaan pokaaleitaan ja mitaleitaan panttilainaamoon vienyt.

Useita kertoja maailman parhaaksi valmentajaksi valittu Mourinho on totisesti ehtinyt urallaan voittoja maistaa. Porton Mourinho valmensi kahteen Portugalin-mestaruuteen, sekä sensaatiomaisesti sekä UEFA Cupin että Mestarien liigan mestariksi.

Matka jatkui Chelseaan, jossa Mourinho voitti ensimmäisellä rupeamallaan kahdesti Valioliigan ja kolme cup-pokaalia, sekä toisella pestillään kaudella 2014-2015 tuplamestaruuden (Valioliiga ja Liigacup).

Chelsean jälkeen vuorossa oli Italia ja Milano, jossa Mourinho vietti kaksi kautta. Ensimmäiseltä kaudelta saldona oli ”vain” liigamestaruus, mutta toisella Mourinho juhli joukkueineen Scudetton, cup-voiton ja Mestarien liigan muodostamaa komeaa triplaa.

Kolmen Real Madrid -kauden saldoksi muodostui yksi La Ligan mestaruus, yksi Espanjan cupin voitto ja yksi Espanjan Supercup. Tyhjin käsin ei tarvinnut siis Espanjastakaan pois lentää.

Viimeiset kahdeksan vuotta Mourinho on viettänyt Englannissa. Vaikka Tottenhamissa ei voittoja tullutkaan, saavutti Mourinho jo mainitun Chelsea-tuplan lisäksi Manchester Unitedissa Eurooppa-liigan voiton, Liigacup-mestaruuden sekä Englannin Supercupin Community Shieldin voiton.

[readmore from=Mourinho-Jose]

Kaiken kaikkiaan Mourinho on valmentanut joukkueensa yhteensä 25 eri mestaruuteen. Henkilökohtaisia tunnustuksia on ropissut päälle useita kymmeniä.

Voi olla, että Ryanairin ruumassakin voisi tulla jalometallien puolessa ahdasta – ellei sitten Mourinho päätä lentää Roomaan vaikkapa yksityiskoneella. Valmentajan kun kerrotaan ansainneen ”kultaisina kädenpuristuksina” ennen aikojaan päättyneistä pesteistä jopa huimat 108 miljoonaa euroa. Tottenhamin maksama erokorvaus oli tiettävästi noin 17,4 miljoonaa euroa. Mourinhon palkatkin ovat olleet pestistä toiseen valmentajamaailman parhaimmistoa.