Lionel Messi, 33, oli taas vaihteeksi mukavuusalueellaan, kun Argentiina kohtasi Copa Américan puolivälierissä Ecuadorin sunnuntain vastaisena yönä. Ottelu päättyi argentiinalaisten vakuuttavaan 3–0-voittoon. Välierissä vastaan asettuu Kolumbia, joka onnistui päihittämään Uruguayn.

Messi oli tuttu maestro maestron paikalla Ecuador-pelissä. Ensin maailmankuulu kymppipaita syötti kaksi maalia ja teki sitten itse kolmannen. Hänet valittiin totutusti pelin parhaaksi pelaajaksi.

Messin maali syntyi lisäajan kolmannella minuutilla suorasta vapaapotkusta. Ecuadorin verkkoa vartioinut Hernán Galíndez, 34, yritti ennen potkua hypähdellä vähän vastaan ja peittää näin suuremman alan maalistaan. Tämä oli kuitenkin yhtä tyhjän kanssa, sillä hän heittäytyi myöhässä Messin laukauksen liikeradalle.

Veto oli laadukas, ja se suuntautui oikeaan yläkulmaan. Se lähti keskeltä aivan rangaistusalueen rajalta.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

CONMEBOL Copa América™️

@CopaAmerica
#CopaAmérica 🏆

¡Bombazo! Lionel Messi la clavó de tiro libre para el 3-0 final de @Argentina sobre @LaTri

🇦🇷 Argentina 🆚 Ecuador 🇪🇨
#VibraElContinente #VibraOContinente

Vaparimaali oli Messille jo hänen uransa 58:s. Samalla hän siirtyi tässä tilastossa ohi Cristiano Ronaldon, 36, jolla maaleja on merkittynä 57.

Kaudesta 2007–08 kauteen 2013–14 asti Ronaldo oli sangen tehokas ja tasainen näissä erikoistilanteissa. Maaleja syntyi vähintään viisi kappaletta joka vuosi yhtä poikkeusta lukuun ottamatta (2012–13). Sitten tehot kääntyivät radikaaliin laskuun, ja osumatarkkuustilastot ovat nykyisin lähinnä surullista luettavaa.

Viimeksi hän on onnistunut suorassa vapaapotkussa 16. syyskuuta 2020 Sveitsiä vastaan.

Messin vapaapotkutilastot sen sijaan lähtivät kunnolla lentoon vasta kaudella 2015–16, jolloin hän viimeisteli huimat yhdeksän vaparimaalia. Sitä ennen hän oli onnistunut vain kerran tekemään enemmän maaleja kuin Ronaldo. Tämä tapahtui juuri kaudella 2012–13.

Vielä kaudella 2011–12 miesten välinen ero vaparimaalien lukumäärässä oli 26 häkkiä.

Vapaapotkuvastuu on arvostettu kunniatehtävä pelaajalle kuin pelaajalle. Kuten toimittaja-kirjailija Simon Kuper totesi kesäkuun lopussa, ”vapaapotkun laukaisemisen suoraan ymmärtää parhaitan, kun siihen suhtautuu tähtipelaajan luontoisetuna. Se on kuin filmitähden henkilökohtainen asuntovaunu.”

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Simon Kuper

@KuperSimon
For a close-range free-kick, the opposing team has to put several players in the wall - leaving oodles of space to pass into. So teams should usually pass. Shooting a free-kick directly is best understood as a star's perk, like a film star's personal trailer

OptaJean

@OptaJean
28 - Since his EURO debuts in 2004, Cristiano Ronaldo has fired 28 free kick shots, at least four times more than any other player over the period, while converting none of them. Lock. #EURO2020 #BELPOR