Joko nyt, Manchester City? Yhdistyneiden Arabiemiraattien upporikkaiden sheikkien pyörittämä seura on janonnut menestystä Mestarien liigassa vuosikausien ajan, mutta toistaiseksi turhaan. Viime kaudella City eteni sentään finaaliin, mutta Chelsea nosteli sen päätteeksi pokaalia.

Tänään alkavissa välierissä Cityllä on vastassa kilpailun historian menestyksekkäin seura Real Madrid. Manchesterilaismiehistö on kuitenkin ollut kelpo vireessä koko kauden, ja lähtee monien ennakkopapereissa ottelupariin ainakin lievänä suosikkina.

Satsauksien puutteesta Cityä ei tosiaan voi arvostella. Joukkue pelaa nyt kuudetta kauttaan Pep Guardiolan alaisuudessa, ja tänä aikana se on maksanut uusista pelaajista siirtokorvauksia reilusti yli miljardin – tarkkaan sanottuna 1 077 miljoonaa euroa.

Summasta lähes puolet City törsäsi ensimmäisten kahden kauden aikana, jolloin pelaajista maksettiin siirtosummia yhteensä 532 miljoonaa euroa. Kausien 2016-2017 ja 2017-2018 aikana pantiin kuntoon ennen kaikkea joukkueen puolustus.

Aymeric Laportesta maksettiin 65 miljoonaa euroa, John Stonesista 55,6 miljoonaa, Kyle Walkerista 52,7 miljoonaa ja Oleksander Zinchenkosta 2 miljoonaa. Maalin suulle hankittiin 40 miljoonalla eurolla Ederson. Myös keskikentälle tehtiin kaksi tärkeää hankintaa, 50 miljoonalla ostettu Bernardo Silva ja 27 miljoonaa euroa kustantanut Ilkay Gündogan.

Kesällä 2018 suurin hankinta tehtiin hyökkäyspäähän, kun City maksoi Riyad Mahrezista 67,8 miljoonaa. Vuotta myöhemmin seuraan liittyivät puolestaan João Cancelo (65 miljoonaa euroa) ja Rodrigo (62,7 miljoonaa).

Vielääkään ei ollut tullut valmista. Kesällä 2020 oli jälleen aika vahvistaa puolustusta. Nyt City pulitti Rúben Díasista 68 miljoonaa euroa ja Nathan Akésta 45,3 miljoonaa.

Viime kesänä oli tarkoitus panna vihdoin hyökkäys kuntoon, kun City teki kaikkensa hankkiakseen Harry Kanen. Tottenham kuitenkin kieltäytyi kapteeniaan myymästä. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – City teki kuitenkin ennätyshankinta, kun se maksoi Jack Grealishista 117,5 miljoonaa euroa.

Nyt Cityllä on käsissään mieletön tähtisikermä, josta on siis maksettu yli miljardi euroa siirtokorvauksia – ja lisäksi tietysti muhkeat palkat päälle. Seurassa toivotaan varmasti hartaasti, että kalusto riittää voittamaan vielä yhden otteluparin sekä toukokuun lopun finaalin.

[readmore from=Mestarien-liiga]

Jos unelma jää kuitenkin edelleen toteutumatta, on seuraava mato jo viritetty koukkuun. Ensi kaudeksi on nimittäin tarkoitus hankkia Borussia Dortmundista Erling Braut Håland 75 miljoonan euron siirtosummalla. Agenttien välityspalkkioineen Hålandista maksettava kokonaiskorvaus noussee Grealishinkin summan yli.

Jos ei vielä tänä keväänäkään tärppää, niin ehkä sitten ensi vuonna.

Jutun ja siirtosummien lähteenä on käytetty AS:n artikkelia. Kaikkia tänä aikana tehtyjä hankintoja ei ole jutussa mainittu, vaan käsittelyssä on Cityn nykyisen joukkueen runkopelaajat. 1 077 miljoona euroa on kaikkien näiden kausien aikana tehtyjen hankintojen yhteenlaskettujen siirtokorvausten summa.

Ottelu Manchester City-Real Madrid alkaa kello 22 ja sitä voi seurata C Moren kanavilta.