Xabi Alonson Bayer Leverkusen on ollut yksi eurooppalaisen huippujalkapalloilun suurimmista yllätyksistä tänä syksynä.

Leverkusen on 11 pelatun sarjakierroksen jälkeen Bundesliigan kärkipaikalla. Leverkusen on napannut kymmenen voittoa ja tasapelin Bayern Münchenin vieraana. Bayern on jäänyt kahden pisteen päähän Leverkusenista.

AFP haastatteli Alonsoa, joka on tehnyt loistavaa työtä Leverkusenissa.

Alonso saapui joukkueen peräsimeen noin vuosi sitten, kun Leverkusen oli pelannut suorastaan surkean alkukauden ja oli Bundesliigan putoamistaistossa. Alonso johdatti Leverkusenin lopulta Bundesliigassa kuudenneksi ja Eurooppa-liigan välieriin.

Alonso haluaa antaa pelaajille vastuuta. Luovuutta on käytettävä.

– En ole fundamentalisti, joka vaatii joukkueen pelaavan tietyllä tavalla. En ole valmentaja, joka vaatii, että pelaamme vain yhdellä ja samalla tavalla jalkapalloa. En tee niin, koska en koe valmentajan olevan joukkueen tärkein henkilö. Pelaajat ovat sinua tärkeämpiä. Jos pelaajat tekevät joskus huonoja ratkaisuja, yritämme korjata niitä, mutta yritän painostaa pelaajiani käyttämään omaa luovuuttaan kentällä. Minua kannustettiin käyttämään sitä urallani. Sain tehdä kentällä omia päätöksiä. Emme yritä olla robotteja.

Alonso on päässyt työskentelemään maailman parhaiden valmentajien kanssa. Yksi nimi nousee esiin.

– Kun puhutaan pelaajien käsittelemisestä, on Carlo Ancelotti siinä todellinen maestro. Kun puhutaan siitä, miten haluat vakuuttaa pelaajat ideoistasi ja miten onnistut pitämään hyvät välit pelaajien kanssa, on Ancelotti ehdoton ykkönen.

Alonson ja syntymäpäiväsankari Lukas Hradeckyn edustama Leverkusen kohtaa lauantaina Werder Bremenin Bundesliigassa. Ottelu käynnistyy klo 16.30.