Suomen jalkapallomaajoukkue valmistautuu parhaillaan Latviassa kahteen viimeiseen otteluunsa ennen syksyllä alkavia EM-karsintoja. Edessä on Baltic cup, jossa Huuhkajien avausvastustaja on Liettua, ja tuloksesta riippuen lauantaina kohdataan Viro tai Latvia.

Suomella on alla rohkaiseva, joskin vaihteleva esitys Tshekkiä vastaan. Yksi tuon ottelun työteliäimmistä pelaajista oli Perparim Hetemaj. SuomiFutis-sivusto otti ”Perpan” ennen otteluita Piinapenkkinsä hellään huomaan.

Käydään ensin hieman läpi Tshekki-peliä. Millainen ottelu se oli sinun näkökulmastasi?

Treenipeli kotimaassa oli uusi juttu. Niitä ei ole minun A-maajoukkueurallani juuri ollut. Nyt pelasimme vielä Olympiastadionilla. Maajoukkue oli koossa pitkästä aikaa, mikä oli hieno juttu. Itse peli tuntui siltä, että oli kiva pelata, ja homma luisti. Toinen puoliaika oli vaikeampi, mutta se kuuluu jalkapalloon, että tulee hetkiä, jolloin pitää osata puolustaa hyvin. Tämä kaikki on treeniä tulevaan.

Pelasit ns. toiseksi ylimmällä oksalla. Miltä se paikka tuntui?

Hyvältä. Olen itse pelannut omassa jengissä kymppipaikkaa tai vasempana kärkenä. En ollut pelannut tuolla paikalla maajoukkueessa pitkään aikaan. Yleensä, kun pelaan maajoukkueessa alempana, niin ”Roma” (Roman Eremenko) pelaa minun yläpuolellani ja vaihtelemme paikkoja. Siksi ei tuntunut kovin oudolta. Tykkään pelata, eikä pelipaikalla ole minulle väliä. Olisin valmis pelaamaan vaikka pakkina, kunhan pääsen vain pelaamaan!

Olit todella sähäkällä pelipäällä, mistä tuommoinen määrä energiaa löytyi?

Se tulee luonteestani. Minulla riittää paljon energiaa. Olen aina ollut tuon tyyppinen. Nuorempana en osannut kontrolloida sitä, juoksin koko ajan ja olin aika puhki. Nyt, kun kokemusta on enemmän, niin tajuan ja ymmärrän, milloin pitää juosta ja milloin ei. Olin viimeiset kymmenen minuuttia nytkin aika puhki.

”Kun olin ylhäällä, voitimme pelejä”

Hetemaj pelasi päättyneellä sarjakaudella vahvan kauden Italian Serie A:n Chievossa. Seuralle sesonki tosin oli hankala, sillä liigapaikka varmistui vasta aivan kauden lopun kynnyksellä. Lopulta liigapaikka uusiutui toiseksi viimeisen kierroksen vierasvoitolla Cagliarista.

Hetemaj aloitti 28 kertaa, kun liigassa pelattiin 38 kierrosta.

Mitä jäi käteen liigakaudesta Chievossa?

Kausi oli todella vaikea. Alku oli tahmea, kun yritimme pelata sellaista jalkapalloa, johon en sopeutunut. Jouduin pelaamaan vieraassa roolissa. Minulta odotettiin erilaista jalkapalloa, mihin olen tottunut. Valmentajamme sai potkut 12 pelin jälkeen, ja vanha valmentaja tuli takaisin. Sain vanhan roolini takaisin noin 20 pelin ajaksi.

Viimeiseksi 2-3 kuukaudeksi minut vaihdettiin ylemmäs ja aloimme voittaa pelejä. Kausi oli joukkueelle vaikea, mutta itselleni aika hyvä. Sain pidettyä pelini hyvällä tasolla, eivätkä esitykset vaihdelleet, vaikka tuli sinne väliin huonojakin pelejä.

Kuinka paljon pidät palloa Italian liigapeleissä?

Pidän siitä, että pallo on minulla (naurua). Olen oppinut vanhemmiten, että se pitää laittaa myös liikkeelle. Silloin ei tule niin paljon sukille, ja saan pelata pidempään. Tykkään siitä, että pallo on omalla joukkueella, eikä pidä juosta niin paljon ja voimme tehdä maaleja. Jalkapallo on sitä, että pallo on omilla.

Tullaanko Italiassa paljon nilkoille?

Kun menin Italiaan, niin minulla oli käsitys, että kun joku koskee, niin kaadutaan. Peli on fyysistä. Tällejä tulee paljon, ja pelaajat osaavat käyttää kroppaa hyvin.

”Pidettävä palloa ja luotava paikkoja”

Suomella on jäljellä enää Baltic cupin ottelut ennen kuin EM-karsinnat alkavat syksyllä Färsaarilla. Lohkoarvonnassa kävi onni, joka on nyt realisoitava kisapaikaksi.

Koska loppukesällä ei enää pelata valmistavia maaotteluita, on torstaina ja lauantain otteluilla valtava painoarvo.

Millä ajatuksin lähdet Baltic cupiin ja viimeisiin maaotteluihin ilman karsintoja?

Pelasin Liettuaa vastaan viimeksi alle 21-vuotiaiden karsinnoissa. Siitä on hyvät muistot, sillä voitimme molemmat ottelut. En osaa sanoa heidän joukkueestaan paljoa. Uskon, että se on fyysinen joukkue, joka ei ole yhtä taitava kuin Tshekki.

Millainen peli Liettuaa vastaan on tulossa?

He ovat varmasti puolustavampi kuin Tshekki. Se tarkoittaa, että meidän on pidettävä palloa ja luotava paikkoja. Meidän on otettava peli hallintaan, ja opittava voittamaan. Pyrimme voittamaan pelaamalla.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen