Kuin yrittäisi puristaa kivestä vettä. Siinä verrannollinen kuvaus sille, että yrittäisi saada jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Mixu Paatelaisen edes puoliksi lipsauttamaan mitään Suomen avauskokoonpanosta. Sama tilanne oli Suomen ja Romanian medialla eilen, kun Paatelainen esiintyi viimeisen kerran ennen illan Suomi-Romania –ottelua.

Koska Paatelainen ei myöskään anna seurata joukkueen harjoituksia lämmittelyä pidempään, on yksitoistikkoa yritettävä ennakoida rivienvälitulkinnoilla ja aihetodisteilla.

Viisi alinta pelaajaa on helpohko rasti. Niki Mäenpää on tällä hetkellä yhtä kiistaton ykkösvahti kuin Antti Niemi ja Jussi Jääskeläinen olivat omina aikoinaan. Joona Toivio on ottanut suhteellisen varmoilla otteillaan paikan Niklas Moisanderin viereltä toisena topparina. Jarkko Hurme pelasi Kreikkaa vastaan todennäköisesti uransa parhaan maaottelun, ja vahvasti nousevaa laitapakkia tarvitaan taas. Toisella laidalla tekee höyrykoneen lailla töitä Kari Arkivuo.

Sitten siihen polttavimpaan kysymykseen eli Roman Eremenkon pelipaikkaan. Kreikkaa vastaan Eremenko ei päässyt peliin kiinni Paatelaisen ”joulukuusen” toiseksi ylimmällä oksalla, ja joukkueen jäsenet ovat toistelleet illan ottelun alla Romanian puolustavan myös erittäin tiiviisti. Kun Eremenko pelasi keskikentän pohjalla, oli hän huomattavasti enemmän pallollisena, ja pystyi näin rakentamaan peliä paljon paremmin.

Romania lähtee otteluun 4-2-3-1 –ryhmityksellä, eli tilaa tulee olemaan jälleen keskustassa vähän. Kuten Niklas Moisander sanoi jo Kreikka-ottelun alla, on pallon saaminen Eremenkolle hyökkäyksen käynnistymisen ensimmäinen vaihe. Kreikka-ottelun kokemuksen perusteella Eremenko tullee siis pelaamaan toiseksi alimman linjan keskellä.

Toinen tätä valintaa puolustava seikka on Suomen voiton tarve. Karsintalohkon tilanne on siinä määrin tasainen ja kimurantti, että muita kisapaikoista taistelevia maita on alettava jo etenkin kotikentällä alettava voittaa. Siinä, missä Kreikkaa ja Romaniaa on varsinkin Paatelaisen suulla mainostettu otteluiden ennakkosuosikeiksi, ovat ne sitä vielä enemmän omissa kotiotteluissaan Suomea vastaan. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö Suomi voisi niitä vieraissa voittaa, mutta kisapaikka vaatii kotivoittoja.

Monet pelaajat ovat myös julistaneet, että Suomi lähtee Romaniaa vastaan hyökkäysvoittoisemmalla taktiikalla. Nollapuhetta tai ei, jos näin sanotaan, voi sen jälleen tulkita tarkoittavan sitä, että Eremenko laitetaan kenttäryhmityksessä paikalle, jossa hän pääsee parhaiten peliin kiinni.

Koko toiseksi alin linja itse asiassa nähtäneen samassa koostumuksessa, mihin se Kreikkaa vastaan toisella puoliajalla jäi. Perparim Hetemaj sai Kreikkaa vastaan jo 13. minuutilla varoituksen taklauksesta, josta herkempi erotuomari olisi voinut nostaa jopa punaisen.

Paatelainen nauratti mediaa tiedotustilaisuudessaan kertoessaan, ettei olisi yllättynyt Hetemaj’n ottaessa varoituksen Romaniaakin vastaan. Totta toinen puoli? Yksi holtiton taklaus, josta Hetemaj saa keltaisen kortin ja myöhemmin ottelussa tilanne, jossa tunteet kuumenevat, ja Hetemaj’lla keittää yli ja mies tönäisee nokkapokan keskellä Romanian pelaajaa toisen kortin arvoisesti.

Tämä on tilanne, joka Romanian olisi verraten helppo järjestää.

Ylimmistä kolmesta hyökkääjästä Kasper Hämäläisen valinta toiselle kymppipaikoista on helpoin valinta. Hämäläinen oli Kreikkaa vastaan toisella jaksolla todella hyvä, ja yhdessä Eremenkon paikanvaihdoksen kanssa yhtenä suurena syynä Suomen parantuneeseen hyökkäyspeliin.

Hän tekee linjojen välissä ahkerasti juoksuja, joihin Eremenko pyrkii syöttämään. Kymppipaikalla myös Lech Poznanissa pelaava Hämäläinen tekee Romaniaa vastaan paluun avauskokoonpanoon ja ansaitusti.

Hämäläisen rinnalle toiseksi hyvin juoksunsa ajoittavaksi pelaajaksi sijoitettaneen Riku Riski ja kärkeen Teemu Pukki. Pukki on ollut Paatelaisen luottomies jo pitkään, ja omaa jo tälle tasolle viimeistelyyn tarvittavan rutiinin. Riskin paikka aloituksessa taas juontaisi juurensa Färsaarilla onnistumisista.

Näin Joel Pohjanpalo säästettäisiin joko Riskin tai Pukin toisella puoliajalla korvaavaksi vaihtomieheksi, mikäli moiseen vaihtoon on tarvetta. Ja näin tapahduttua on Paatelaisella senkin jälkeen heittää piikkiin Eero Markkanen. Jos Pohjanpalo on jo aiemmin korvannut nimenomaan Pukin, voi hänet siinä tapauksessa pudottaa kahden hyökkääjän linjaan.

Näilläkö mennään? Sen tiedämme muutaman tunnin kuluttua.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen