Ostitko lipun viime kesän HJK-Barcelona-otteluun? Kun kävelet seuraavan kerran Olympiastadionille, muista taputtaa itseäsi pikkuisen selkään.

Olympiastadionin, Sonera-stadionin ja Helsingin vanhan jäähallin muodostamaan puoliympyrään on nimittäin aivan hiljattain noussut pullean jäävuoren näköinen rakennelma.

HJK:n rakennuttama ylipainehalli tulee kätkemään sisäänsä juniorien harjoituskentän, joka on toivon mukaan käytössä jo pian maaliskuun alkupuolella.

– Ihan hilkulla on. Lähellä ollaan, mutta tarkkaa päivämäärää en uskalla sanoa, kommentoi hallia rakentavan Aaba Kotikentät Oy:n yrittäjä Pasi Riikonen.

Varovaisuuteen on syynä se, että projekti on toteutettu vaativaan paikkaan ja vaativana ajankohtana. Lupaprosessi vei pitkään, ja hallin muodon ja monet muut asiat on sanellut sen keskeinen sijainti.

– Arkkitehti on katsonut, että hallin muoto sopii jäähallin ja läheisten siltojen kaariin. Sen vuoksi esimerkiksi seinät ovat pikkaisen jyrkemmät kuin normaalisti futishallissa, Riikonen selvittää.

Hieman toista miljoonaa maksaneen projektin pesämuna saatiin siis juuri HJK-Barcelona-ottelun tuotoista.

Viisisenttinen jääpelti asettui kankaille

Hommiin piti päästä jo kesällä, mutta lopulta urakka alkoi vasta joulukuun puolivälissä. Ilman vastoinkäymisiä ei selvitty.

– Juuri kun olimme saaneet kankaat levitettyä, pari päivää ennen kuin olisimme kiinnittäneet ja nostaneet ne, tuli loskaräntäsade, mikä jäätyi viisisenttiseksi pelliksi. Vapaaehtoiset ja 15-20 työntekijää poistivat jään käsin 7000 neliön alueelta.

– Siihen meni vajaa pari viikkoa. Jos se olisi ollut pakkaslunta, kaksi tyyppiä olisi puhaltanut lumet hetkessä pois. Mutta se on Suomen talvimeininkiä, sen kanssa pitää vain pyrkiä pärjäämään, Riikonen toteaa.

Rakennusluvan mukaan halli pitäisi purkaa kesäksi, mutta uudenkarhea tekonurmi luonnollisesti jää kesäksikin käyttöön.

Kenttä on nimenomaan junioreille suunniteltu, kooltaan arviolta 70×50 metriä. Malli tulee olemaan kuitenkin sellainen, että käyttöön on mahdollista ottaa ikään kuin täysikokoisen kentän puolikas, jolla voidaan harjoitella vaikkapa erikoistilanteita.

Ainakaan tässä vaiheessa halliin ei tule erillistä katsomoa. Sen sijaan erillinen lämmittelytila kentän reunalta löytyy.

Täältä pääset muistelemaan viime kesän HJK-Barcelonan tapahtumia kuvien muodossa.

Pekka Mäntylä, Helsinki
Twitter: @pjmant