Venäjän maajoukkue oli yksi edellisten EM-kisojen ilonaiheita vuonna 2008. Joukkue eteni näyttävällä ja tehokkaalla pelillä välieriin asti, missä se kuitenkin kuihtui Espanjan puristuksessa.

Joukkue kävi välillä aallonpohjassa, kun se ei selviytynyt vuoden 2010 MM-kisoihin. Nyt alkaviin EM-kisoihin joukkue pääsi voitettuaan oman karsintalohkonsa ennen Irlantia.

Venäjä pelasi ennen EM-kisoja kolme ystävyysottelua. Uruguayta ja Liettuaa vastaan saldona oli tasapelit, ja Italian kaatui 3-0 viimeisessä harjoituspelissä. Arvokisojen kestomenestyjän kaataminen selkein lukemin nostattaa joukkueen itseluottamusta ja uskoa menestykseen.

Venäjän joukkueessa on runsaasti taitoa. Joukkue koostuu pääasiassa kotimaan liigan pelaajista, mutta monilla on kokemusta myös muualta Euroopasta. Pelaajilla on myös runsaasti kokemusta europeleistä seurajoukkuetasolta.

Hyökkäyspää edustaa hyvää eurooppalaista laatua, vaikka pari miestä, Andrei Arshavin ja Roman Pavljushenko, eivät oikein pärjänneet ulkomailla. Syynä oli enemmän ympäristön aiheuttamat paineet, kuin taidon puute. Kotimaan joukkueissa miesten peli rullaa aivan eri tavalla.

Varsinkin Arshavinin piristyminen on suuri plussa joukkueelle. Arshavin siirtyi tammikuussa lontoolaisesta Arsenalista lainalle kasvattajaseuraansa Pietarin Zenitiin, missä miehen esitykset nousivat huippuvuosien tasolle. Arshavin on parhaimmillaan loistava paikkojen luoja ja pystyy myös itse ratkaisemaan pelejä. Hän oli vuoden 2008 EM-kisojen suurimpia tähtiä.

Kärkeen ovat tyrkyllä myös hyvävireiset Aleksandr Kershakov ja Pavel Pogrebnjak, ja keskikentän hyökkäävään roolissa peliminuutteja hakee nuori, suurseurojen havittelema, Alan Dzagojev, joka esiintyi edukseen viime kauden Mestarien Liigassa CSKA Moskovan paidassa.

Puolustuspään lukkona on Igor Akinfejev, 26, jota vuosi toisensa jälkeen ollaan viemässä Euroopan suurseuroihin. Jos Venäjä menestyy, niin ehkä nyt siirto vihdoin tapahtuu?

Päävalmentajana joukkueella on hollantilainen Dick Advocaatin, joka vaatii myös tähtipelaajien noudattavan yhteisiä kuvioita. Tiukka kuri onkin tehnyt hyvää joukkueelle, ja se on pelannut kypsää joukkuepeliä ilman höntyilyjä. Advocaat valmensi Pietarin Zenitiä vuosina 2006-09, joten venäläispelaajien käsittely on hyvin hallussa.

Venäjän EM-miehistö:

Päävalmentaja: Dick Advocaat (HOL)

Maalivahdit: Igor Akinfeev (PFC CSKA Moskva), Vyacheslav Malafeev (FC Zenit St Petersburg), Anton Shunin (FC Dinamo Moskva).

Puolustajat: Aleksandr Anyukov (FC Zenit St Petersburg), Aleksei Berezutski (PFC CSKA Moskva), Sergei Ignashevich (PFC CSKA Moskva), Vladimir Granat (FC Dinamo Moskva), Yuri Zhirkov (FC Anzhi Makhachkala), Dmitri Kombarov (FC Spartak Moskva), Roman Sharonov (FC Rubin Kazan), Kirill Nababkin (PFC CSKA Moskva).

Keskikenttäpelajaat: Igor Denisov (FC Zenit St Petersburg), Konstantin Zyryanov (FC Zenit St Petersburg), Roman Shirokov (FC Zenit St Petersburg), Denis Glushakov (FC Lokomotiv Moskva), Igor Semshov (FC Dinamo Moskva), Marat Izmailov (Sporting Clube de Portugal), Alan Dzagoev (PFC CSKA Moskva).

Hyökkääjät: Andrey Arshavin (FC Zenit St Petersburg), Aleksandr Kerzhakov (FC Zenit St Petersburg), Aleksandr Kokorin (FC Dinamo Moskva), Roman Pavlyuchenko (FC Lokomotiv Moskva), Pavel Pogrebnyak (Fulham FC).

Lyö riskitön jopa 50 euron veto jalkapallon Euroopan mestarista!
Panoksesi palautetaan, voitit tai et! Lue tästä lisää!