Mestarien liiga käynnistyy tänään tiistaina. Unibetin futisasiantuntija Shefki ”Sheriffi” Kuqilla on hienoja Mestarien liiga -muistoja HJK:n paidasta. Kulttihyökkääjä pitää englantilaisseurojen mahdollisuuksia tänä vuonna hyvinä ja puolustaa tuoreiden tapahtumien valossa maalikameroiden tuontia jalkapalloon.

Kuqi muistelee Mestarien liigaa HJK:n paidasta lämmöllä.

– Kyllä ne olivat varmaan uran hienoimpia hetkiä. Ton takia jalkapalloa pelataan. Olin aika nuori silloin, ja pelit jännittivät eri tavalla, pelaajat ja tunnelma olivat niin paljon parempia. Se auttoi kuitenkin paljon siirryttyäni Englantiin. Ei tarvinnut enää jännittää, tuli vastaan kuka tahansa.

– Kyllä se on edelleen maailman paras sarja, ja ymmärrän miksi monet pelaajat vaihtavat seuraa päästääkseen näihin peleihin, Kuqi kertoo Unibetin tiedotteessa.

Päällimmäisenä Shefkille tulee HJK:n europeleistä mieleen muutama kipeäkin muisto, joista osa tosin nyt jo naurattaa.

– Ensimmäinen PSV-peli pelattiin todella hyvin kaatosateessa ja oltiin pitkään tasoissa. Yliajalla Koivistoisen Tommi meni hakemaan pitkää palloa vaarattomassa tilanteessa, mutta se kimposi suoraan PSV-pelaajan jalkaan, joka paukautti pallon paristakymmenestä metristä ykkösellä sisään. Se oli meille aika rankka kokemus.

– Toista PSV-peliä ennen Tuomo Saarnio kävi tarkkailemassa joukkuetta. Ruud van Nistelrooy oli tullut takas, ja muistan hyvin, kun Tuomo sanoi palaverissa, että jos pystytään pitämään Ruud, meillä on hyvät mahdollisuudet voittaa peli. Turpaan tuli 1-3 ja Ruud teki hattutempun, Kuqi naurahtaa.

– Kaiserslautern-peliä ennen puolestaan vinkattiin, että kaverin maalivahti ei näe iltavalossa hyvin ja kannattaa laukoa kaukaa. No kaveri pelas unelmapelin ja tuntu kyllä näkevän aika hyvin. Toki myös Kottilan Mikan puskumaalit jäi kentältä katsoenkin mieleen, ”Sheriffi” muistelee.

Pytty Espanjaan tai Englantiin

Kuqi nostaa tämän vuoden liigan kovimmiksi suosikeiksi Barcelonan, Manchester Unitedin ja Real Madridin. Hänen mukaan Manchester Cityn menestys voi riippua puolestaan paljonkin avauspelistä Realia vastaan.

– Tuo kolmikko on vahva tänä vuonna, vaikka Real onkin aloittanut kautensa tosi huonosti. ManUn aikainen putoaminen viime vuonna oli shokki, eikä maailman kaikkien aikojen parhaimpiin valmentajiin lukeutuva Sir Alex anna virheen toistua tänä vuonna.

– Myös City on materiaaliltaan yksi vahvimmista, ja nyt sillä on paineet menestyä myös europeleissä. Viime vuonna joukkue pelasi paljon nollapelejä, ja hyvästä ryhmästä joku yksilö pystyi aina ratkaisemaan ottelun. Tänä vuonna City on kuitenkin päästänyt maaleja joka pelissä, ja näissä peleissä puolustuksen on pidettävä. Paljon on kiinni siitä, miten joukkue onnistuu tänään. Futis on itseluottamuspeli, ja paljon Bernabéuta vaikeampaa paikkaa hakea pisteitä ei löydy, Kuqi analysoi.

– Muista joukkueista kovia hankintoja tehneen PSG:n taso jää nähtäväksi, ja Malaga voi yllättää monet. Venäjän joukkueilla on puolestaan aina iso olosuhde-etu kotipeleissään, hyökkääjäjyrä vinkkaa.

”Suunnitelman mukaan edetään”

Kuqin on tarkoitus pelata tänään täydet 90 minuuttia Hibernianin reservijoukkueen pelissä.

– Suunnitelman mukaan mennään, valmennus on ymmärtänyt hyvin tilanteen ja on edetty järkevästi. Missasin koko pre-seasonin, ja hyvien treenien lisäksi on tärkeää saada 90-minuuttisia alle. Nyt alan olla kunnossa, ja tämän päivän jälkeen tarkoitus on siirtyä ykkösjoukkueen mukaan, ”Sheriffi” kertoo.

Eilinen Valioliiga-peli Evertonin ja Newcastlen välillä nosti taas keskustelun maalituomareiden käytöstä. Kuqi on täysin idean kannalla.

– Kyllä videot olisi pakko tuoda. Virheet maksavat seuroille pisteitä ja isoja rahoja, ja ovat pelaajille todella turhauttavia. Kaikkea ei vain pysty näkemään kentältä, eilinen näytti taas sen. Eikä siihen aikaakaan menisi, kun ylimääräinen erotuomari tarkistaisi maalitilanteen muutamassa sekunnissa, Kuqi linjaa.