Seinäjoen SJK lähtee Ykköseen suurimpana suosikkina liigasta viime kauden päätteeksi pudonneen Hakan kanssa. SJK oli viime kaudella sarjan kakkonen ylivoimaisen nousijan RoPS:n vanavedessä. Joukkueen materiaalia on vahvistetty ja levennetty viime kaudesta ja peräsimeen astui jo kesken viime kauden kalkkiviivoilla entinen A-maajoukkuepelaaja Simo Valakari.

Mies nauttii olostaan Seinäjoella, missä resurssit eivät kalpene yhdellekään liigaseuralle. Valakari kertoi SuomiFutis-sivustolle tuntemuksia juuri ennen kauden alkua.

Simo, kuinka pestisi Seinäjoella on lähtenyt käyntiin?

Olen kotiutunut loistavasti. Sen verran iso sydän on suomalaiselle futikselle, että on upeata, että jossain paikassa on laitettu olosuhteet kondikseen ja alettu rakentamaan tätä hommaa. Se on ainoa tapa, millä voidaan viedä tätä yhteistä laivaa eteenpäin – taata nuorille pelaajille hyvä olosuhteet kehittyä ja laadukkaita pelejä. Tästä hyötyy koko kotimainen jalkapallo.

Olen paljon kiertänyt maailmaa. Olosuhteet, mitä meillä Seinäjoella on ja jätkien sitoutuminen tähän toimintaan, on täysin vertailukelpoinen mihin tahansa Euroopan seuraan.

Kelit ovat toki erit; niille ei mahdeta mitään ja ollaan sen vuoksi hallissa talvet. Mutta siellä on meillä omat pukukopit, oleskelutilat ja toimistot valmentajille tai taustoille. Löytyy oma kuntosali ja pystytään siellä harjoittelu yhdistämään muuhun toimintaan.

Täksi kaudeksi seuraan tullut virolaisvahti Mihkel Aksalu, joka on pelannut Sheffield Unitedissa, sanoi, että kaikki on samanlaista kuin siellä, lukuun ottamatta 25 000 ihmisen stadionia.

Ei Euroopassakaan aina ole kovin ihmeellistä. Paris Saint Germain treenaa yhdellä nurmikentällä, minne ne ajavat autoilla. Ei niillä ole hienoa harjoituskeskusta. Ei sitä itsekään oikein aina tajua, mutta täällä on pelaajien todella hyvä kehittyä.

Onko tämä elinehto, jotta voidaan nousta astetta kovemmaksi jalkapallomaaksi?

Nämä olosuhteet täytyisi olla ainakin liigatasolla. Nuori kehittääkseen täytyy olla hyvä harjoitusolosuhteet, missä voi harjoitella riittävästi eikä ole vain tunnin vuoroa, jonka jälkeen pitää äkkiä ehtiä pois ennen kuin toiset tulevat.

Me esimerkiksi saadaan käyttää kenttäämme niin paljon kuin halutaan ja tarvitaan. Tällaista suomifutis tarvitsee mennäkseen eteenpäin.

Mitkä ovat joukkueen tavoitteet tulevalle kaudelle?

Nousua lähdetään tavoittelemaan, mutta en sitä voi luvata. Kaikki kuitenkin ollaan tehty niin hyvin kuin pystytään. Jossain vaiheessa, kun jaksetaan näitä hommia tehdä, nousu tulee. Se on lopulta pienestä kiinni.

Sarjasta on tulossa hieno ja mielenkiintoinen. On monta joukkuetta, jotka ovat menossa eteenpäin ja haluavat kehittyä. Toivottavasti myös katsojat löytävät tämän sarjan. Tämä on jälleen hyväksi suomifutikselle – se kehittää pelaajia, kun joutuu aina antamaan parhaansa. Tässä sarjassa ei ole selviä pelejä.

Minkälainen kuva sinulla on Ykkösen tasosta?

Futisihmisenä toki olen seurannut Ykköstä aiemmin, mutta oli hieno homma pystyä neljä peliä viime kauden lopusta olla jo seuran mukana. Sai tietoa omasta joukkueesta ja näki mikä on Ykkösen taso ja mitä vaatii, että pärjää siellä.

Toki nyt talvella olen nähnyt entistä enemmän ja päässyt touhuun sisään. Kaikki on kuitenkin kiinni siitä, mitä itse tehdään. Ollaan keskitytty siihen, muut tekevät mitä tekevät. Toki peleissä on aina vastustaja ja niitäkin pitää miettiä, mutta eniten kyse on siitä, mitä itse tehdään.

Missä SJK parantaa viime kauteen verrattuna?

Olemme kehittäneet aktiivista pallonhallintaa paremmaksi. Pyritään syöttämään ja pitämään palloa vaara-alueella. Yritetään mennä ahtaisiin väleihin ja linjojen väliin. Se ei aina onnistu ja on vaikeaa. Mutta kun päästään näihin paikkoihin, olemme vaarallisia.

Aktiivinen pelitapa on tärkeä pelaajille, he nauttivat siitä, että saavat mennä. Silloin tapahtuu oikeita asioita ja toki tapahtuu virheitäkin. Ne eivät meidän joukkueessa haittaa. Mutta se merkitsee, miten niihin reagoidaan ja kuinka edelleen yritetään tehdä asiat paremmin seuraavalla kerralla.

Aktiivinen pelitapa uskoakseni kehittää pelaajia enemmän kuin vetäytyminen. Puolustaminenkin on hieno taito, mutta jos halutaan viedä pelaajia eteenpäin, niin aktiivisuutta pitää hakea.

Halutaan Seinäjoella tehdä asiat pitkällä jänteellä niin, että ei tule sellaista oho-fiilistä, kun päästään Veikkausliigaan ja ajatella, että siinä se oli. Meillä pitää olla vahva pohja, kun mennään liigaan ja kehittää siellä seuraa ja joukkuetta edelleen.

Kai Lintinen (twitter@kailintinen)

Ykkönen pyörähti jo alkuviikosta käyntiin. SJK kohtaa avauspelissään kotikentällään lauantaina PK-35 Vantaan, joka murskasi ensimmäisessä ottelussaan FC KooTeePeen 5-0-lukemin maanantaina.