Viime kauden Suomen Cupin voittaja FC Honka aloittaa kansainväliset pelinsä torstaina Eurooppa-liigan toiselta karsintakierrokselta puolalaista suurseuraa Lech Poznania vastaan.

Poznanista löytyy tuttu mies suomalaiselle jalkapalloyleisölle, kun joukkueen hyökkäyspäässä viilettää maajoukkuepelaaja Kasper Hämäläinen.

Hongan päävalmentajalle Mika Lehkosuolle pelaaja on tuttu – toimiihan mies nykyään osa-aikaisesti myös maajoukkueen apuluotsina.

– Hämäläisen vahvuus on ilman muuta vastahyökkäyksissä. Erittäin nopea ja taitava pelaaja. Hän on monipuolinen, koska on pelannut urallaan useilla eri pelipaikoilla, Lehkosuo kuvailee Hämäläistä SuomiFutis-sivustolle.

”Vastahyökkäyspaikat minimoitava”

Hämäläisen pysäyttämiseen tiedetään keinot. Eri asia on, kuinka suunnitelmissa onnistutaan käytännössä.

– Ei pidä päästää häntä vastahyökkäyksissä juoksemaan tyhjiin tiloihin saamaan palloa. Tila ja aika pitää ottaa pois. Meidän pitää puolustaa hyvin joukkueena ja pyrkiä välttämään Poznanin vastahyökkäyksiä.

Lehkosuo myöntää, että vaikka jokaiseen peliin nyt ja tulevaisuudessa lähdetään hakemaan parasta mahdollista suoritusta, ovat europelit valmentajallekin kauden kohokohtia.

– Liigapelit ovat meille tärkeämpiä kuin eurocupit tällä hetkellä, mutta ehkä jonain päivänä asiat voivat olla toisinpäin. Ilman muuta itsekin, valmennustiimi ja kaikki pelaajat ovat odottaneet näitä pelejä, ja halutaan haastaa puolalaiset.

Hongan peli kehittynyt viikko viikolta

Hongan ryhmä näytti pitkälle kevättä vaillinaiselta, mutta joukkue sai tukun vahvistuksia juuri liigakauden alla.

Alkukierroksilta hyviä tuloksia ei tullut, mutta kun pelaajat tulivat tutuiksi ja pääsivät valmentajan ajatusten kanssa sinuiksi, ovat espoolaiset nousseet liigan kärkikahinoihin.

– Tuloksellisesti neljä ensimmäistä peliä olivat huonoja ja pelattiin ne ilman maaleja. Kun kuparinen saatiin puhkaistua, niin pelaaminen vapautui.

– Tahmeuteen oli loogiset syyt. Neljä uutta pelaaja, joista kolme ulkomaalaista, liittyi seuraan juuri kauden alussa. Heidän sovittaminen taktisesti ryhmään vei aikansa ja kun saatiin yhteistä aikaa ja heidän kondistaan paremmaksi, niin lähti kulkemaan paremmin.

”Lähdetään voittamaan yksityiskohtia”

Lehkosuon tapa ajatella peliä on jakaa se pieniin osiin. Mikäli tietyissä pelin osa-alueissa ollaan parempia kuin vastustaja, lopputulos on haluttu.

– Lähdetään voittamaan yksityiskohtia pelin sisällä, ei liikaa mietitä muuta. Ollaan purettu Poznanin hyökkäys- ja puolustuspelaaminen osiin suhteessa meidän tekemiseen. Siten ollaan saatu ymmärrys siitä, millainen peli on tulossa.

– Jokainen pelaaja sanomattakin ymmärtää, että vastaan tulee erittäin kova joukkue. Meidän pitää onnistua, jos ei nyt täydellisesti, niin ainakin erittäin hyvin pärjätäksemme.

Lue myös Hongan Roni Porokaran mietteet torstain pelistä. (linkki)

Kai Lintinen (Twitter@kailintinen), Espoo

Honka isännöi Lech Poznania Vantaan Myyrmäen ISS-Stadionilla torstaina 18.7. klo 19.00 alkaen. Ottelu on Eurooppa-liigan toisen karsintakierroksen avausottelu. Toinen osaottelu Puolassa pelataan viikkoa myöhemmin.