Huuhkajien vuosi 2014 alkaa jo tammikuussa vierasottelulla Omania vastaan. Maajoukkueen valmennusryhmään pitkään kuulunut Markku Kanerva näkee SuomiFutis.comin haastattelussa alkuvuoden maaottelutapahtumat tärkeämpänä kuin yleisesti ajatellaan.

Markku Kanerva, Huuhkajavuosi alkaa Omanista. Mikä on tällaisen ottelun tarkoitus ja merkitys?

Pari vuotta sitten olimme vastaavaan aikaan Trinidad & Tobagossa, vuosi sitten Thaimaassa. Nämä ovat todella hyviä kartoitusvaiheita kauden alkajaisiksi. Pääsemme vähän avaamaan pakkaa ja katsomaan pelaajia. Toiselta puolen nämä ovat pelaajille isoja näyttöpaikkoja.

Omaniin lähdetään ns. pohjoismaisella maajoukkueella eli sieltä voi joku nousta ainakin kolkuttelemaan Huuhkajaportteja?

Ilman muuta. Jos nyt yksittäisistä pelaajista puhutaan, niin voi hyvin kysyä olisiko vaikka Rasmus Schüller noussut jo nyt näin isoon rooliin, jollei hän olisi vuosi sitten Thaimaassa täyttänyt paikkaansa niin hyvin.

Eli Oman-ottelu ei ole vain täyte kalenteriin vaan tärkeä osa sitä?

Ehdottomasti. Tällaisia tapahtumia on muutenkin liian vähän. Nyt kansainvälisiä pelipäiviä vielä vähennetään, joten yhteisiä päiviä on entistä vähemmän. Omania ajatellen on sääli, että meillä on siellä vain yksi ottelu eikä kahta tai kolmea. Hyvä kuitenkin näinkin, ei näitä ihan helppo ole nimittäin järjestää. Edellisestä tapahtumasta on kuitenkin aikaa ja pääsemme taas pitkästä aikaa olemaan yhdessä.

Uusi vuosi on siis alkamassa ja edessä myös EM-karsinnat. Millä mielellä uuteen vuoteen?

Innolla odottaen että saamme seuraavan projektin käyntiin. Ei tämä tietysti mikään viimeinen mahdollisuus ole, ellemme nyt pääse lopputurnaukseen, niin sitten seuraavissa karsinnoissa. Liikaa paineita ei pidä ottaa, vaikka niitä pitää sopivasti ollakin. Enkä sinänsä näe mitään syytä miksemme voisi kisoihin mennä.

Karsintalohkot arvotaan helmikuussa. Mitkä ovat odotukset karsintojen osalta?

Ihan rauhassa odotellaan, vaikka tietysti jännä nähdä millainen lohko ja ennen kaikkea millainen ohjelma tulee – sekin kun nyt aika lailla arvotaan. Toivotaan että sellaiset selkeät highlightsit saisimme karsinnan molemmille vuosille.

Eli suoranaista toivelistaa vastustajista karsinnoissa ei ole?

Ei sillä lailla. Uuden vuoden toive olisi enemmänkin se, että meidän avainpelaajamme – tai toki kaikki pelaajat – pääsisivät vastuullisiin rooleihin seuroissaan ja pysyisivät terveinä. Se on kuitenkin tärkeämpää kuin se ketä meillä on vastassa. Jos kolmekin tärkeää pelaajaa on sivussa vaikuttaa se varmasti enemmän kuin vastustaja.

Kim Sanden