Siirron Schalkesta Celticiin piti olla uusi alku Teemu Pukille. Kulunut kausi on osoittanut, ettei maisemanvaihto ollut minkään kauniin tarinan alku.

Viisi liigamaalia, vaihteleva määrä vastuuta, ajoittainen murskakritiikki skottimedialta ja manageri Neil Lennonin jatkuvat julkiset luottamuksen osoitukset pettymyksistä huolimatta. Siinä on Pukin saldo ensimmäiseltä kaudelta Glasgow´ssa.

Ja jos pitäisi veikata, kuluva kausi jää myös viimeiseksi Celticissä. Pukilla on vielä pari vuotta pestiään jäljellä, mutta on vaikea nähdä Pukin kasvavan jatkossakaan suurempaan rooliin.

Mikä meni pieleen?

Epäonnistumisten takana on harvoin vain yhtä tiettyä syytä. Kyse on laajemmasta kokonaisuudesta, siitä ympäristöstä, jossa Pukki on joutunut jahtaamaan onnistumisia. Kukaan ei kiistä, etteikö Pukilla olisi loistavia ominaisuuksia. Kyse on enemmänkin siitä, ovatko nämä ominaisuudet näkyneet Celticissä tällä kaudella.

Skottimediassa on voivoteltu, kuinka Pukki on kuin eri pelaaja verrattuna Schalke-aikoihin. Ja sitähän Huuhkaja-hyökkääjä tavallaan onkin. Pukki on Celticissä pelatessaan ollut kuin jatkuvassa varjossa, pelillistä kotia Pukki ei ole Glasgow’ssa löytänyt. Jälkikäteen on helppo todeta, ettei Skotlannissa ole nähty Pukin erikoisosaamista eikä Pukki osaa itsekään muuntaa peliään tarpeen mukaan.

Kun Pukki on ollut pelillisessä lukossa, on itseluottamus kadonnut. Yksinkertaisesti tuska paistaa hyökkääjän otteista. Maaleja ei ole syntynyt hyvistäkään tonteista. Tässä kohtaa on vaikeaa enää nähdä tapahtumakulkua, joka johtaisi siihen, että Pukki kaappaisi ison aseman Celticin hyökkäyspäästä.

Mitä seuraavaksi?

Pukki nostaa yleensä epäonnistumisten jälkeen päänsä ylös ja katseensa taivaisiin. Samassa usein myös kädet nousevat rinnuksille. Ikään kuin suomalainen anoisi apua muualta.
Seuraavaksi Pukki tarvitsisi ympäristön, jossa tuota ammatillista selkänojaa olisi tarjolla.

Aikoinaan HJK:sta Pukki löysi luottamusta ja turvaa. Vaikean alkujakson jälkeen suomalainen avasi maalihanansa ja oli elekielestä päätellen kentällä kuin kotonaan. Pukin vahvuudet tulivat HJK:ssa optimaalisesti esiin. Pukki löysi HJK:ssa kollektiivin, jossa hän yksilönä oli tärkeä palapelin osa.

Tuota ruutua Pukki ei koskaan löytänyt pysyvästi Gelsenkirchenissä eikä sitä tule löytymään myöskään missään vaiheessa Glasgow’sta. Celtic voi minimoida virhearviointinsa myymällä suomalaisen ensi kesänä ja samalla tilaa tulee toiselle uudelle kallispalkkaiselle pelaajalle.

Ja myös Pukin on aika siirtää katseensa taivaista eteenpäin. Suomen ykköshyökkääjä tarvitsee kodin. Vain sitä kautta tuska katoaa.

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko